Ξεκίνησε η επέλαση του «Ιανού»: Ζωντανή εικόνα από το πέρασμά του - Προειδοποίηση για κύματα 7 μέτρων

Ελλάδα
Ξεκίνησε η επέλαση του «Ιανού»: Ζωντανή εικόνα από το πέρασμά του - Προειδοποίηση για κύματα 7 μέτρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έφτασε στη χώρα μας ο Μεσογειακός Κυκλώνας - Δείτε ζωντανά το πέρασμά του στη χώρα μας - Θα φτάσει τα 7 μέτρα το ύψος κύματος στη Δ. Ελλάδα

Ξεκίνησε την επέλασή του ο «Ιανός» στη χώρα μας, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να προειδοποιεί τους κατοίκους για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αναμένονται στα νησιά του Ιονίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 18/09/2020, ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Ιανός» θα επηρεάσει τα νησιά του Κεντρικού Ιονίου και παράκτια τμήμα της Δ. Ελλάδας με κύματα το ύψος των οποίων θα φτάνει τα 7 μέτρα. 

Το βαρομετρικό χαμηλό «Ιανός», που θα διαρκέσει έως και το Σάββατο στην Ελλάδα, έχει ήδη ξεκινήσει την πορεία του από το απόγευμα της Πέμπτης, έφτασε στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο. Για την ακρίβεια, άρχισε να σφυροκοπά το νησί της Ζακύνθου όπως και τις δυτικές περιοχές της Πελοποννήσου.

Μάλιστα στο νησί της Ζακύνθου έχει γίνει αυστηρή σύσταση στους κατοίκους, ενόψει των έκτακτων δελτίων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που έχει εκδώσει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Τι συμβαίνει αυτή την ώρα σε Αργοστόλι, Ληξούρι, Φισκάρδο, Κουρούτα Ηλείας και Αμαλιάδα

Δείτε LIVE EIKONA από το Αργοστόλι

Δείτε LIVE EIKONA από το Ληξούρι

Δείτε LIVE EIKONA από το Λιμάνι του Φισκάρδου

Δείτε LIVE EIKONA από την Κουρούτα Ηλείας

Δείτε LIVE EIKONA από την Αμαλιάδα

Δείτε LIVE ΕΙΚΟΝΑ από την Ιθάκη

Ειδικότερα, έγινε σύγκλιση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και αποφασίστηκε να γίνει ισχυρή σύσταση σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, για περιορισμό των μετακινήσεών τους σε όλη την επικράτεια του νησιού, από σήμερα Πέμπτη 17-9-2020 έως και αύριο Παρασκευή 18-9-2020 αργά τη νύχτα.

Πιο αναλυτικά σε περιοχές που ενέχουν κίνδυνο κατολισθήσεων και τοπικών πλημμυρικών φαινομένων, θα πρέπει οι πολίτες να ασφαλίσουν τα αντικείμενα τα οποία βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού τους καθώς και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων τον εξοπλισμό τον οποίο έχουν στον εξωτερικό χώρο τον επιχειρήσεών τους.

Ιδιαιτέρως προσεκτικοί σε φαινόμενα κατολισθήσεων καλούνται να είναι οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από πυρκαγιές.

Παρακαλούνται δε, όλοι οι κάτοικοι ειδικά των αγροτικών περιοχών, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε φαινόμενα συσσώρευσης φερτών υλικών και αντικειμένων που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε τάφρους χειμάρρους γεφύρια και ρέματα.

Επίσης όλοι οι λουόμενοι που πιθανόν βρίσκονται σε παραλίες κατά την διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων, παρακαλούνται να απομακρυνθούν άμεσα.

Τέλος, μικρά πλοία, επαγγελματικά και ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη, σκάφη αναψυχής, και ναυταθλητικοί όμιλοι, να αποφύγουν τη δραστηριοποίηση τους και να φροντίσουν για την ασφαλή φύλαξη κατά το χρόνο ισχύος της επιδείνωσης.

Παρακαλούνται όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και οι Εθελοντικές Οργανώσεις να είναι σε ετοιμότητα.

Σε επιφυλακή ενόψει «Ιανού» οι δήμοι της Αττικής

Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί από σήμερα και οι δήμοι της Αττικής, ενόψει της έλευσης των έντονων καιρικών φαινομένων αυτό το διήμερο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ o «Ιανός» αναμένεται στην ευρύτερη περιοχή να κάνει αύριο Παρασκευή το δυνατό πέρασμά του και σήμερα οι δήμαρχοι πραγματοποίησαν έκτακτες συσκέψεις με τους άμεσους συνεργάτες τους, με τα μέλη της Πολιτικής Προστασίας κάθε δήμου, αλλά και με εθελοντικές ομάδες, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο κατάλληλα προετοιμασμένοι και να υπάρξει συντονισμός και άμεση επέμβαση όπου χρειαστεί.

