Ηπατίτιδα Α σε αποξηραμένη ντομάτα Τουρκίας: Αντιδράσεις μετά το δημοσίευμα

Ελλάδα
Ηπατίτιδα Α σε αποξηραμένη ντομάτα Τουρκίας: Αντιδράσεις μετά το δημοσίευμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνδυνος για καταναλωτές και αθέμιτος ανταγωνισμός

Ως κάτι εντελώς απαράδεκτο αλλά και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία χαρακτηρίζει, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, ο γεωπόνος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Proactiv-Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, Νίκος Μπουνάκης, να έρχονται ανεξέλεγκτα αγροτικά προϊόντα από τις τρίτες χώρες και η ελληνική κυβέρνηση να μη ζητάει πιστοποιητικά ποιότητας, όπως αυτά που επιβάλλει η Ε.Ε. στα δικά μας προϊόντα.

Η καταγγελία αυτή από τον κ. Μπουνάκη έγινε προς την εφημερίδα μας λόγω και της προσωπικής του ανησυχίας, διαβάζοντας στη “Νέα Κρήτη” για την αποξηραμένη ντομάτα της Τουρκίας που παραλίγο να έρθει στα... πιάτα μας με τον ιό της ηπατίτιδας Α, αλλά ευτυχώς εντοπίστηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα, χωρίς να ξέρουμε όμως αν άλλες ποσότητες πέρασαν ήδη μέσα!

Συγκεκριμένα, οι ελληνικές Αρχές κοινοποίησαν στο RASFF (Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για Τροφές και Ζωοτροφές) την παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών σε ντομάτες από την Τουρκία που αντιστοιχούν στον ιό της ηπατίτιδας Α.

Οι τουρκικές ντομάτες εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των ελληνικών συνόρων, όπου κατά τη διεξαγωγή αναλύσεων οι ελληνικές Αρχές προχώρησαν στην απόρριψη της εισαγωγής αυτών των ντοματών, εμποδίζοντας έτσι να φτάσουν στα ράφια των ευρωπαϊκών σούπερ-μάρκετ!

«Καταρχάς οι Έλληνες καταναλωτές θα πρέπει επίμονα να ζητάνε να αγοράζουν και να καταναλώνουν ελληνικά προϊόντα, διότι, σε αναλύσεις που γίνονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Τροφίμων, έχουν χαρακτηριστεί ως τα ασφαλέστερα στην Ευρώπη. Και έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να αποδείξουμε του λόγου το αληθές», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο Νίκος Μπουνάκης.

«Από ’κει και πέρα, υπάρχει το εξής παράδοξο: Οι Έλληνες παραγωγοί και εξαγωγείς έμποροι, για να στείλουμε τα προϊόντα μας στα ευρωπαϊκά σούπερ-μάρκετ αλλά ακόμα και στα ελληνικά σούπερ-μάρκετ, υφίστανται πολύ σοβαρούς ελέγχους για την ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων, κάτι που πολύ σωστά γίνεται, αφού τους επιβάλλονται μια σειρά από πιστοποιητικά, αλλιώς τα σούπερ-μάρκετ δε βάζουν τα προϊόντα στο ράφι. Και την ίδια στιγμή παρακολουθούμε να γίνονται αθρόες εισαγωγές από την Τουρκία και γενικά από τα Βαλκάνια, χωρίς κανένα έλεγχο στα προϊόντα αυτά και χωρίς κανένα πιστοποιητικό. Και αυτό είναι πολύ σοβαρό θέμα που θα έπρεπε να το “σηκώσουν” οι ίδιοι οι παραγωγικοί φορείς στη νότια Κρήτη, που παράγουν τα οπωροκηπευτικά προϊόντα και που για να τα πουλήσουν κάνουν όλα αυτά που λέμε», σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας “Proactiv-Σύμβουλοι Επιχειρήσεων”, Νίκο Μπουνάκη.

Ο ίδιος, πέρα από τα απανωτά κρούσματα με υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων, δηλώνει και την ιδιαίτερη ανησυχία του, μετά το τελευταίο κρούσμα με την ανίχνευση της ηπατίτιδας Α σε αποξηραμένη ντομάτα της Τουρκίας.

«Το κρούσμα αυτό δείχνει και τη διαφορά που υπάρχει στον τομέα της παραγωγής εδώ σε σχέση με αυτές τις χώρες. Εμείς εδώ έχουμε εκσυγχρονίσει τις καλλιέργειές μας. Ενώ για να δουλέψει κάποιος σε συσκευαστήριο τροφίμων πρέπει να έχει ελεγχθεί από υγειονομική επιτροπή και να έχει βιβλιάριο υγείας. Έτσι εξασφαλίζεται ότι δε θα έχουμε τέτοια προβλήματα».

Εξάλλου, όπως ο ίδιος επισημαίνει, εκτός από τους κινδύνους που προκύπτουν για την υγεία των καταναλωτών, προκύπτει και ένα πολύ σημαντικό ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού από τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες των χωρών αυτών, σε βάρος των παραγωγών και των επιχειρηματιών της χώρας μας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τέλος, θα έπρεπε να ασκηθούν πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το τι προβλέπει ή δεν προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, ώστε να ζητάει τέτοια πιστοποιητικά ποιότητας και ελέγχων και από τις τρίτες χώρες πριν εισάγει δικά τους προϊόντα.

«Έχουμε ελεύθερη αγορά και έχει το δικαίωμα μία χώρα να ζητάει τα στοιχεία αυτά», λέει χαρακτηριστικά προς την εφημερίδα μας ο κ. Μπουνάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News