Κορωνοϊός: «Ασφυκτιά» η Αττική - Το ΕΣΥ στα όρια του - Σύσκεψη στο Μαξίμου για μέτρα

Ελλάδα
Κορωνοϊός: «Ασφυκτιά» η Αττική - Το ΕΣΥ στα όρια του - Σύσκεψη στο Μαξίμου για μέτρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τόσο τα αυξημένα ημερήσια κρούσματα όσο και ο αριθμός των διασωληνωμένων, δείχνουν ότι το ΕΣΥ αγγίζει τα όριά του

Τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων πολλών ημερών δεν αφήνουν περιθώρια παρανόησης για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας και ειδικά η Αττική σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Τόσο τα αυξημένα ημερήσια κρούσματα όσο και ο αριθμός των διασωληνωμένων, δείχνουν ότι το ΕΣΥ αγγίζει τα όριά του, ενώ οι ειδικοί επαναλαμβάνουν σε κάθε τόνο πως το lockdown στην Αττική είναι πιο ορατό από ποτέ.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής

O σταθερά αυξημένος αριθμός κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες έχει δημιουργήσει μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία της χώρας με αποτέλεσμα οι περισσότερες ΜΕΘ να είναι γεμάτες, για τον λόγο αυτό άλλωστε και οι υγειονομικοί έχουν χτυπήσει το καμπανάκι στις Αρχές. Ενδεικτικοί της κατάστασης που επικρατεί ειδικά στην Αττική είναι οι αριθμοί που αναφέρθηκαν στο ρεπορτάζ του Open TV και αφορούν πόσες κλίνες ΜΕΘ είναι κενές και πόσες μπορούν να υποδεχτούν ασθενείς με κορωνοϊό, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ.

 30 ασθενείς στις ΜΕΘ

Σήμερα άνοιξε δεύτερη ΜΕΘ για κορονοϊό

23 ασθενείς στις ΜΕΘ

5 κενές κλίνες

8 ασθενείς στις ΜΕΘ

8 ασθενείς στις ΜΕΘ

3 κενές κλίνες

 Το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αποσυμφορήσει την κατάσταση, από αύριο, Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ότι προσθέτει 40 νέες κλίνες στην Αττική και την Χαλκίδα, ενώ υπενθυμίζεται ότι, τρία επιπλέον νοσοκομεία μπαίνουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Το Λαϊκό, το Ιπποκράτειο και το Γεννηματάς.

 Μέχρι στιγμής, οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr είναι 427 συν οι 79 που είναι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας διασωληνωμένοι. Παρότι οι 427 νοσηλευόμενοι δεν αναφέρονται συχνά, είναι ασθενείς που βρίσκονται σε απλές κλίνες covid-19 επί πολλές ημέρες, αφού έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Πρόκειται για άτομα διαφόρων ηλικιών αλλά κυρίως ανήκουν στην ομάδα από 45 έως 65 ετών.

Κρίσιμη η σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνεχίζει την μάχη κατά της πανδημίας και της διασποράς κρουσμάτων. Παρότι, πάντως, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας καραντίνας, το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει εντολή στην οποία και εμμένει στους αρμόδιους υπουργούς να επενδύσουν στην εφαρμογή των μέτρων με τις κατάλληλες κινήσεις. Οι καλά γνωρίζοντες λένε πάντως ότι στην σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου θα γίνει εκ νέου σκανάρισμα όλων των δεδομένων μετά και την ενημέρωση των ειδικών. Στο ίδιο τραπέζι με το ίδιο στοίχημα θα βρεθούν και πάλι την Παρασκευή, όπου και θα έχουν πλήρη εικόνα για την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων μέτρων μέσα στην εβδομάδα.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού την Τρίτη, ανακοίνωσε επιπρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα περιλαμβάνονται η αναστολή για όλες τις υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις, εκτός των θερινών κινηματογράφων. Το μέτρο θα ισχύει από την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι έχουν καταγραφεί 15.142 κρούσματα συνολικά από την αρχή της πανδημίας, ενώ όπως είπε έχουν γίνει 530.698 στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την 1η Ιουλίου. Όσον αφορά τα πρόστιμα, είπε ότι έχουν καταγραφεί 12.001 παραβάσεις, ενώ έχουν επιβληθεί 13.079 πρόστιμα με συνολικό κόστος 5 εκατ. ευρώ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το lockdown, υποστήριξε ότι «ο σκοπός είναι να μην πάμε σε επόμενα μέτρα, να εφαρμόσουμε με συνέπεια αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί όπως είναι η κοινωνική απόσταση, η μάσκα και οι κανόνες υγιεινής». «Δεν υπάρχουν διεθνώς πρωτόκολλα διαχείρισης για τοπικά lockdown σε επίπεδο δήμων», πρόσθεσε. «Εφαρμόζουμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα σε περιοχές ή σε μονάδες που θα μπορούσαν να αποτελούν εστίες με περισσότερα κρούσματα», είπε ακόμη.

«Αν εφαρμόσουμε το τρίπτυχο μάσκα - αποστάσεις - υγιεινή είναι η καλύτερη απάντηση στον ιό», συνέχισε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ συμπλήρωσε ότι το lockdown «είναι η τελευταία λύση, όμως αν τηρηθούν τα μέτρα θα έχουμε αποτελέσματα». Τέλος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ενημέρωσε για τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας για την ενημέρωση της εξέλιξης του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

 Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ethnos

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News