Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ν. Δένδια-Μ. Πομπέο: Η Αμερική στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας

Τι αναφέρει σε ανάρτηση ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 10:20 η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδα και Ηνωμένων Πολιτειών, Νίκου Δένδια και Μάικ Πομπέο, στη Θεσσαλονίκη.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 45-50 λεπτά και στη συνέχεια ο κ. Πομπέο αναχώρησε για το ΣΒΕ, όπου θα διεξαχθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Στη συνέχεια θα υπογραφεί συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Πομπέο θα επισκεφθεί επίσης το Εβραϊκό Μουσείο, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, ολοκληρώνοντας έτσι την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη.

Επόμενος σταθμός του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα είναι η Κρήτη και η ναυτική βάση της Σούδας.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση ξεκίνησε στις 9:30 το πρωί, σε αίθουσα του ξενοδοχείου όπου έχει καταλύσει η πολυπληθής αμερικανική αποστολή και οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν "αγκωνιές' αντί χειραψίας τηρώντας τα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος υποδέχθηκε τον κ. Πομπέο, χθες το βράδυ, κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη.

Μ. Πομπέο για την συνάντηση με τον Ν. Δένδια στη Θεσσαλονίκη

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, τα Δυτικά Βαλκάνια και η Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, Νίκου Δένδια και Μάικ Πομπέο, σήμερα το πρωί, στη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρει σε tweet του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Είναι πάντα υπέροχο να βλέπω τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, συζητήσαμε για τη μακρόχρονη ισχύ των σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών-Ελλάδας, τα Δυτικά Βαλκάνια και την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει ο κ. Πομπέο στον λογαριασμό του στο twitter.

Η Αμερική στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας

Ενθουσιασμένος για την επιστροφή του στην Ελλάδα δηλώνει, μέσω twitter, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος έφτασε αργά χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη.

"Είμαι ενθουσιασμένος που επέστρεψα στην Ελλάδα, έναν ζωτικής σημασίας εταίρος των ΗΠΑ, με τον οποίο μοιραζόμαστε ένα κοινό στρατηγικό όραμα. Η ισχύς των διμερών μας σχέσεων βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από ποτέ και προσβλέπω σε μια παραγωγική επίσκεψη", αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Ηρακλείου για την επίσκεψη Πομπέο στην Κρήτη

«Η Γραμματεία Ηρακλείου του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου καλεί τα εργατικά σωματεία, την κάθε εργάτρια και τον κάθε εργάτη, να καταδικάσουν την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού εξωτερικών Πομπέο στη χώρα μας, να τον κηρύξουν ανεπιθύμητο.

Η επίσκεψή του έχει στόχο το βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς στην ανατολική Μεσόγειο, προωθεί την «συνεκμετάλλευση» ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Με την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου, καθώς επιδιώκεται οι θέσεις των ΗΠΑ να ενισχυθούν στον ανταγωνισμό με ΕΕ αλλά κυρίως με Ρωσία και Κίνα. Ο Πομπέο έρχεται να επιθεωρήσει την υλοποίηση του «Στρατηγικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ» που υπέγραψαν σαν μια γροθιά τόσο η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης, για την αναβάθμιση της θέσης της απέναντι στους ανταγωνιστές της στην περιοχή. Η συμφωνία αυτή μετατρέπει την Ελλάδα σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση, εντάσσει τη χώρα βαθύτερα ως γεωπολιτικό «μεντεσέ» των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή, γιγαντώνει το ρόλο και τη λειτουργία της βάσης της Σούδας ως ορμητηρίου πολέμου, πράγμα που -σε περίπτωση ανάφλεξης στην περιοχή- μόνο δεινά προμηνύει, ιδιαίτερα για τον τόπο μας, την Κρήτη.

Δεν είναι το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ παράγοντες ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, ούτε παράγοντες υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Οι λαοί της περιοχής, Έλληνες και Τούρκοι εργάτες ιδιαίτερα καθώς παρατείνεται η ελληνοτουρκική ένταση, δεν έχουμε τίποτα μεταξύ μας να χωρίσουμε και τίποτα να κερδίσουμε από τον ανταγωνισμό των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων των χωρών μας, ή από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες με μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που διαμορφώνουν άξονες και αντιάξονες στην περιοχή. Είναι υπόθεση του κάθε σωματείου, του κάθε εργάτη η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ με την εργατική τάξη να κάνει κουμάντο, κυρίαρχη στον πλούτο που παράγει.

Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα, τα σύνορα χαράζουν».

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ για την επίσκεψη του Μ. Πομπέο στα Χανιά

«Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ καλεί σε ξεσηκωμό τον Χανιώτικο λαό ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικού των ΗΠΑ στα Χανιά.

Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλους τους χώρους και στις γειτονίες πρωτοστατούν ώστε να φτάσει το μήνυμα παντού. Είναι ανεπιθύμητος ο Υπουργός του πολέμου στην Πόλη μας.

Στα πλαίσια της πολιτικής δραστηριότητας οργανώθηκε το πρωί του Σαββάτου 26 Σεπτέμβρη πικετοφορία στην Λαϊκή Αγορά των Χανίων.

Η Τ.Ε Χανίων του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα σε μαζική συμμετοχή στην διαδήλωση που οργανώνεται από την Επιτροπή Ειρήνης Χανίων και συμμετέχουν συνδικάτα εργαζομένων και μαζικοί φορείς της Πόλης μας.

Όλοι στην Τρίτη 29 Σεπτέμβρη στις 18:30 στην πλ. Δημοτικής Αγοράς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια