Ελλάδα

Συνάντηση Μητσοτάκη και Σαρλ Μισέλ – «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε επαφές με την Τουρκία»

Τι ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Συνάντηση προετοιμασίας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου είχαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Στη σύνοδο αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και οι σχέσεις ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία.

"Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής [από την Τουρκία] είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές σχετικά με το μοναδικό ζήτημα που έχουμε να συζητήσουμε, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών" ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στις δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, σημείωσε σύμφωνα με το thetoc.gr :

Για όσα συνέβησαν στη Μόρια η κυβέρνηση αντέδρασε πάρα πολύ γρήγορα και ήδη οργανώθηκε ένα κέντρο με πολύ πολύ καλύτερες συνθήκες από αυτές που επικρατούσαν στη Μόρια.

Παράλληλα υπάρχει αυστηρή φύλαξη των συνόρων στον Έβρο και στη θάλλασα. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα και η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να μεταφραστεί σε πραγματική αλληλεγγύη.

Χρειάζεται μια νέα πολιτική μετανάστευσης, παροχής ασύλου (...) και επιστροφών

Να δούμε και πώς κάποιοι μετατρέπουν το νόμιμο δικαίωμα στο άσυλο σε επικίνδυνη παρανομία. Το ευρωπαϊκό μεταναστευτικό χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση.

Η Μόρια ανήκει στο παρελθόν και πρέπει να περάσουμε στην ίδρυση μια νέας δομής όπου θα κυματίζουν μαζί η ευρωπαϊκή και η ελληνική σημαία, με συνευθύνη στη λειτουργία της.

Η στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο είναι μια ρητή αναγνώριση ότι εδώ [στη Μεσόγειο] διακυβεύονται συμφέροντα της ΕΕ.

Η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα, πριν αλλά και μετά τη σύνοδο κορυφής, να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής [από την Τουρκία] είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές σχετικά με το μοναδικό ζήτημα που έχουμε να συζητήσουμε, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

(φωτογραφία Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια