Τουρκική προεδρία: Αθήνα και Άγκυρα έτοιμες για διερευνητικές συνομιλίες

Ελλάδα
Τουρκική προεδρία: Αθήνα και Άγκυρα έτοιμες για διερευνητικές συνομιλίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ειπώθηκε κατά την τριμερή τηλεδιάσκεψη Μέρκελ – Μισέλ - Ερντογάν

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ και η Γερμανίδα καγγελάριος Άγγελα Μέρκελ πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της προετοιμασίας του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης «συζητήθηκαν διάφορες οπτικές που αφορούν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας» αναφέρει ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.

«Συζήτησαν επίσης για την επανέναρξη των άμεσων ελληνο-τουρκικών διερευνητικών συνομιλιών», ανέφερε ο Μπάρεντ Λέιτς και προσέθεσε ότι «αυτό θα προετοιμαστεί σε επίπεδο συμβούλων».

Έτοιμες για ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες είναι η Αθήνα και η Άγκυρα σύμφωνα με την Τουρκική Προεδρία, σύμφωνα με τα όσα διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια της τριμερούς τηλεδιάσκεψης, όπως μεταδίδει το Cnn.gr.

Στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας και στα βήματα που θα πρέπει να κάνει η Αθήνα, για να ξεκινήσει εκ νέου ο ελληνοτουρκικός διάλογος, παρέπεμψε την Τρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά την ίδια πηγή, ο πρόεδρος Ερντογάν υποστηρίζει πως «η Τουρκία είναι πάντα εκείνη που δίνει έμφαση στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, παρά τις προκλήσεις που είναι αντίθετες στην κοινή λογική».

 «Τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα θα είναι σημαντικά όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα συμφωνηθεί η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών και η αναζωογόνηση άλλων διαύλων διαλόγου», φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στους συνομιλητές του.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας εκτίμησε πως θα ληφθούν «εποικοδομητικές αποφάσεις από μια περιφερειακή διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων».

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, με θέμα συζήτησης την τουρκική προκλητικότητα, ο Ερντόγαν εξέφρασε την ελπίδα ότι «με καλή πίστη, οι σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ θα αποκατασταθούν».

Τέλος, όλες οι πλευρές (σ.σ. Μέρκελ, Μισέλ και Ερντογάν) εκτίμησαν πως η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία σε υγιείς βάσεις, θα συμβάλει στην επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων που έχουν προκύψει, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από τις κοινές προσπάθειες δημιουργίας μια θετικής ατζέντας ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News