Τα «μαζεύει» ο Στόλτενμπεργκ: «Δεν υπάρχει συμφωνία, μόνο συζητήσεις»

Ελλάδα
Τα «μαζεύει» ο Στόλτενμπεργκ: «Δεν υπάρχει συμφωνία, μόνο συζητήσεις»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στροφή» μετά τις αντιδράσεις

«Μάζεψε» τα όσα ανέφερε στο Twitter ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πριν από λίγο, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και την Αθήνα να αναφέρει χτες πως οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Μόνο τεχνικές συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο στο ΝΑΤΟ διεξάγονται, αυτή τη στιγμή, μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε σήμερα στις Βρυξέλλες, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Στόχος των συζητήσεων είναι να δημιουργηθούν μηχανισμοί στρατιωτικής αποκλιμάκωσης και να μειωθούν οι κίνδυνοι συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

“Δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία για αυτό το μηχανισμό, ακόμη”, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε πως πρόκειται για τεχνικές συζητήσεις, παρά για διαπραγματεύσεις.

“Είναι τεχνικές συζητήσεις περισσότερο, παρά διαπραγματεύσεις στην υπάρχουσα διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Συνεπώς, προορίζονται να συμπληρώσουν, όχι να αντικαταστήσουν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαμεσολάβηση για αποκλιμάκωση”, σημείωσε.

“Όσο υπάρχουν τόσα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για τεχνικές συζητήσεις για το πώς να αναπτύξουμε ενισχυμένους μηχανισμούς αποφυγής της σύγκρουσης. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει”, υπογράμμισε.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι λέει ψέματα:

«Τουρκία και Ελλάδα είναι δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Είμαστε σύμμαχοι ουσιαστικά. Είναι πολύ φυσικό για το ΝΑΤΟ να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία.

Στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέλαβε μια πρωτοβουλία. Έκανε κάποιες προτάσεις. Προκειμένου να μην υπάρξει κάποια σύγκρουση, μας ρώτησε την άποψή μας για έναρξη συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε τεχνικό επίπεδο. Εμείς είπαμε ότι «είμαστε πάντα υπέρ των συνομιλιών».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ζήτησε τη γνώμη της Ελλάδας. Και η Ελλάδα είπε «εντάξει». Και αφού είπε το «εντάξει», το ΝΑΤΟ προέβη στη δήλωση. Δεν είναι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αλλά η Ελλάδα που λέει ψέματα.

Για άλλη μια φορά έδειξαν ότι η Ελλάδα δεν είναι υπέρ του διαλόγου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News