Ειδικευόμενοι Αναισθησιολογίας: «Με τον αποκλεισμό μας από τις ΜΕΘ υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες υγείας»

Κρήτη
Ειδικευόμενοι Αναισθησιολογίας: «Με τον αποκλεισμό μας από τις ΜΕΘ υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες υγείας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας

Επιστολή αναφορικά με τον σάλο που έχει προκύψει με την προκήρυξη πλήρωσης θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ και τον αποκλεισμό των αναισθησιολόγων από τις ΜΕΘ και ΤΕΠ, απέστειλαν οι ειδικευομένοι Αναισθησιολογίας προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.

Διαβάστε αναλυτικά η επιστολή:

«Κύριε Υπουργέ, αφορμή για την παρούσα επιστολή αποτελεί η προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ. (Αρ. Πρωτ.Γ4α/Γ.Π. 54849), όπου επιλεκτικά στην 7η ΥΠΕ δε δόθηκε η δυνατότητα στους Αναισθησιολόγους να υποβάλουν αιτήσεις για θέσεις σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Με λύπη πληροφορηθήκαμε την απάντηση της 7ης ΔΥΠΕ η οποία, παρά τις αντιδράσεις της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρίας, μας ανακοίνωσε απροκάλυπτα και χωρίς αιδώ ότι στο βωμό της πρόσκαιρης και φαινομενικής κάλυψης προβληματικών μονάδων, είναι διατεθειμένη να ανακόψει την επαγγελματική σταδιοδρομία μας.

Θεωρούμε την προκήρυξη παράνομη και αντικείμενη στις αρχές του συντάγματος περί ισότητας και την απάντηση της ΔΥΠΕ άτοπη, καθώς εμφανίζει το φαινόμενο της έλλειψης Αναισθησιολόγων ως κάτι παροδικό, αναφέροντας ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ‘’δεν θα συμπεριληφθούν στην παρούσα φάση’’. Αν κοιτάξουμε τους αριθμούς, στην Ελλάδα υπηρετούμε περίπου 130 ειδικευόμενοι Αναισθησιολογίας σε σύνολο περίπου 360 θέσεων. Εύκολα λοιπόν συμπεραίνουμε ότι η έλλειψή μας θα γίνει πιο φανερή τα επόμενα έτη και μπορεί κανείς να κατανοήσει πόσο ανούσια είναι η προσέγγιση της ΔΥΠΕ στο πρόβλημα, η οποία αντί να δώσει κίνητρα στους νέους αναισθησιολόγους να επιλέξουν τις προβληματικές μονάδες, λειτουργεί με πολιτικές που καταργούν τα εργασιακά δικαιώματα των Αναισθησιολόγων, αποτρέποντας έτσι τους νέους ειδικευμένους από το να αναζητήσουν εργασία στα νοσοκομεία ευθύνης της.

Δημιουργείται επίσης ένα είδος ‘’δεδικασμένου’’ βάσει του οποίου θα προκηρύσσονται θέσεις από τις οποίες θα αποκλείονται συγκυριακά συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε ΔΥΠΕ.

Ακόμα, με τον αποκλεισμό μας από τις θέσεις των ΤΕΠ και ΜΕΘ, υποβαθμίζεται σημαντικά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας, αφού λόγω της φύσης της ειδικότητας, οι Αναισθησιολόγοι έχουν τις πλέον κατάλληλες δεξιότητες και γνώσεις ώστε να αντιμετωπίσουν βαρέως πάσχοντες ασθενείς.

Ως ειδικευόμενοι και μελλοντικοί ειδικευμένοι που θα κληθούμε να στελεχώσουμε τα νοσοκομεία της χώρας, θεωρούμε τα παραπάνω απαράδεκτα να συμβαίνουν σε ένα ευνομούμενο δημοκρατικό κράτος, στο οποίο ο καθένας θα πρέπει να είναι ελεύθερος να ακολουθεί την επαγγελματική σταδιοδρομία που επιλέγει.

Πιστεύουμε επίσης ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε περισσότεροι ιατροί να επιλέγουν την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας, το οποίο νομοτελειακά θα οδηγήσει σε καλύτερη κάλυψη προβληματικών μονάδων υγείας που παρουσιάζουν μεγαλύτερη έλλειψη.

Αναφέρουμε ορισμένα κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν:

Κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου ως προαπαιτούμενου για τη συμμετοχή στις εξετάσεις λήψης ειδικότητας και τη διεκδίκηση μόνιμης θέσης στο Ε.Σ.Υ., όπως ίσχυε όταν η Αναισθησιολογία ήταν άγονη ειδικότητα. Έτσι, οι ειδικευόμενοι θα μπορούν να απορροφηθούν άμεσα από τα νοσοκομεία, στα οποία θα προσφέρουν με τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους πολύ πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες από ότι σε ένα περιφερικό ιατρείο, για την κάλυψη του οποίου μπορεί να χαθεί πολύς εργασιακός χρόνος.

Κατάργηση του περιορισμού διεκδίκησης μόνιμης θέσης μόνο σε μια ΥΠΕ.

Τήρηση του νόμου και τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από αυτόν και αφορούν το δικαίωμα εξειδίκευσης και τη διεκδίκηση θέσεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Καθιέρωση συνθηκών εργασιακής ασφάλειας, με αποφυγή υποχρεωτικών μετακινήσεων προσωπικού για εμβαλωματική κάλυψη μονάδων υγείας διαφορετικών από αυτές στις οποίες έγινε η πρόσληψη.

Εφαρμογή της υπουργικής απόφασης Υ4α/3592/1996 - ΦΕΚ 1044/Β/25-11-1997 για την ασφάλεια στην αναισθησία, της οδηγίας 2003/88 του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σχετικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας καθώς και του αντίστοιχου σχεδίου νόμου του 2017 ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής χρόνος ανάπαυσης και να μειώνονται φαινόμενα τύπου ‘’burn-out’’.

Χορήγηση επιδόματος ‘’άγονης ειδικότητας’’.

Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας».

Η επιστολή είναι υπογεγραμμένη από τους ειδικευομενους ολης της Ελλαδας.

Kαι η ΟΕΝΓΕ σε επιστολή της προς το υπουργείο Υγείας αναφέρει:

Με 7 μήνες καθυστέρηση η κυβέρνηση προκήρυξε θέσεις επιμελητών Εντατικής Θεραπείας ΕΣΥ για τις «νέες κλίνες ΜΕΘ που ΘΑ αναπτυχθούν».

Ωστόσο το Υπουργείο Υγείας και η 7η Υγειονομική Περιφέρεια (Κρήτη) στερούν, αυθαίρετα και παράνομα, τη δυνατότητα από Παθολόγους και Αναισθησιολόγους με εξειδίκευση στην Εντατική Θεραπεία να υποβάλλουν υποψηφιότητα για τις θέσεις ΜΕΘ που προκηρύχθηκαν, επικαλούμενοι  την «έλλειψη ενδιαφέροντος των γιατρών με τις συγκεκριμένες ειδικότητες» για τις ελάχιστες  θέσεις που προκηρύσσονται για τα αναισθησιολογικά και παθολογικά τμήματα των νοσοκομείων της Κρήτης, ώστε να τους «εξωθήσει», να τους εξαναγκάσει πρακτικά να στραφούν σε αυτά.

Πρόκειται για μια προσπάθεια να διαχειριστούν τα αποτελέσματα της πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και που αποθαρρύνουν τους νέους γιατρούς να εργαστούν στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Αν ήθελε η κυβέρνηση πραγματικά να ενισχύσει και να στελεχώσει το δημόσιο σύστημα υγείας, θα  έδινε κίνητρα στους νέους γιατρούς, θα προκήρυσσε το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων, θα εξασφάλιζε ανθρώπινα ωράρια, αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, θα αποκαθιστούσε τους μισθούς των γιατρών οι οποίοι έχουν περικοπεί πάνω από 50%.

