Θλίψη για το θάνατο πενταετούς πυροσβέστη στο Βόλο

Ελλάδα
Θλίψη για το θάνατο πενταετούς πυροσβέστη στο Βόλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αναφέρει η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών

Στο θάνατο πενταετούς πυροσβέστη στον Αλμυρό Βόλου αναφέρθηκε η ‘’Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών’’ που εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του συνάδελφου Πυροσβέστη Πενταετούς Υποχρέωσης Δεσποτόπουλου Γεώργιου ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια συμβάντος.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από το προηγούμενο Δελτίο Τύπου της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών για το θάνατο του εθελοντή Πυροσβέστη από το Αγρίνιο, όπου επισήμανε την αναγκαιότητα για προληπτικούς ιατρικούς ελέγχους στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος και η απώλεια ενός ακόμη συναδέλφου με τον πιο τραγικό τρόπο έρχεται να επιβεβαιώσει τα προαναφερόμενα. Το επάγγελμα του Πυροσβέστη λόγω της φύσης της εργασίας σύμφωνα και με διεθνείς έρευνες έχει αποδειχθεί πως είναι ένα από τα πιο επιβαρυμένα επαγγέλματα και το προσωπικό εκτίθεται αρκετά συχνά σε διάφορους κινδύνους.  

Τα εξαντλητικά και ακατάστατα ωράρια καθώς και η γρήγορη εναλλαγή από την αναμονή στην εγρήγορση, από την αναγγελία του συμβάντος μέχρι το πέρας αυτού, η απότομη αυξομείωση των ρυθμών του κυκλοφοριακού συστήματος και η κόπωση μπορούν να προκαλούν στον πυροσβέστη διάφορα καρδιαγγειακά προβλήματα υγείας.

Η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες αλλά και η εργασία σε περιβάλλον με υψηλά ποσοστά διοξινών και διάφορων άλλων χημικών παραγώγων από την καύση παρ’ όλα τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να παίρνονται είναι δυνατόν παροδικά να αποβούν επιβαρυντικά για το αναπνευστικό σύστημα του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι επεμβάσεις σε  τροχαία ατυχήματα και οι ενέργειες διάσωσης είναι δυνατόν να προκαλέσουν μεταδιδόμενες ασθένειες (Ηπατίτιδα, AIDS κ.α.).

Κατά την κατάσβεση πυρκαγιών και ειδικά των δασικών οι οποίες διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα ο υπερβολικός χρόνος κατά την εργασία και η αναπόφευκτη κόπωση προκαλούν στους πυροσβέστες μυοσκελετικές παθήσεις.

Όλα τα παραπάνω είναι μερικές από τις βασικές αιτίες που κάνουν επιτακτική την ένταξη της εργασίας του πυροσβέστη στα βαριά επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Αντ’ αυτού όμως βλέπουμε συνεχόμενες περικοπές από τον προϋπολογισμό για το Πυροσβεστικό Σώμα με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του προσωπικού του. Μη ύπαρξη καθιερωμένων ιατρικών ελέγχων που μέσα από αυτούς θα υπάρχει αποτελεσματική πρόληψη για την ασφάλεια της υγείας των εργαζομένων. Οι όποιες διατάξεις για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων καθιέρωση τεχνικών ασφαλείας έχουν μείνει στα χαρτιά.

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών επισημαίνει για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα για άμεσες ενέργειες της κυβέρνησης που θα διασφαλίζουν την προστασία της υγείας των Πυροσβεστών τόσο την ώρα των συμβάντων όσο και τον υπόλοιπο χρόνο κατά την παραμονή στην υπηρεσία τους. Επίσης κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για άμεσους προληπτικούς ελέγχους για όλο το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News