Μητσοτάκης – Μακρόν: Απόλυτη συμφωνία στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία

Ελλάδα
Μητσοτάκης – Μακρόν: Απόλυτη συμφωνία στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σταματούν οι προκλήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτακη με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, υπήρξε απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. «Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις», συμφώνησαν οι δυο ηγέτες, κάτι που όπως σημειώνουν οι ίδιες πήγες, είναι στο κλίμα του άρθρου του πρωθυπουργού στις τρεις ξένες εφημερίδες.

Προσθέτουν ότι συζητήθηκε ακόμα η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν «κάντε λίγη υπομονή και θα ακούσετε περισσότερα από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη».

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα (Διακήρυξη) της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης», συμπληρώνουν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτακη έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter: «Χαίρομαι που ξαναβρίσκω τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σύνοδο κορυφής Med7, που φιλοξενεί η Γαλλία στο Αζαξιό. Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν καρποφόρες. Του εξέφρασα την πλήρη αλληλεγγύη μας μετά τη φωτιά της Μόριας».

Άρχισε η συζήτηση για το θέμα της Τουρκίας στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη στο Αζαξιό στην Κορσική

Σε εξέλιξη είναι η Ολομέλεια της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην Κορσική με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές μόλις άρχισε η συζήτηση για το θέμα της Τουρκίας στη Διάσκεψη. .

Στην αρχή της Διάσκεψης έγινε συζήτηση για το μεταναστευτικό.

Διπλωματικές πηγές: Υποβολή προτάσεων στο ΝΑΤΟ και κανένας διάλογος

Αναφορικά με πληροφορίες που διακινεί η τουρκική πλευρά περί "ανταλλαγής απόψεων" στο πλαίσιο "τεχνικών συζητήσεων" στο ΝΑΤΟ, διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι ο Έλληνας αξιωματικός μετέβη στο γραφείο του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ προκειμένου υποβάλει τα σχόλια της ελληνικής πλευράς επί των προτάσεων του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης.

Ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής ζήτησε από τον Έλληνα Αξιωματικό σειρά διευκρινήσεων επί των υποβληθέντων σχολίων.

Όπως υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές, δεν υπήρξε διάλογος με τον Τούρκο αξιωματικό. Επιπρόσθετα, οι αναφορές σε "ανταλλαγή απόψεων" στο πλαίσιο "τεχνικών συζητήσεων" εντάσσονται στη διαρκή προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα προκειμένου να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων για τις παράνομες ενέργειές της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία Αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News