Γιατί ο Μητσοτάκης έβγαλε «κίτρινες κάρτες» σε υπουργούς

Ελλάδα
Γιατί ο Μητσοτάκης έβγαλε «κίτρινες κάρτες» σε υπουργούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μάσκες-γίγας στα σχολεία ήταν η αφορμή

Σε ασυνήθιστα αυστηρό ύφος απευθύνθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να κατονομάσει κανέναν, στους υπουργούς της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου το οποίο διενεργήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Ήταν η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε «κίτρινες κάρτες» σε υπουργούς της κυβέρνησής του, εξαιτίας της απροθυμίας ορισμένων να αναλάβουν το παραμικρό πολιτικό κόστος στους τομείς ευθύνης τους. «Όταν πρόκειται για θετικά γεγονότα, κάποιοι υπουργοί σπεύδουν να επωφεληθούν για την εικόνα τους, ενώ στις δυσκολίες γυρίζουν την πλάτη», σχολίαζε κυβερνητικός παράγοντας, μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Οι μάσκες-γίγας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Το φιάσκο που έγινε με τις μάσκες στα σχολεία, το προηγούμενο διάστημα, ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ενώ επρόκειτο για μια εμβληματική κίνηση, την οποία ανέλαβε να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που διαθέτει δωρεάν μάσκες στα σχολεία, εντούτοις οι αστοχίες που ακολούθησαν στιγμάτισαν την τεράστια προσπάθεια που έγινε για να πεισθούν εκπαιδευτικοί και μαθητές να λάβουν μέτρα προστασίας.

Με ευθύνη της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας) μοιράστηκαν στα σχολεία μάσκες-γίγας, ακατάλληλες για χρήση. Ωστόσο, αυτό που ενόχλησε περισσότερο τον πρωθυπουργό ήταν ότι κανείς δεν θέλησε να αναλάβει την ευθύνη για το φιάσκο.

Το αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη για συλλογική ευθύνη

Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, απηύθυνε αυστηρό μήνυμα προς τους υπουργούς ότι η ευθύνη της κυβέρνησης είναι συλλογική και δεν είναι αποδεκτό οποιοσδήποτε υπουργός να μετακυλίει ευθύνες σε άλλους.

«Θέλω να υπενθυμίσω ότι η ευθύνη για τις πράξεις και τις παραλείψεις της κυβέρνησης είναι συλλογική. Όλοι μαζί πιστωνόμαστε τα θετικά της κυβερνητικής δράσης και όλοι μαζί αναλαμβάνουμε, με αυτοκριτική διάθεση, την ευθύνη για τυχόν λάθη και μεριμνούμε για να τα διορθώσουμε», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε:

«Δεν είναι πολιτικά και ηθικά αποδεκτό, οποιοσδήποτε υπουργός να μετακυλίει ευθύνες σε άλλους υπουργούς ή να αποφεύγει να στηρίζει επιλογές της κυβέρνησης ή να αναγνωρίζει αστοχίες επικαλούμενος αναρμοδιότητα».

«Εχουμε μπροστά μας δύσκολες προκλήσεις. Είμαστε συλλογικό όργανο και όλοι μαζί αναλαμβάνουμε την ευθύνη και των επιτυχιών μας αλλά και των όποιων αστοχιών μας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος εξηγούσαν, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ότι «οι κίτρινες κάρτες βγήκαν από τον κ. Μητσοτάκη επειδή διαπιστώθηκαν αρκετά φάουλ από υπουργούς οι οποίοι παίζουν ατομικό παιχνίδι και δεν βάζουν τα πόδια τους στη φωτιά για να μην έχουν προσωπική φθορά».

«Ούτε το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα μόνον του Νότη Μηταράκη, ούτε η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης μπορεί να θεωρείται αρμοδιότητα μόνον του Βασίλη Κικίλια», σημείωναν με νόημα οι ίδιες πηγές και έφερναν ως παράδειγμα τη στάση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο μεταναστευτικό, ο οποίος μετέβη επί ημέρες στη Λέσβο, προκειμένου να μπει τάξη στο χάος που προκλήθηκε μετά τον εμπρησμό και την ολοκληρωτική καταστροφή του καταυλισμού της Μόριας και τη δημιουργία προσωρινού hotspot.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News