Δήμαρχος Μυτιλήνης: «Μετεγκατάσταση προσφύγων άμεσα, θα γεμίσει κορωνοϊό το νησί»

Ελλάδα
Δήμαρχος Μυτιλήνης: «Μετεγκατάσταση προσφύγων άμεσα, θα γεμίσει κορωνοϊό το νησί»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκκληση του Δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη

Ανησυχία έχει προκληθεί στην Μυτιλήνη ότι θα υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού σε όλο το νησί, εάν δεν απομακρυνθούν σε περιοχή μακριά από τον αστικό ιστό οι περίπου 12.000 μετανάστες και πρόσφυγες

Την ανησυχία του εκφράζει ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κυτέλης, για διασπορά του κορωνοϊού σε όλη την πόλη, εάν δεν απομακρυνθούν άμεσα και σε περιοχή μακριά από τον αστικό ιστό οι περίπου 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες, μετά την φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης στην Μόρια.

 «Δεν μπορούν να μείνουν δεύτερη μέρα στο σημείο οι περίπου 12.000 πρόσφυγες.

Η θα πρέπει να μεταφερθούν σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή του νησιού-μακριά από οικισμούς ή θα πρέπει να φιλοξενηθούν σε καράβια. Δέκα χρόνια μας έχουν αφήσει μόνους μας στο θέμα του προσφυγικού. Πρέπει εδώ και τώρα να απομακρυνθούν οι μετανάστες. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει διασπορά του ιού σε όλη την περιοχή» δήλωσε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης.

Στην Εθνική Οδό παραμένουν 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες 

Πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στην Εθνική οδό στο ύψος της Παναγούδας και απέχει έξι μόλις χιλιόμετρο από την Μυτιλήνη ενώ αστυνομικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει μπλόκα για να μην μετακινηθούν από κει.Τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ συνολική δύναμης 60 ατόμων έχουν ήδη ξεκινήσει από τον Πειραιά για τη Λέσβο ενισχύοντας τις δυνάμεις του νησιού. Σημειώνεται ότι από τον έλεγχο των δειγμάτων φαρυγγικού υγρού που ελήφθησαν το τριήμερο Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο από συνεργεία του ΕΟΔΥ μεταξύ 1900 διαμενόντων στο ΚΥΤ της Μόριας και 100 εργαζομένων σε αυτό βρέθηκαν συνολικά 35 κρούσματα θετικά στον ιό, στο σύνολο τους πρόσφυγες και άλλοι αιτούντες άσυλο. Σημειώνεται ότι εκτός από τους 35 πρόσφυγες σε καραντίνα είχαν μπει άλλα 100 άτομα που είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους.

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα, όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊο (σ.σ.: περί τα 35 άτομα) ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση. Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό. Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήραν διαστάσεις.

Σημειώνεται ότι, όπως καταγγέλλεται, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής φτάνοντας στον καταυλισμό για να επιχειρήσουν δέχθηκαν επίθεση οπό ομάδες αιτούντων άσυλο που τους εμπόδισαν στο έργο τους. Αυτή τη στιγμή, στον καταυλισμό επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με την ενίσχυση εναέριων μέσων, προκειμένου να σβήσουν εντελώς τη φωτιά και να ελέγξουν στη συνέχεια τον χώρο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί - Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Το νησί θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τόνισε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και θα απαγορευτεί η απομάκρυνση από το νησί όσων διέμεναν στη Μόρια για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού στον πληθυσμό, καθώς διαγνώστηκαν θετικοί 35 αιτούντες άσυλο και άγνωστος αριθμός έχει διασκορπιστεί στην ευρύτερη περιοχή και η δομή εκκενώθηκε. Οπως είπε θα υπάρξει άμεση μέριμνα για να στεγαστούν οι χιλιάδες άνθρωποι, με ιδιαίτερη προσοχή για την προστασία των πιο ευάλωτων.

Στη Λέσβο, όπως είπε μεταβαίνει αυτή την ώρα ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης. Θα φροντίσει για τις άμεσες ανάγκης στέγασης, αλλά θα χρειαστεί ευρύτερο σχέδιο, σημείωσε.

Πηγή: Ethnos.gr

(Φωτογραφία αρχείου)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News