Σύψας: Έχει καλυφθεί το 60% των ΜΕΘ στην Αττική

Ελλάδα
Σύψας: Έχει καλυφθεί το 60% των ΜΕΘ στην Αττική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιπλέον μέτρα για τον κορωνοϊό στην Αττική εισηγούνται οι ειδικοί

Οριζόντια αναμένεται να είναι τα περιοριστικά μέτρα, δηλαδή σε όλη την Αττική και όχι σε συγκεκριμένους δήμους, που θα ανακοινωθούν σήμερα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας.

Όπως επισήμανε, τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή στην Πολιτεία δεν έχουν να κάνουν με τον αριθμό των κρουσμάτων ή τον δείκτη Ro, ο οποίος συνεχίζει να παραμένει κάτω από το 1, περίπου στο 0,89.

«Αυτό που μας οδηγεί στα νέα μέτρα είναι ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Αττική, όπως ο αριθμός των διασωληνώσεων, ο αριθμός των νοσηλειών, ο μεγάλος πληθυσμός και η πυκνότητα του πληθυσμού».

Οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, έπειτα από μια μαραθώνια τηλεδιάσκεψη χθες το απόγευμα, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να εξετάσουν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και τυχόν νέα μέτρα με βάση τη «διάγνωση», απέστειλαν στο Μέγαρο Μαξίμου την εισήγησή τους.

Όπως είπε ο κ. Σύψας, προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί το γεγονός ότι έχει ήδη καλυφθεί το 60% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική, παρόλο που αυτές οι κλίνες θα αυξηθούν άμεσα, αλλά και το ότι τα κρούσματα αφορούν σε μεγαλύτερες ηλικίες.

«Δεν αφορούν πλέον τα 20-30 έτη που ήταν το καλοκαίρι, αλλά ανεβαίνουν και πηγαίνουμε τώρα σε ηλικίες από 35 έως 55 ετών. Η αύξηση της ηλικίας των κρουσμάτων μας ανησυχεί, γιατί όσο πιο μεγάλος είναι ο άνθρωπος τόσο κινδυνεύει να είναι πιο σοβαρή η νόσος.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση και θα ανακοινωθούν πιθανότατα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης για τον κορωνοιό.

Ποια μέτρα εισηγήθηκαν οι επιστήμονες

Το πρώτο πλέγμα μέτρων που εισηγήθηκαν οι ειδικοί αφορά το πεδίο της εστίασης και της ψυχαγωγίας, και με χρονική διάρκεια σε πρώτη φάση δύο εβδομάδων.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, προτάθηκε η αναστολή υπαίθριων θεαμάτων, συναυλιών και παρεμφερών πολιτιστικών-ψυχαγωγικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους, καθώς και η αναστολή λειτουργίας κέντρων διασκέδασης με ζωντανή μουσική, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι η αναστολή λειτουργίας χώρων ή εκδηλώσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε υπερμεταδόσεις κορωνοϊού μπορεί να βάλει φρένο στην εκτός ελέγχου πορεία του ιού. Υπενθυμίζεται ότι τέτοιες εκδηλώσεις έχουν θεωρηθεί υπεύθυνες από την αρχή του καλοκαιριού για την υπέρ-μετάδοση του ιού καθώς ένας θετικός στον κορωνοιό μπορεί να μεταδώσει σε δεκάδες άλλους γύρω του.

Προς την ίδια κατεύθυνση και για την αποτροπή του συγχρωτισμού προτάθηκε η αναστολή της λειτουργίας των χώρων με ζωντανή μουσική, πχ είτε μπαρ είτε μπουζούκια.

Στην ελαχιστοποίηση του συγχρωτισμού στοχεύει και ο περιορισμός των ατόμων που θα μπορούν να παρευρίσκονται σε ένα μυστήριο ή σε μια κοινωνική εκδηλωση που το ακολουθεί, όπως πάρτι γάμου. Από 50 άτομα που επιτρέπεται σήμερα θα μπορούν να παρευρίσκονται λιγότερο από τα μισά, για την ακρίβεια 20 άτομα.

Τέλος, περιοριστικά μέτρα εισηγήθηκαν οι ειδικοί και για τα καταστήματα εστίασης και τις καφετέριες ώστε να επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα ανά τραπέζι ή 6 εφόσον πρόκειται για συγγενείς α΄ βαθμού.

Στοχευμένη φαίνεται να είναι και η πρόταση των ειδικών για τους περιορισμούς στις λαϊκές αγορές, για τις οποίες σύμφωνα με τις πληροφορίες, εισηγήθηκαν να πραγματοποιούνται για τις επόμενες δύο εβδομάδες με το 50% των παραγωγών.

Στην αναχαίτιση της επιδημίας θεωρείται ότι θα συμβάλει και η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς με 50% πληρότητα επιβατών. Στον ίδιο στόχο θα οδηγήσει σύμφωνα με τους ειδικούς και ο επαναπροσδιορισμός ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων, ώστε να μην συμπίπτει το άνοιγμα και το κλείσιμό τους - να ανοίγουν, π.χ., πιο νωρίς τα σούπερ μάρκετ κατά μια ώρα και μια ώρα πιο αργά τα άλλα εμπορικά καταστήματα, ώστε να απλώνεται η κίνηση των εργαζομένων Λεκάκης των πελατών.

Οσον αφορά στη χρήση της μάσκας, κατά πληροφορίες, προτάθηκε ισχυρή σύσταση για χρήση της και σε εξωτερικούς χώρους, εκεί όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News