Ελλάδα

Μητσοτάκης: «Δεν μπορούσαμε να μείνουμε σε αιώνιο lockdown»

Η συζήτηση προκλήθηκε μετά από αίτημα της Φώφης Γεννηματά για την πανδημία του κορωνοϊού αλλά αναμένεται όλοι οι αρχηγοί να τοποθετηθούν για όλα τα θέματα της επικαιρότητας.

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών γίνεται σήμερα στη Βουλή. Αν και το θέμα επισήμως είναι η πανδημία του κορωνοϊού και οι συνέπειές της, με τη συζήτηση να γίνεται ύστερα από αίτημα της Φώφης Γεννηματά, ο πρωθυπουργός και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να τοποθετηθούν επί όλων των θεμάτων της επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένων ασφαλώς και των ελληνοτουρκικών.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός είπε ότι η ελληνική Πολιτεία απευθύνθηκε με ειλικρίνεια στους Έλληνες πολίτες. Οικοδομήθηκε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο Κράτος και στον πολίτη και η Ελλάδα έγινε παράδειγμα για την άμυνα που επέδειξε απέναντι στον κορωνοϊό.

«Η απειλή απλώνεται ξανά σε ολόκληρο τον κόσμο και η μάχη συνεχίζεται στην χώρα μας», είπε ο πρωθυπουργός. Επανέλαβε ότι είναι ευγνώμων στους Έλληνες για την ατομική ευθύνη που επέδειξαν και πρέπει να συνεχίσουν να δείχνουν. Είπε ακόμα ότι σε κυβερνητικό επίπεδο η συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους είναι καθημερινή και ο λαός ενημερώνεται τακτικά για όλα όσα συμβαίνουν.

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε παράκληση στην αντιπολίτευση να μην επιτρέψουν στους εαυτούς τους να μετατραπεί η συζήτηση σε μια άγονη κομματική διαμάχη. «Κοινός μας στόχος είναι η προστασία της ζωής και η διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας», είπε.

«Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι οι αποφάσεις παίρνονται με βάση τα πορίσματα της επιστήμης και οι συνθήκες είναι σύνθετες και δυναμικές», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε στους αρνητές της μάσκας και μίλησε για μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού που αγγίζει τα όρια της παράνοιας.  Η μάσκα είναι το πιο σίγουρο και αποδεδειγμένο μέσο για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας πόσο επιτυχημένη ήταν η διαχείριση της πανδημίας στην χώρα είπε ότι η Ελλάδα έξι μήνες μετά την έξαρση της νόσου μετράει 286 θανάτους όσους κάποιες χώρες μετρούσαν ανά ώρα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορούσαμε να μείνουμε σε αιώνιο lockdown και παραδέχθηκε ότι χαλαρώσαμε όλοι το καλοκαίρι και αυτό το πληρώσαμε.

Για τα τοπικά lockdown είπε ότι ειδικά για την Πάρο όπου εφαρμόστηκαν αυστηρά μέτρα, είδαμε ότι δεν δίνει πλέον κρούσματα και είμαστε έτοιμοι τις επόμενες ημέρες αν συνεχισθεί η κατάσταση θα χαλαρώσουμε τα μέτρα.

«Δεν είναι αιτία εφυσηχασμού η πτώση των κρουσμάτων. Αν χαλαρώσουμε θα βρεθούμε σε ένα νέο κύμα και θα αναγκαστούμε να πάρουμε πιο σκληρά μέτρα», είπε ο πρωθυπουργός.

newsit

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Φωτογραφία :INTIME

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια