Σε απόγνωση οι μικρομεσαίοι της Ελλάδας - Ένας στους 4 δεν μπορεί να πληρώσει

Ελλάδα
Σε απόγνωση οι μικρομεσαίοι της Ελλάδας - Ένας στους 4 δεν μπορεί να πληρώσει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλώνει αδυναμία να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις των επόμενων μηνών

Αδυναμία να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις των επόμενων μηνών απέναντι στις τράπεζες, την εφορία, τα Ταμεία, τους προμηθευτές, τους παρόχους ενέργειας αλλά και τους εκμισθωτές των ακινήτων της δηλώνει μία στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδίως στον κλάδο των υπηρεσιών με τζίρο, κατά βάση, έως 100.000 ευρώ ετησίως.

Μάλιστα, οι προβλέψεις οικονομικών “αντοχών” των ίδιων των επιχειρήσεων επιδεινώθηκαν το τελευταίο εξάμηνο, καθώς - για παράδειγμα - το 22,4% δηλώνει πως δε θα μπορέσει εφεξής να πληρώσει την εφορία (έναντι 10,8% τον περασμένο Φεβρουάριο), ενώ το 17,4% δηλώνει πως δε θα μπορεί να πληρώσει τα Ταμεία (έναντι 10,4% τον Φεβρουάριο).

Αναλόγως μεγαλύτερες, σε σχέση με τον κλάδο των υπηρεσιών, “αντοχές” δείχνουν οι επιχειρήσεις στον κλάδο της μεταποίησης (βιομηχανικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις) - αν και κατ’ αναλογία το μεγαλύτερο ποσοστό σε αυτόν τον κλάδο δηλώνει πως είναι πιθανό να βάλει “λουκέτο” (23,3%) - και προπαντός του εμπορίου (λιανικό, χονδρικό).

Ωστόσο, μεγαλύτερες αντοχές στις δυνατότητες ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τους δείχνουν επιχειρήσεις που έχουν τζίρο πάνω από 100.000 ευρώ και ιδίως πάνω από 300.000 ευρώ ετησίως. Αυτό αποκαλύπτουν τα αδημοσίευτα στοιχεία της εξαμηνίας έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, που αποκαλύπτει το capital.gr.

Τα στοιχεία αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά, καθώς είναι τα πρώτα σε τέτοια μαζική κλίμακα τα οποία δείχνουν τις οικονομικές δυνατότητες της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελληνικών επιχειρήσεων (δηλαδή των μικρομεσαίων) στις συνθήκες του τρέχοντος κύματος πανδημίας (και συγκεκριμένα εκείνου που ξεκίνησε προς το τέλος του καλοκαιριού) και αφού έχει προηγηθεί το σοκ του lockdown της περασμένης άνοιξης, μαζί και η εφαρμογή των μέτρων στήριξης προς τους πληττόμενους κλάδους (αναστολές, παρατάσεις φόρων και εισφορών, μειώσεις προκαταβολής φόρων, “πάγωμα” δανείων).

Σε ό,τι αφορά τη σειρά προτεραιότητας αδυναμίας ανταπόκρισης, οι επιχειρήσεις αναφέρουν πρώτα τις τράπεζες και στη συνέχεια την εφορία και τους εκμισθωτές των επαγγελματικών ακινήτων, ενώ ακολουθούν τα ασφαλιστικά Ταμεία και οι πάροχοι ενέργειας (π.χ. ηλεκτρικό ρεύμα).

Πιο αναλυτικά, το 28,3% των επιχειρήσεων του κλάδων των υπηρεσιών δηλώνει πως δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις τραπεζικές υποχρεώσεις του, με την πλειοψηφία (31,3%) να έχει ετήσιο τζίρο έως 50.000 ευρώ.

Αναστολές συμβάσεων

Στις επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 300.000 ευρώ ίσχυσαν οι περισσότερες αναστολές συμβάσεων εργασίας. Συγκεκριμένα, οι μεγάλες επιχειρήσεις ήταν εκείνες οι οποίες περισσότερο χρησιμοποίησαν το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ από τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ. Συγκεκριμένα, το 48,2% των επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο πάνω από 300.000 ευρώ ετησίως έβγαλε σε αναστολή προσωπικό.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των αναστολών σημειώθηκε στον κλάδο των υπηρεσιών, με το 47,6% των επιχειρήσεων αυτού του κλάδου να επιλέγει αυτή τη διέξοδο προκειμένου να αποφύγει τις απολύσεις. Παράλληλα, ήταν στον ίδιο κλάδο (σ.σ. υπηρεσίες) όπου αναλογικά το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων (9%) προχώρησε σε μετατροπή των συμβάσεων απασχόλησης από πλήρους σε μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Αναλογικά, ήταν οι επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο 100.000-300.000 ευρώ ετησίως εκείνες που περισσότερο σε σχέση με τις επιχειρήσεις με άλλης κλίμακας τζίρο προχώρησαν σε μετατροπές συμβάσεων.

Κατά τα άλλα, το 13,6% των επιχειρήσεων υπηρεσιών δηλώνει πως θα μειώσει το προσωπικό του, ενώ στο εμπόριο και τη μεταποίηση το ποσοστό αυτό είναι υποδιπλάσιο (7,7%). Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων που σχεδιάζουν απολύσεις σημειώνεται μεταξύ εκείνων που έχουν ετήσιο τζίρο πάνω από 300.000 ευρώ ετησίως.

Στήριξη

Από 6 μέχρι 30 Οκτωβρίου οι επιχειρήσεις της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στη δράση που αφορά στην ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης (κεφάλαιο κίνησης).

Όπως σημειώνεται στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΣΠΑ, όπου υπάρχει η σχετική ανάρτηση, πρωταρχικός στόχος της δράσης είναι να παρασχεθεί στοχευμένα δημόσια στήριξη για να διασφαλιστεί ότι στην αγορά θα υπάρξει επαρκής ρευστότητα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Επιλέξιμοι δικαιούχοι είναι υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που νομίμως λειτουργούν στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο συνολικός προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης της δράσης είναι 30 εκατ. ευρώ και το καταβληθέν κεφάλαιο κίνησης θα πρέπει να έχει αναλωθεί εντός του 2021.

Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης κατά το έτος 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000 ευρώ και μέγιστο τα 50.000 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News