Μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός»: Εγκλωβισμένοι σε σπίτια & αυτοκίνητα στη Φθιώτιδα - «Ανελέητο» χτύπημα στα νησιά του Ιονίου

Ελλάδα
Μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός»: Εγκλωβισμένοι σε σπίτια & αυτοκίνητα στη Φθιώτιδα - «Ανελέητο» χτύπημα στα νησιά του Ιονίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συναγερμός για εγκλωβισμένους σε σπίτια και αυτοκίνητα στη Φθιώτιδα αυτή την ώρα

Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί μέχρι και αυτή την ώρα τα νησιά του Ιονίου και πιο συγκεκριμένα, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη από το σαρωτικό πέρασμα του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανού», ενώ αυτή την ώρα «χτυπά» ανελέητα τη Φθιώτιδα.

Πιο συγκεκριμένα όπως μεταδίδει το lamiareport.gr, o "Ιανός" έχει φτάσει εδώ και αρκετή ώρα στην ηπειρωτική Ελλάδα και η κατάσταση είναι δραματική στην Φθιώτιδα και ιδιαίτερα σε Λιανοκλάδι, Στίρφακα, Ζηλευτό και Παλιούρι.

Ειδικότερα, πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση στις συγκεκριμένες περιοχές, καθώς κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, με την Πυροσβεστική να τρέχει και να μη… φτάνει, καθώς υπάρχουν εγκλωβισμένοι σε διάφορα σημεία.

Πιο αναλυτικά άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στο δρόμο ή τα σπίτια τους εξαιτίας των πλημμυρισμένων δρόμων.

Συγκεκριμένα δεκάδες είναι οι κλήσεις στο «199» για απεγκλωβισμό ανθρώπων από τα σπίτια τους στην αρχή του Λιανοκλαδίου, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και πολίτες με κινητικά προβλήματα. Ένας εξ αυτών με μέριμνα του ΕΚΑΒ θα διακομιστεί στο Νοσοκομείο Λαμίας, καθώς το σπίτι του πλημμύρισε και διεσώθη από τους πυροσβέστες. Άλλοι πάλι θα μεταφερθούν στο Δημαρχείο Λαμίας αφού το σπίτι τους πλημμύρισε.

Ο Ιανός έχει φτάσει εδώ και ώρα στην ηπειρωτική Ελλάδα και η κατάσταση είναι δραματική στην Φθιώτιδα και ιδιαίτερα σε Λιανοκλάδι, Στίρφακα, Ζηλευτό και Παλιούρι.

Ειικόνες από την Κεφαλονιά (Φωτογραφία: intime)

Εικόνες από την Κεφαλονιά (Φωτογραφία intime)

Καταστροφές στην Κεφαλονιά

Ανελέητο ήταν το χτύπημα του «Ιανού» στα νησιά του Ιονίου, με τις μέχρι στιγμής σημαντικότερες ζημιές από το πέρασμά του, να έχει υποστεί η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη.  

Πιο δύσκολη φαίνεται ότι είναι για την ώρα η κατάσταση στην Ιθάκη. «Ο μεσογειακός κυκλώνας έπληξε το νησί πολύ άσχημα. Έως πριν από λίγη ώρα η επικοινωνία ήταν αδύνατη, ενώ όλο το νησί δεν έχει ρεύμα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δίνουν μεγάλο αγώνα, ώστε να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση» δήλωσε λίγο μετά τις 11:30 η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα.

Στις δηλώσεις της στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η κ. Κράτσα υπογράμμισε ότι «δεν έχει κινδυνέψει ανθρώπινη ζωή», ενώ χαρακτήρισε «δύσκολη την κατάσταση που επικρατεί στην Αγία Ευφημία στον δήμο Σάμης στην Κεφαλονιά». Ενημέρωσε δε πως στην περιοχή «βρίσκονται πολλά μηχανήματα, ώστε να καθαρίσουν τους δρόμους από τα πεσμένα δέντρα, ενώ άνθρωποι της Περιφέρειας βρίσκονται εκεί, ώστε να βοηθήσουν τους κατοίκους».

Από τις πρώτες πρωινές ώρες υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδοτησης σε πολλές περιοχές, καθώς έχουν σπάσει πυλώνες ρεύματος. Λόγω της σφοδρότητας της κακοκαιρίας δεν είναι εφικτό να προσεγγίσουν τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία όπου υπάρχει πρόβλημα. Επίσης, έχουν σημειωθεί εκατοντάδες πτώσεις δέντρων και κλαδιών δημιουργώντας προβλήματα και στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Στην Αγία Ευφημία, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από τον δήμο, οι ισχυροί άνεμοι, που κατά την διάρκεια της νύχτας έφθασαν τα 11 μποφόρ, έβγαλαν τρία ιστιοφόρα στη στεριά και μέσα στο λιμάνι έχουν βυθιστεί τουλάχιστον άλλα τέσσερα.

Εικόνες από την Κεφαλονιά

Εικόνες από την Φθιώτιδα

Εικόνες από την Ιθάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News