Κυριάκος Μητσοτάκης: "Δεν μπορούμε να πάμε σε νέο καθολικό lockdown"

Ελλάδα
Κυριάκος Μητσοτάκης: "Δεν μπορούμε να πάμε σε νέο καθολικό lockdown"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσα ανέφερε κατά την συνέντευξη τύπου στην ΔΕΘ

Τα βασικά σημεία των όσων είπε ο Πρωθυπουργός:

"Έχουμε μπροστά μας, ακόμη δύσκολες ημέρες", ανέφερε, σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αναφορικά με την αποχώρηση του Oruc Reis σχολίασε πως είναι ένα "θετικό πρώτο βήμα, το οποίο ελπίζουμε να έχει συνέχεια. Θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία, σε κλίμα ειρηνικό. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεινήσει ένα νέο κύκλο επαφών με την Τουρκία, αν δούμε σημάδια αποκλιμάκωσης, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο". "Η Ελλάδα απέδειξε ότι έχει ισχυρές συμμαχίες", συμπλήρωσε.

Σχετικά με τα όσα εξήγγειλε για την Άμυνα, χτες, ο Πρωθυπουργός είπε πως "κάνουμε σημαντικές επενδύσεις στης Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά, σε βάθος 5ετίας, θέλω να προχωρήσουμε σε πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών. Τα μιράζ θα αποσυρθούν και θα αντικατασταθούν με ραφάλ. 12 από αυτά θα είναι μεταχειρισμένα αππό τη Γαλλία. Το αργότερο μέχρι το 2022 θέλουμε να έχει ολοκληρωθεί η νέα μοίρα ραφάλ. Δεν μπορώ να κοστολογήσω την αγορά των φρεγατών, ακόμη, διότι θα λάβουμε προσφορές. Σε ορίζοντα 10ετίας, έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε οικονομικά αυτό το πρόγραμμα."

Η διπλωματική θέση της Ελλάδας σήμερα είναι ισχυρή, πιο ισχυρή από ότι ήταν πριν από 6, 9, 12 μήνες, ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Όταν μίλησα για προβλεψιμότητα μίλησα για την ανάγκη η χώρα να έχει ξεκάθαρο και σταθερό προσανατολισμό και να μπορεί να κερδίζει συμμάχους και όχι να τους χάνει», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Αντιστρέφοντας το ερώτημα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, θα ρωτούσα αν η διπλωματική θέση της χώρας σήμερα είναι πιο ισχυρή από ότι ήταν πριν από 6, 9, 12 μήνες. Πιστεύω ότι είναι. Γιατί έχει υπάρξει πολύ μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για το τι γίνεται στην περιοχή μας. Υπάρχει σήμερα μια ξεκάθαρη άποψη για το ποιος προκαλεί τις εντάσεις και ποιος έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος του. Η ΕΕ τοποθετήθηκε καθαρά για το τουρκολιβυκό μνημόνιο και για ζήτημα της έρευνας εντός ελληνικής ΑΟΖ έχουν υπάρξει ξεκάθαρες τοποθετήσεις και από τις ΗΠΑ ότι είναι ελληνική ΑΟΖ.

Η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα σύνορά της και τα σύνορα της Ευρώπης στον Έβρο, τον Μάρτιο, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η απάντηση δόθηκε τον Μάρτιο. Η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα σύνορά της και τα σύνορα της Ευρώπης και τώρα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το τι θα μπορούσε να γίνει σε μια ενδεχόμενη νέα κρίση μεταναστευτικών ροών στον Έβρο, όπως εκείνη του Μαρτίου.

 «Ουδέποτε έκρυψα ότι η Τουρκία παίζει ρόλο στο προσφυγικό αλλά και ουδέποτε έκρυψα το γεγονός ότι δεν πρόκειται να εκβιαστούμε και να δεχθούμε τέτοιου είδους απειλές να σταλούν απελπισμένοι άνθρωποι στην Ευρώπη για να εξυπηρετηθούν γεωπολιτικά συμφέροντα».

Για τα σχολεία είπε ότι αύριο "όλα θα είναι έτοιμα". "Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που παρέχει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς δωρεάν μάσκες". Για τα παγούρια είπε ότι η χρήση τους είναι διττή: Τόσο για την προστασία, όσο και για το περιβάλλον. "Η μάσκα", είπε, "είναι το καλύτερο μέτρο για να προστατευθούμε, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ζητώ, λοιπόν, από όλους να συμμορφωθούν με  αυτό το μέτρο. Τα παιδιά μπορεί να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι: Στους γονείς και τους παππούδες.", είπε.΄"Ήταν αδύνατον να δημιουργήσουμε πρόσθετες τάξεις, ώστε να μοιράσουμε τα παιδιά, ή να επεκτείνουμε το ωράριο του σχολείου. Είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν κρούσματα στα σχολεία", συμπλήρωσε.

"Θα είμαστε από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα λάβουμε 1 εκατομμύριο rapid τεστ για τον κορωνοϊό. Αν κριθούν αποτελεσματικά, θα πάρουμε και άλλα". "Αποκρούω όλες τις θεωρίες συνομωσίας πως ο ιός δεν υπάρχει. Στο δεύτερο κύμα τα έχουμε πάει καλύτερα, από ότι στο πρώτο", είπε, μεταξύ άλλων.

"Το 2021 κάνουμε το πρώτο βήμα και καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης για το 2021. Στόχος μας είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, καθώς αυτός έχει πληγεί περισσότερο από τους συνταξιούχους και το Δημόσιο. Θέλουμε, ωστόσο, μόνιμη κατάργηση".

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, τόνισε πως θα καταβληθούν με βάση το χρονοδιάγραμμα και στην ώρα τους.

Σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, για τυχόν σύνδεση των έκτακτων δαπανών για τα εξοπλιστικά με την καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων, ο πρωθυπουργός είπε ότι μπορεί να απαντήσει μονολεκτικά «Όχι», τονίζοντας ότι «θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που προσδιόρισα».

Για τη Μόρια και το προσφυγικό: "Η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης. Εμείς εφαρμόζουμε διαφορετική μεταναστευτική πολιτική". "Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια μόνιμη δομή καταγραφής και ταυτοποίησης στη Λέσβο". "Χθες το βράδυ μίλησα με τη Μέρκελ και της ζήτησα να μεταβούν νστη Γερμανία μερικές από τις οικογένειες". 

"Είμαστε έτοιμοι να ξεκινησουμε επαφές με την Τουρκία, από εκεί που σταμάτησαν το 2016, μόνο για τη διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών", επενέλαβε σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά.

"Το να με αποκαλεί ο Τσίπρας πολιτικό απατεώνα, ενέχει ένα στοιχείο γραφικότητας. Έχουμε θετικό κλίμα, ωστόσο το χαλάμε στο Δημόσιο Διάλογο.", σχολίασε αναφορικά με την Αντιπολίτευση.

"Εφόσον το πρόγραμα Γέφυρα έχει θετική ανταπόκριση, μπορούμε να το συνεχίσουμε", είπε. "Πρέπει να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα πυ συμβαίνουν σε άλλες χώρες, που άνθρωποι έχασαν την πρώτη κατοικία τοςυ και βρέθηκαν στο δρόμο", είπε. "Αν ένας επιχειρηματίας έχει φεσώσει μια τράπεζα, να βγει το εξοχικό του σε κάποιο νησί σε πλειστηριασμό; Βεβαίως να βγει", είπε χαρακτηριστικά για την προστασία της πρώτης κατοικίας. "Μακάρι η ζήτηση του Γέφυρα να έιναι ακόμη μεγαλύτερη και ν αμη φτάσουν οικογένειες να κοκκινίσουν τα δάνειά τους".

"Επιθυμία μας δεν είναι να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία γιατί δε θα έχουμε πετύχει την αποκλιμάκωση. Οι κυρώσει θα παραμείνουν στο τραπέζι ως επιλογή της ΕΕ", είπε. "Το να επέλθει μια σταθερότητα στη Λιβύη ενδιαφέρει συνολικά την Ευρώπη. Έχω συζητήσιε με τις ΗΠΑ πως πρέπει ν αυπάρξει ευαισθητοποίηση για την Ανατολική Μεσόγειο".

Για το εμβόλιο του κορωνοϊού σχολίασε: "Θεωρώ ότι θα έχουμε πολλά εμβόλια σχετικά σύντομα. Έχουμε συμβόλαιο προαγοράς για το εμβόλιο της Οξφόρδης. Η Ελλάδα είναι σε όλα τα εμβόλια προαγοράς και θα πάρουμε τον αριθμό που μας αναλογεί. Θα είναι δωρεάν και η επιτροπή έχει ήδη σχέδιο για το ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι. Απλώς βλέπω πως οι συμπολίτες μας δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο. Είμαι σίγουρος πως το εμβόλιο θα έιναι απολύτως ασφαλές, όσο είναι και το εμβόλιο της γρίπης. Ο εμβολιασμός για τη γρίπη θα ξεκινήσει άμεσα."

"Ο λογος που έγινε το lockdwon είναι για να κερδίσουμε χρόνο να οργανώσουμε το ΕΣΥ. Το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε πολύ οργανωμένα καιι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη μοίρα από άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία. Δείξαμε ότι το κράτος λειτουργεί. Ο επαγγελματισμός ήταν άψογος με τους εργαζομένους του τουρισμού. Πήραμε γρήγορα μέτρα απο τις αρχές Αυγούστου και τα μέτρα αυτά δουλεύουν. Ξέρουμε τα όρια μας. Δεν μπορούμε να πάμε σε καθολικό lockdown", είπε ο Πρωθυπουργός.

Σχετικά με την ανεργία και το πρόγραμμα των προσλήψεων που ανακοίνωσε χτες, είπε: "Πάντα πίστευτα πως έπρεπε να εστιάσουμε στην επιδότηση της εργασίας. Δίνουμε στοςυ μακροχρόναι ανέργους επιπλέον επιδότηση 200 ευρώ ανά μήνα. Μειώνουμε εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου κατά τις 3 μονάδες. Μακάρι το ενδιαφέρον για τις προσλήψεις να ξεπερνά τις 100.000".

Σχολιάζοντας το άσυλο στα Πανεπιστήμια είπε πως απελευθερώθηκαν από το να γίνονται εστίες παραβατικότητας.

Το 112 λειτουργεί, δεν λειτουργούσε όταν παραλάβαμε την κυβέρνηση

Για τις πρόσφατες καταστροφές στην Εύβοια, μίλησε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως γενικότερα υπάρχει το ζήτημα της πρόληψης, αλλά και της αντιμετώπισης ενός έκτακτου φαινομένου. «Είχαμε μείνει πίσω στον συνολικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό στη χώρα», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει ότι το 112 λειτουργεί, δεν λειτουργούσε όταν παραλάβαμε την κυβέρνηση. Στην Εύβοια κρίθηκε από την Πολιτική Προστασία ότι δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί. Αντίθετα έγινε χρήση του στις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

«Έχει γίνει πάρα πολύ σημαντική δουλειά στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης

Η Παιδεία είναι μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και για εμένα προσωπικά

Σε ερώτηση για «τη μεταρρυθμιστική κόπωση ή αμφιθυμία» της κυβέρνησης και την προσπάθεια να την αποκρούσει, αλλά και τον ρόλο της Παιδείας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «η Παιδεία είναι μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και για μένα προσωπικά» και πως πιστεύει ότι έχουν γίνει πολλά, αλλά μένουν και πολλά περισσότερα ακόμα να γίνουν.

Αναφέρθηκε στις αλλαγές λόγω ασύλου που χαρακτήρισε «σημαντική παρέμβαση , η οποία απελευθέρωσε τα πανεπιστήμια από αυτή την απαράδεκτη πρακτική να γίνονται άνδρα ανομίας και παραβατικότητας».

 «Εξετάζουμε την εφαρμογή ελάχιστου βαθμού εισαγωγής που θα καθορίζει το εκάστοτε πανεπιστήμιο», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγγειλε πως εντός εξαμήνου θα έχει ψηφιστεί εμβληματικό νέο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση.

Δείτε ζωντανά:

(Φωτογραφία: INTIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News