Ταυτόχρονα, σχεδόν όλοι οι δήμοι προχώρησαν σε έκτακτες εργασίες, όπως τον καθαρισμό φρεατίων, ιδιαίτερα σε σημεία όπου παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση ομβρίων υδάτων, σε καθαρισμό ρεμάτων και σε συγκέντρωση ογκωδών αντικειμένων και μπαζών από τους δρόμους, ώστε να μην παρασυρθούν από πιθανή καταιγίδα. Τέλος, όλοι δήμοι της Αττικής αναμεταδίδουν τις συστάσεις και τις γενικές οδηγίες που εκδόθηκαν από την Πολιτική Προστασία.

Προσωπικό και μηχανολογικός εξοπλισμός έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, για ενδεχόμενη συνδρομή σε περίπτωση ανάγκης, ενώ σε ετοιμότητα τέθηκαν και τα Κέντρα Υγείας των δήμων, προκειμένου να παρέχουν πρώτες βοήθειες σε όποιον τις χρειαστεί.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ και πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Βλάσσης Σιώμος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Από ό,τι δείχνουν οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα έχουν μεγάλη ένταση τις επόμενες ώρες. Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων, εκτός εάν υπάρχει απόλυτη ανάγκη και πάντα ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμοδίων Αρχών.

Ο ΣΠΑΠ βρίσκεται σε υψηλότατο επίπεδο ετοιμότητας και επιφυλακής, με καλοσυντηρημένο τον μηχανολογικό εξοπλισμό του, προκειμένου να συνδράμει το Πυροσβεστικό Σώμα, τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό, αλλά κυρίως τους δήμους-μέλη του, στη συνεχή προσπάθεια που όλοι μαζί κάνουμε για την πρόληψη, τον συντονισμό και τον έλεγχο της προετοιμασίας, αλλά και της αντιμετώπισης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένουμε».

Μέτρα πρόληψης για τους οδηγούς ενόψει κακοκαιρίας

Ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται τις επόμενες μέρες στην Αττική και στην Πελοπόννησο, η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ έχει θέσει τον επιχειρησιακό μηχανισμό της σε αυξημένη ετοιμότητα. Παράλληλα, υπενθυμίζει στους οδηγούς που προτίθενται να ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα μερικά σημαντικά προληπτικά μέτρα ασφαλούς μετακίνησης.

Πριν από το ταξίδι

Συμβουλευτείτε το δελτίο πρόγνωσης καιρού, ενημερωθείτε για τις συνθήκες στο οδικό δίκτυο και αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, μην ταξιδέψετε.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί τρίγωνο ασφαλείας και ανακλαστικό γιλέκο.

Γεμίστε το ντεπόζιτο με καύσιμα και το δοχείο αποθήκευσης νερού για τον καθαρισμό των τζαμιών με αντιπηκτικό υγρό.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες της Τροχαίας και του αρμόδιου προσωπικού της λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου.

Σε περίπτωση καταιγίδας/ έντονων καιρικών φαινομένων:

Οδηγείτε με μικρή ταχύτητα και τηρείτε μεγάλες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα.

Εφόσον απαιτηθεί, ακινητοποιείτε το όχημά σας στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.

Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.

Μείνετε μακριά από πλημμυρισμένους δρόμους.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης καλέστε το 1025.

Πού θα χτυπήσει

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 17/09 ο «Ιανός» βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου όπου ενισχύεται και αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane), σύμφωνα με το meteo.gr.

Η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του είναι περί τα 1000 hPa και μέχρι το βράδυ αναμένεται να πέσει στα επίπεδα των 990 hPa, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν εκτιμήθηκαν από δορυφόρους στα 65 km/h (8 μποφόρ). 

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, ο «Ιανός» θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη ΒΔ Πελοπόννησο όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 18/09, ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια.

Πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο «Ιανός» θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των 10 μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό.

Πώς θα επηρεαστεί η Κρήτη

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), κακοκαιρία προβλέπεται να επικρατήσει στην κεντρική και νότια Ελλάδα από το απόγευμα της Πέμπτης (17-09-2020) που θα ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.

Πιο αναλυτικά, έντονα φαινόμενα προβλέπονται:

Την Πέμπτη (17-09-2020) από το απόγευμα, στο Νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.

Την Παρασκευή (18-09-2020) στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι Δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.

Το Σάββατο (19-09-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την Ανατολική Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

https://twitter.com/GSCP_GR/status/1306559110427619329
/weather/

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News