Ελλάδα

Κακοκαιρία «Ιανός»: Στροφή προς τα νότια – Μεγάλα ύψη βροχής

Που θα «χτυπήσει» σύμφωνα με τα νέα στοιχεία

Ο «Ιανός», το κέντρο του οποίου νωρίς το πρωί της Παρασκευής στροβιλιζόταν στο Κεντρικό Ιόνιο, αναμένεται αρχικά να κινηθεί προς τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και στη συνέχεια να στραφεί προς τα νότια, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr.

Παραμένει πάντως μια σχετική αβεβαιότητα για την ακριβή πορεία του μεσογειακού κυκλώνα.

Αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής μέσα στο διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου κατά το πέρασμα του «Ιανού». Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο, είναι Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κεντρική και Ανατολική Στερεά, Νοτιοανατολική Θεσσαλία και ηπιότερα η Αττική. Ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στις παραπάνω περιοχές είναι αυξημένος το επόμενο 24ωρο, σύμφωνα με το meteo.

Η προβλεπόμενη τροχιά που θα ακολουθήσει ο «Ιανός» και τα συγκεντρωτικά ύψη βροχής άνω των 50 mm παρουσιάζονται στον παρακάτω χάρτη. Η διακεκομένη γραμμή στην τροχιά του «Ιανού» μετά το βράδυ του Σαββάτου υποδεικνύει τη σχετική αβεβαιότητα για την ακριβή του πορεία.

Χαρδαλιάς: Kρίσιμο το επόμενο 9ωρο – Αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις στην Κεντρική Ελλάδα

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «έχουμε κομμένους δρόμους σε κάποιες περιοχές και ήδη υπάρχουν επί ποδός συνεργεία που προσπαθούν για την αποκατάστασή τους».

Παράλληλα, τόνισε ότι η κακοκαιρία θα παραμείνει στα δυτικά της χώρας μας με την ίδια ισχύ μέχρι το απόγευμα και συγκεκριμένα για ένα 6ωρο με 8ωρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, ενώ μετά αναμένεται να κινηθεί νότια και να επηρεάσει την δυτική Πελοπόννησο.

«Ένα κομμάτι της μάζας κινείται βορειοανατολικά και σε συνδυασμό με τα μελτέμια που θα «συναντήσει», θα δημιουργήσει έντονες τοπικές καταιγίδες σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας από το μεσημέρι και το απόγευμα.

Το νέο μέτωπο, το οποίο θα κατευθυνθεί νοτιοανατολικά, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, θα επηρεάσει τη Νότια Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, με έντονες καταιγίδες και βροχοπτώσεις, ενώ πιθανότατα θα επηρεαστούν Φωκίδα και βόρεια Εύβοια που από το απόγευμα αναμένεται να δεχθούν μεγάλες ποσότητες νερού

Το Σάββατο, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, θα επηρεαστεί η Κόρινθος και η Αττική, ενώ συμπλήρωσε ότι «οι προβλέψεις είναι προβλέψεις 9ωρου, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο, είμαστε σε επιφυλακή»

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, από αργά το βράδυ της Παρασκευής θα επηρεαστεί η Αττική, με έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ χαρακτήρισε πολύ κρίσιμο το επόμενο 9ωρο.

Ζωντανά η πορεία της κακοκαιρίας:

(Κεντρική Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια