Ελλάδα

Σοφία Ζαχαράκη: Πώς θα γίνεται το «διάλειμμα» της μάσκας στα σχολεία

«Βασικό μας μέλημα, τα παιδιά μας υγιή και προστατευμένα σε όλη την Ελλάδα, σε όποιο σχολείο κι αν πάνε

«Το στοίχημα των σχολείων θα κερδηθεί κυρίως απ' όσους θα βρίσκονται μέσα στις σχολικές μονάδες», τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη, με αφορμή τις ιδιαίτερες συνθήκες που υπαγορεύει η πανδημία για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα. «Είναι σημαντικό, είναι κρίσιμο, μαθητές και εκπαιδευτικοί να δημιουργήσουν μαζί μια ισχυρή αλυσίδα προστασίας όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τους πιο ευάλωτους, για τους παππούδες και τις γιαγιάδες που χρειάζονται τη μέριμνά μας», επισημαίνει.

Σχετικά με το πολυσυζητημένο μέτρο προστασίας, τη χρήση μάσκας και το εάν υπάρχει περίπτωση «διαλείμματος» από τη μάσκα, η κ. Ζαχαράκη τονίζει ότι αυτό θα μπορούσε να συνδυαστεί με το φαγητό ή με το παιχνίδι σε ανοιχτό χώρο και τη γυμναστική, όπου η χρήση μάσκας δεν συστήνεται. Σημειώνει, ωστόσο, ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να προσαρμοστεί για τις περιπτώσεις των παιδιών που δεν μπορούν να φέρουν μάσκα για ιατρικούς λόγους, αλλά και όποιες νέες κατευθύνσεις δοθούν από τους επιστήμονες.

Αναφέρει ότι στην εκπαιδευτική κοινότητα τα καταγεγραμμένα θετικά κρούσματα δεν ξεπερνούν τα 20 και τα χαρακτηρίζει «μεμονωμένα», σημειώνοντας ότι «δεν δημιουργούν συνθήκες για γενικευμένη ανησυχία». Η κ. Ζαχαράκη επισημαίνει, ωστόσο, ότι δεν υποτιμάται καμία περίπτωση: «Αντιθέτως ενισχύουμε τον συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές για άμεση αντίδραση και ιχνηλάτηση επαφών, όπως ακριβώς ορίζουν τα πρωτόκολλα διαχείρισης που έχουν αποσταλεί στα σχολεία», τονίζει.

 Σχολιάζοντας πρωτοβουλίες ορισμένων δήμων να πάρουν επιπλέον μέτρα για τα σχολεία, η υφυπουργός χαρακτηρίζει «πολύ κρίσιμο» το να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση της κατάστασης που προκύπτει εξαιτίας της πανδημίας, η οποία θα πρέπει να βασίζεται στις οδηγίες των πλέον ειδικών. «Οι οδηγίες αυτές θα πρέπει να ακολουθούνται με ακρίβεια και με συνέπεια, ώστε να μη δημιουργείται σύγχυση σε πολίτες και γονείς. Θέλουμε τα παιδιά μας υγιή και προστατευμένα σε όλη την Ελλάδα, σε όποιο σχολείο κι αν πάνε», υπογράμμισε.

Τέλος για την περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος καθηγητή, ο οποίος διδάσκει σε πολλά τμήματα, η υφυπουργός αναφέρει ότι θα κλείνουν τα τμήματα που διδάσκει ο εκπαιδευτικός και θα ακολουθείται η διαδικασία ιχνηλάτησης, ενώ η εκπαιδευτική διαδικασία θα συνεχίζεται μέσω τηλεκπαίδευσης.

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης της υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφίας Ζαχαράκη:

«Η Επιτροπή των ειδικών για την αντιμετώπιση του ιού, με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας, έκρινε ότι τα σχολεία μπορούν να λειτουργήσουν στην πλήρη ανάπτυξή τους, με τη χρήση της μάσκας ως το βασικό μέσο για τον περιορισμό της διασποράς του ιού στις σχολικές μονάδες. Ασφαλώς και στο μέτρο του δυνατού, θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια για τήρηση των αποστάσεων τόσο μεταξύ των μαθητών όσο και μεταξύ μαθητών-εκπαιδευτικών, σε συνδυασμό με την οδηγία να αποφεύγονται οι μεγάλες συναθροίσεις και η λειτουργία του σχολείου να γίνεται σε σταθερές ομάδες παιδιών οι οποίες συστηματικά δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Παράλληλα, είναι απαραίτητο και κρίσιμο να τηρούνται οι οδηγίες για συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών, να αερίζονται καλά οι αίθουσες, καθώς και καθαρίζονται συστηματικά όλοι οι χώροι του σχολείου. Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές όλοι μια αλυσίδα ασφαλείας. Από κει και πέρα, είμαστε σε άμεση και συνεχή επαφή με την Επιτροπή σε μια δυναμική και πρωτόγνωρη κατάσταση, όπου και τα επιδημιολογικά δεδομένα καθορίζουν κάθε φορά και τα μέτρα που λαμβάνονται. Όμως, και επιτρέψτε μου το σχόλιο αυτό, το στοίχημα των σχολείων θα κερδηθεί κυρίως από όσους θα βρίσκονται μέσα στις σχολικές μονάδες. Είναι σημαντικό, είναι κρίσιμο, μαθητές και εκπαιδευτικοί να δημιουργήσουν μαζί μια ισχυρή αλυσίδα προστασίας όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τους πιο ευάλωτους, για τους παππούδες και τις γιαγιάδες που χρειάζονται τη μέριμνά μας. Όπως και στην πρώτη φάση, ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε αυτή τη δοκιμασία».

«Διάλειμμα μάσκας»

«Η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται μέσα στις αίθουσες, στους διαδρόμους του σχολείου, σε κάθε κλειστό χώρο και στα μέσα μεταφοράς μαθητών. Επίσης, η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε ανοικτούς χώρους μόνο όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Βάσει και των οδηγιών που έχουμε λάβει από τους ειδικούς, το διάλειμμα, στο οποίο αναφέρεστε, μπορεί να συνδυαστεί με το φαγητό ή με το παιχνίδι σε ανοιχτό χώρο και τη γυμναστική, όπου η χρήση μάσκας δεν συστήνεται. Προφανώς είμαστε εδώ να συζητήσουμε και να προσαρμόσουμε τις οδηγίες μας για τις περιπτώσεις των παιδιών που δεν μπορούν να φέρουν μάσκα για ιατρικούς λόγους, αλλά και όποιες νέες κατευθύνσεις δοθούν από τους επιστήμονες» ανέφερε η κ. Ζαχαράκη

«Ως Υπουργείο δεχόμαστε τις εισηγήσεις της αρμόδιας Επιτροπής τις οποίες και εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα. Σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία και ειδικά τα μέτρα που λαμβάνονται για τα σχολεία μας, είναι πολύ κρίσιμο να υπάρχει μια ενιαία αντιμετώπιση της κατάστασης που θα βασίζεται στις οδηγίες των πλέον ειδικών. Και οι οδηγίες αυτές θα πρέπει να ακολουθούνται με ακρίβεια και με συνέπεια ώστε να μη δημιουργείται σύγχυση σε πολίτες και γονείς. Θέλουμε τα παιδιά μας υγιή και προστατευμένα σε όλη την Ελλάδα, σε όποιο σχολείο κι αν πάνε».

Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος καθηγητή

«Όπως αναφέρετε, και σε αυτή την περίπτωση θα εφαρμόζεται κανονικά το προβλεπόμενο πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Δηλαδή, θα κλείνουν τα τμήματα που διδάσκει ο εκπαιδευτικός και θα ακολουθείται η διαδικασία ιχνηλάτησης, ενώ η εκπαιδευτική διαδικασία θα συνεχίζεται μέσω τηλεκπαίδευσης».

Κρούσματα στην εκπαιδευτική κοινότητα

 «Υπάρχουν μεμονωμένα κρούσματα τα οποία όμως δεν δημιουργούν συνθήκες για γενικευμένη ανησυχία. Καταγράφουμε όλες τις περιπτώσεις που αναφέρονται στην Ελλάδα και παρακολουθούμε στενά κάθε περίπτωση που καταγράφεται σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Σημείωση ότι στην Ελλάδα λειτουργούν πάνω από 14.400 σχολικές μονάδες και τα καταγεγραμμένα θετικά κρούσματα σε εκπαιδευτικούς δεν ξεπερνούν τα 20. Δεν υποτιμούμε όμως καμία περίπτωση. Αντιθέτως ενισχύουμε τον συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές για άμεση αντίδραση και ιχνηλάτηση επαφών, όπως ακριβώς ορίζουν τα πρωτόκολλα διαχείρισης που έχουν αποσταλεί στα σχολεία».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια