Ελλάδα

Πομπέο: Να φύγουν τα πλοία για να αρχίσει ο διάλογος Ελλάδας - Τουρκίας

Επίλυση με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο

Έκκληση για αποχώρηση των πλοίων από την ανατολική Μεσόγειο με σκοπό να ξεκινήσουν οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ελλάδα – Τουρκία έκανε ο Μάικ Πομπέο.

Με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ζητά την επίλυση της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Αγκυρας με τις αλλεπάλληλες εκδόσεις NAVTEX και την παρουσία του ερευνητικού Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απευθύνει έκκληση να αποχωρήσουν τα πολεμικά πλοία από την περιοχή για να λάβουν χώρα οι συνομιλίες.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης μιλάει και για την αυριανή επίσκεψή του στην Κύπρο, τη μερική άρση του εμπάργκο όπλων αλλά και την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν. 

Oι δηλώσεις του Μάικ Πομπέο στους δημοσιογράφους για την επίσκεψη του στην Κύπρο:

Δημοσιογράφος: Μπορείτε να μιλήσετε λίγο για την επίσκεψή σας στην Κύπρο και γιατί είναι σημαντική;

Πομπέο: Ναι ήταν τόσο σημαντική. Πρώτον σχεδίαζα και στο παρελθόν να πάω εκεί και είχα αναβάλει το ταξίδι. Δεν ξέρω, Νικ, ίσως ήσουν σε εκείνο το ταξίδι, όταν…

Δημοσιογράφος– Όχι δεν ήμουν εκεί

Πομπέο: Όταν έπρεπε να πάμε σε έναν άλλο προορισμό. Είναι επίσης γεγονός ότι τα πράγματα, που λαμβάνουν χώρα σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σημαντικά και θέλω να έχω την ευκαιρία να μιλήσω με τους ηγέτες εκεί στην Κύπρο για την δική τους οπτική, τους στόχους τους και τα πράγματα που θα ήθελαν να κάνουν. Ο πρόεδρος είναι πολύ ξεκάθαρος και έχει ζητήσει (έχει μιλήσει με τον πρόεδρο Ερντογάν, έχει μιλήσει με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και το έχει επισημάνει σε κάθε περίσταση) οι διαμάχες, οι θαλάσσιες διαμάχες να επιλυθούν με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο. Και επομένως θα εργαστώ και για αυτό, να διασφαλίσω ότι κατανοώ τους κινδύνους από την οπτική των ανθρώπων της Κύπρου και να το έχω κατά νου καθώς θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι κάτι στο οποίο εστιάζουμε πραγματικά. Οι Γερμανοί έχουν κάνει καλή δουλειά στο να προσπαθήσουν διπλωματικά να τους πείσουν να αρχίσουν συνομιλίες για το πώς θα προχωρήσουν. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν πραγματικές συνομιλίες και ελπίζουμε ότι τα πολεμικά πλοία που υπάρχουν εκεί θα αποσυρθούν ώστε να λάβουν χώρα οι συνομιλίες.

Δημοσιογράφος: H μερική άρση του εμπάργκο όπλων για την Κύπρο (waiver) ήταν «χτύπημα» για την Τουρκία. Εννοώ, δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένοι με το waiver αυτό.

Πομπέο: Κοιτάξτε..

Δημοσιογράφος: Εννοώ, πού πηγαίνουν τα πράγματα με τον Ερντογάν σε αυτό το στάδιο;

Πομπέο: Λοιπόν το waiver ερχόταν εδώ και καιρό. Εργαζόμασταν για αυτό κάποιο διάστημα. Συνάδει με την αμερικανική πολιτική για πολύ μεγάλο διάστημα. Ήταν απλώς η σωστή στιγμή να λάβουμε την απόφαση. Ολοκληρώσαμε λοιπόν την ανάλυσή μας, διασφαλίσαμε ότι έχουμε λάβει υπόψη κάθε πιθανό κίνδυνο και κινηθήκαμε γρήγορα. Τέλος πάντων, πρέπει να φύγω.

Δημοσιογράφος: Ευχαριστώ πολύ.

Πηγή: Έθνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια