Εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής: Η Ελλάδα αρνείται το προσχέδιο - Ζητάει αλλαγές

Ελλάδα
Εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής: Η Ελλάδα αρνείται το προσχέδιο - Ζητάει αλλαγές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπλόκο στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ βάζει η Ελλάδα, καθώς δεν περιέχει αναφορά στην Τουρκία

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, έχει πέσει στο τραπέζι ένα προσχέδιο το οποίο δεν γίνεται αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση ως κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγές, στο πρώτο κείμενο που υπάρχει στο τραπέζι θα πρέπει να υπάρξουν πολλές αλλαγές και προσθήκες. «Δεν γίνεται αποδεκτό, θέλει πολλή δουλειά ακόμη το προσχέδιο» έλεγε χαρακτηριστικά η εν λόγω πηγή, προϊδεάζοντας για νύχτα-θρίλερ στις Βρυξέλλες, στο δείπνο των ηγετών.

Το προσχέδιο ανέφερε ότι «Η ΕΕ θα κάνει το παν για να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου», αλλά δεν αναφέρεται σε κυρώσεις. Παράλληλα δεν χαρακτηρίζονταν παράνομες οι ενέργειες στην Κύπρο, αν και ζητείτο να σταματήσουν.

Είναι προφανές ότι το draft που δεν περιλαμβάνει αναφορά στην Τουρκία, είναι απόρροια της επιρροής της Γερμανίας η οποία δεν επιθυμεί κυρώσεις κατά της Άγκυρας. Κάτι που άλλωστε διεφάνη και από τις δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ η οποία προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι θέλουμε εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία και τάχθηκε κατά των κυρώσεων.

Στη σύνοδο μίλησε πρώτη η Ανγκελα Μέρκελ, ως προεδρεύουσα χώρα, ενώ αμέσως μετά το λόγο πήραν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο δεν είχε αναφορά για κυρώσεις, αλλά ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τα μέσα που έχει στη διάθεση της προκειμένου να διασφαλίσει το σεβασμό και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου, κάτι που δεν έγινε δεκτό από την ελληνική πλευρά.

Στο προσχέδιο επίσης προβλέπεται και πολυμερής Σύνοδος για την Ανατολική Μεσόγειο, ενω υπάρχει και μια παράγραφο για την Κύπρο όπου καλείται η Άγκυρα να σταματήσει όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες στην περιοχή και να μπουν οι δύο πλευρές σε διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Μάλιστα λόγω των διαφωνιών,λίγο μετά τις 20:15 το βράδυ της Πέμπτης (01/10), ανακοινώθηκε διάλειμμα 45 λεπτών για διαβουλεύσεις.

Τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα άρχισε στις Βρυξέλλες η κρίσιμη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με μεγάλη ατζέντα, αλλά το βασικό θέμα που απασχολεί Κύπρο και Ελλάδα είναι η στάση που θα κρατήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις που αντί να μειώνονται κλιμακώνονται καθημερινά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή του Συμβουλίου επιβεβαίωσε λίγο πριν τις 18:00 στον Τύπο στις Βρυξέλλες ότι η σειρά της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου άλλαξε. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Πρόεδρος Σαρλ Μισέλ πρότεινε να γίνει τώρα η συζήτηση για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λευκορωσία. Τη στιγμή αυτή διεξάγεται ο πρώτος γύρος τοποθετήσεων με διαφορετικές εισηγήσεις από τους 27.

Κατά την άφιξή της στο χώρο του Συμβουλίου, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, σημείωσε ότι «θα συζητήσουμε για την Τουρκία, είμαι βέβαιη ότι το Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη του με την Ελλάδα και την Κύπρο».

Όπως είπε «σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας υπάρχουν δύο δυνατότητες: Οι εντάσεις θα αυξάνονται, κάτι που δε θέλουμε, ή θα υπάρξει αποκλιμάκωση και θα κινηθούμε προς μια παραγωγική σχέση, αυτό θέλουμε, όμως σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια εργαλειοθήκη στη διάθεση της ΕΕ». «Εμείς θέλουμε αποκλιμάκωση, θέλουμε θετική ατζέντα και αυτά θα συζητηθούν σήμερα», τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Εναπόκειται στην Τουρκία να διαλέξει τον δρόμο του διαλόγου ή της λήψης μέτρων εναντίων της, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά την άφιξή του στο χώρο του Συμβουλίου δήλωσε ότι «έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει πραγματικά να έχει με την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο, η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες, είτε μέσα από μια ακραία ρητορική, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή και αυτό όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και γιατί αυτή η τουρκική συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο».

«Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι θέλει να ακολουθήσει το δρόμο του διαλόγου»

«Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας. Ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου, της διπλωματίας, ένας διάλογος που πρέπει να στηρίζεται στο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες της καλής γειτονίας. Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση η οποία αναπόφευκτα, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο, αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και σταθερότητα» είπε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά την άφιξή του του στο χώρο του Συμβουλίου, δήλωσε ότι σε σχέση με το θέμα της Τουρκίας και της Ανατολικής Μεσογείου, ότι “θέλουμε σταθερότητα, περισσότερη προβλεψιμότητα, στεκόμαστε με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου σε σχέση με την προστασία των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, πολλές επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι, επιθυμούμε μια θετική ατζέντα και θα διαβουλευθούμε για να αποφασίσουμε επί της στάσης της ΕΕ».

Την ελπίδα οι ηγέτες να ξεπεράσουν τις διαφορές που υπάρχουν γύρω από το πακέτο κυρώσεων στο καθεστώς Λουκασένκο στη Λευκορωσία, εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο χώρο του Συμβουλίου.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος έκανε λόγο για σημαντικές συζητήσεις, και για «καθοριστικό σταυροδρόμι σε σχέση με την Τουρκία καθώς θα πρέπει να αποφασίσουμε για τη μελλοντική μας σχέση, να αποφύγουμε την κλιμάκωση της διαφοράς για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών και να λάβουμε υπόψιν τη σχέση μας από πολλές οπτικές». Όπως είπε «η καθοδήγηση των ηγετών θα είναι καθοριστική ώστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να έχουμε μια συνεκτική προσέγγιση στη σχέση μας με την Τουρκία».

Έκκληση στους 27 να δείξουν πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο διασφαλίζοντας τα δικαιώματά τους, απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σασόλι.

Συγκεκριμένα, κατά την τοποθέτησή του στην Σύνοδο Κορυφής, ο Πρόεδρος του ΕΚ δήλωσε τα εξής: «όλοι παρακολουθούμε τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο με αυξανόμενη ανησυχία και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διατύπωσε τη θέση του επί του θέματος κατά την τελευταία περίοδο συνόδου».

Όπως δήλωσε «είμαστε ακλόνητοι στην απόφασή μας να δείξουμε αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο. Η ΕΕ πρέπει να διαφυλάξει τα κυριαρχικά δικαιώματά τους. Ταυτόχρονα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πεπεισμένο ότι μια διαρκής διευθέτηση της σύγκρουσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών. Εάν φτάσουμε σε επιδείνωση, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες φάσμα των μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας, συμπεριλαμβανομένων στοχοθετημένων και τομεακών κυρώσεων. Αλλά ας ελπίσουμε ότι δεν θα φτάσουμε εκεί».

«Η αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, και εδώ θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος, δεν είναι διαπραγματεύσιμη», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

«Όταν ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχεται επίθεση ή απειλή, όταν τα χωρικά ύδατά του δεν γίνονται σεβαστά, αποτελεί χρέος των Ευρωπαίων να δείξουν αλληλεγγύη. Και θα επαναδιατυπώσουμε την υποστήριξή μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο», πρόσθεσε.

Είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. «να αναπτύξει μία πραγματικά εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία», είπε η Αγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος πρόσθεσε ότι δεν είναι υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα.

Από την πλευρά του, την «πλήρη αλληλεγγύη» της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο στο ζήτημα των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο Σαρλ Μισέλ. «Χρειαζόμαστε περισσότερη σταθερότητα, περισσότερη προβλεψιμότητα» στην περιοχή, τόνισε, μιλώντας για την ανάγκη η Ε.Ε. να υπερασπιστεί τα «κυριαρχικά δικαιώματα» των μελών της. «Διαφορετικές επιλογές είναι στο τραπέζι», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι σήμερα είναι η ευκαιρία για την Ένωση να ξεκαθαρίσει τι περιμένει από τη μελλοντική της σχέση με την Τουρκία.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση στις ενέργειες της Τουρκίας, περιλαμβανομένων των κυρώσεων.

Νωρίτερα η Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Κομισιόν. Η ίδια έκανε λόγο για θετική συζήτηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, για το σχέδιο ανάκαμψης, το μεταναστευτικό, την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ειδικά την ανάγκη για αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση κει με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, «τη Σύνοδο αυτή προκάλεσαν η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία με αφορμή τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, Μητσοτάκης και Μισέλ συμφώνησαν ότι η ΕΕ επιθυμεί μια καλή σχέση με την Τουρκία και σταθερότητα στην περιοχή, προσθέτοντας, όμως, ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεσή της προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της και να προωθήσει τους στόχους της.

Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας χωρίς εντάσεις στην περιοχή». «Είναι όμως ξεκάθαρο», όπως πρόσθεσε, «ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας αν θα επιλέξει τη συνεργασία ή αν θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς της».

Πηγές: euronews.com - eleytherostypos.gr

Φωτογραφία: intime

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News