Είναι προκλητική η προσπάθεια της κυβέρνησης να απεμπολήσει τις ευθύνες της και να ρίξει το φταίξιμο στους γιατρούς για την τραγική υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Για το γεγονός ότι οι μοναδικές προσλήψεις αναισθησιολόγων που έγιναν σε ολόκληρη την περιφέρεια της Κρήτης κατά τη διάρκεια του 1ου κύματος της πανδημίας ήταν μόλις δύο (2) επικουρικοί γιατροί, ποιος ευθύνεται; Για το γεγονός ότι δεν προχωράει η κυβέρνηση σε κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ποιος ευθύνεται; Για το γεγονός ότι δεν προχωράει στο διορισμό του συνόλου των γιατρών που έχουν θέσει υποψηφιότητα για τις 940 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, ποιος ευθύνεται;

Ο επιλεκτικός αποκλεισμός Παθολόγων και Αναισθησιολόγων εξειδικευμένων στην Εντατική Θεραπεία:

  • Είναι άδικος και παράνομος αφού σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι 2 από τις 6 κύριες ειδικότητες που δίνουν εξειδίκευση στην Εντατική θεραπεία. Ήδη συνάδελφοι μας προσανατολίζονται να προσφύγουν δικαστικά με κίνδυνο να καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο οι κρίσεις ή ακόμα και να ακυρωθούν. Η κυβέρνηση θα έχει στο ακέραιο την ευθύνη για μία τέτοια εξέλιξη αν δεν τροποποιήσει άμεσα την προκήρυξη ώστε να συμπεριληφθούν και οι ειδικότητες που αποκλείονται.
  • Στερεί από τις νέες ΜΕΘ πολύτιμο, έμπειρο και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του κύματος της επιδημίας.
  • Απαξιώνεται η εξειδίκευση της Εντατικολογίας.

Απαιτούμε να εισακουστούν οι τεκμηριωμένες θέσεις των συναδέλφων Εντατικολόγων οι οποίοι έχουν εκφράσει δημόσια την κάθετη αντίθεση τους στον αντιεπιστημονικό και άδικο αποκλεισμό ειδικοτήτων κορμού από την προκήρυξη για τις θέσεις ΜΕΘ.

Απαιτούμε να σταματήσει η κυβέρνηση τη «δημιουργική αριθμητική» για τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ.

Οι δήθεν «1000 λειτουργούσες κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία» που ανέφερε ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, στην πραγματικότητα δεν είναι διαθέσιμες και λειτουργούσες γιατί απλούστατα δεν είναι στελεχωμένες με το αναγκαίο προσωπικό.

  • Να υπάρξει σχέδιο για να αναπτυχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας 2.500 ΜΕΘ και 1.000 ΜΑΦ που έχει ανάγκη η χώρα μας και να στελεχωθούν με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.
  • Να προκηρυχθούν όλες οι θέσεις μόνιμων επιμελητών Εντατικής Θεραπείας ΕΣΥ που απαιτούνται.
  • Να υπάρξει κρατικός σχεδιασμός ώστε να εξειδικευτεί στην Εντατική Θεραπεία ο αναγκαίος αριθμός γιατρών για να στελεχωθούν οι ΜΕΘ.

Μέχρι τότε:

  • Σε όλες τις προκηρύξεις να μην αποκλείεται ΚΑΜΙΑ από τις κύριες ειδικότητες που δίνουν το δικαίωμα εξειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία.
  • Οι νέες ΜΕΘ να στελεχωθούν με γιατρούς που έχουν τον τίτλο της εξειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία και εφόσον παραμένουν κενές θέσεις να καταλαμβάνονται από γιατρούς που δεν έχουν τον τίτλο της Εξειδίκευσης (καθώς είναι ακόμα σε ισχύ ο νόμος που αναφέρει πως για την επιλογή σε θέση επιμελητή Β΄ αυτός ο τίτλος δεν είναι τυπικό αναγκαίο προσόν).

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News