Χωροταξικό: Έντονες αντιδράσεις στην Κρήτη για το νομοσχέδιο - Φέρνει τα… πάνω κάτω

Κρήτη
Χωροταξικό: Έντονες αντιδράσεις στην Κρήτη για το νομοσχέδιο - Φέρνει τα… πάνω κάτω

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονες αντιδράσεις στην Κρήτη για το νομοσχέδιο που φέρνει τα πάνω κάτω στην κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμηση

Έντονες αντιδράσεις, που φτάνουν μάλιστα μέχρι τον... πρωθυπουργό, καταγράφονται στο νησί μας με φόντο το πολυσυζητημένο προωθούμενο νέο χωροταξικό νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας.

Το προωθούμενο νομοσχέδιο ουσιαστικά καταργεί τη μέχρι σήμερα κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμηση, διατηρώντας τη δυνατότητα αρτιότητας-δόμησης αυστηρά για μια διετία και μονάχα σε οικόπεδα που πληρούν συγκεκριμένες, και μάλλον εξεζητημένες προϋποθέσεις (όπως π.χ. το να έχουν “πρόσωπο” σε αναγνωρισμένο δρόμο ή κοινόχρηστο χώρο).

Με τον τρόπο αυτό, όπως επισημαίνεται σε διαμαρτυρίες θεσμικών φορέων του νησιού, αφενός εν μια νυκτί κινδυνεύουν χιλιάδες ακίνητα στην Κρήτη να μετατραπούν από οικόπεδα σε... χωράφια, χάνοντας τεράστιο μέρος της αξίας τους και, αφετέρου, σε όσα περιορισμένα ακίνητα διασώζουν την αρτιότητα-οικοδομησιμότητά τους, οι ιδιοκτήτες καλούνται άρον-άρον να κινήσουν τις διαδικασίες δόμησης, εκδίδοντας π.χ. οικοδομική άδεια εντός της προσεχούς διετίας!

Στον καμβά αυτό, τα δύο τοπικά τμήματα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στην Κρήτη έστειλαν κοινή επιστολή στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και τη διεξαγωγή θεσμικού διαλόγου ώστε να διαμορφωθεί ένα καλύτερο, δικαιότερο σχέδιο νόμου.

Ομοίως την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας ζητά η παράταξη “Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης” του ΤΕΕ/ΤΑΚ, ενώ δε λείπουν και οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις διαμαρτυρίας, όπως αυτή του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλη Κεγκέρογλου, που κάνει χαρακτηριστικά λόγο για άδικη αφαίρεση δικαιωμάτων δόμησης...

Η κοινή επιστολή ΤΕΕ/ΤΑΚ-ΤΕΕ/ΤΔΚ

Στην κοινή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, την οποία απέστειλαν επίσης στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και στον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιώργο Στασινό οι πρόεδροι του ΤΕΕ/ΤΑΚ Μιχάλης Χωραφάς και του ΤΕΕ/ΤΔΚ Σπύρος Σοφιανός, επισημαίνουν: «Προβληματισμό και αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον κλάδο των μηχανικών το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο “Εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας”, και αφορά την κατάργηση του συνόλου των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση μέσα σε μία διετία, και αμέσως με την ψήφισή του για όλες τις άλλες χρήσεις (βιοτεχνίες, γραφεία, καταστήματα κ.λπ.).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στις μεταβατικές διατάξεις των ρυθμίσεων για την εκτός σχεδίου δόμηση, για κατοικία, θα θεωρούνται κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα για την ανέγερση κατοικίας, για μόλις δύο χρόνια από την επισημοποίηση του νομοσχεδίου, τα γήπεδα: που κατά την ημέρα δημοσίευσης του νόμου έχουν “πρόσωπο” σε διεθνείς εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς, καθώς και σε εγκαταλελειμμένα τμήματα αυτών και σε σιδηροδρομικές γραμμές και εφόσον υφίστανται κατά την 12η/11/1962, ημέρα δημοσίευσης τού από 24/10/62 Βασιλικού Διατάγματος (Δ' 142), ελάχιστο “πρόσωπο” 10 μέτρα, ελάχιστο βάθος 15 μέτρα, ελάχιστο εμβαδόν 750 τ.μ. ή υφίστανται κατά την 12η/9/1964, ημέρα δημοσίευσης τού από 21/7/1964 Βασιλικού Διατάγματος (Δ' 141), ελάχιστο πρόσωπο 20 μέτρα, ελάχιστο βάθος 35 μέτρα, ελάχιστο εμβαδόν 1.200 τ.μ. που έχουν “πρόσωπο” σε εθνική, επαρχιακή, ή δημοτική οδό, εφόσον υφίστανται κατά τη 17η/10/1978 και έχουν ελάχιστο “πρόσωπο” 25 μ., ελάχιστο βάθος 40 μ. και ελάχιστο εμβαδόν 2.000 τ.μ. που δημιουργήθηκαν από τη 17η/10/1978 ημέρα δημοσίευσης τού από 6/10/1978 Π.Δ. (Δ' 538) μέχρι την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος με ελάχιστο εμβαδόν 4000 τ.μ. που έχουν “πρόσωπο” σε εθνική, επαρχιακή, ή δημοτική οδό κατηγορίας Α, εφόσον υφίστανται κατά τη 17η/10/1978, και έχουν ελάχιστο “πρόσωπο” 25 μ., ελάχιστο βάθος 40 μ. και ελάχιστο εμβαδόν 2.000 τ.μ. που βρίσκονται εντός της ζώνης των πόλεων, κωμών και οικισμών και είχαν κατά την 24η/4/1977, ημέρα δημοσίευσης του από 5/4/77 Π.Δ. (Δ' 133), ελάχιστο εμβαδόν 2.000 τ.μ., “πρόσωπο” σε εθνική, επαρχιακή, δημοτική κατηγορίας Α οδό, ή σε κοινόχρηστο χώρο τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) μ., και ελάχιστο βάθος σαράντα (40) μ. που είναι άρτια και οικοδομήσιμα και απομειούνται συνεπεία απαλλοτριώσεων ή διανοίξεως διεθνών, εθνικών ή επαρχιακών οδών, εφόσον μετά την απομείωση αυτή έχουν τα όρια αρτιότητας και τις λοιπές προϋποθέσεις των γηπέδων των προηγουμένων περ. γ' ή δ' σε περιπτώσεις αναδασμών, γήπεδα που δημιουργούνται και δίνονται σε δικαιούχους σε ανταλλαγή αρτίων και οικοδομήσιμων γηπέδων, εφόσον μετά τον αναδασμό αυτόν έχουν τα όρια αρτιότητας και τις προϋποθέσεις των γηπέδων προηγουμένων περ. γ' ή δ’».

«Ουσιαστικά, με την επισημοποίηση του νομοσχεδίου και εφόσον δεν αλλάξει η ανωτέρω διάταξη, οι ιδιοκτήτες που εμπίπτουν στις ανωτέρω κατηγορίες θα πρέπει να εκδώσουν οικοδομική άδεια μέσα στην επόμενη διετία, διαφορετικά θα απολέσουν το δικαίωμα δόμησης που έχουν μέχρι στιγμής, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας. Οι προτεινόμενες διατάξεις αφορούν μόνο σε κατοικίες, αφήνοντας εκτός τις υπόλοιπες χρήσεις, όπως π.χ. βιοτεχνίες, επαγγελματικά εργαστήρια, καταστήματα, γραφεία κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αλλαγή της νομοθεσίας με εφαρμογή έπειτα από 2 χρόνια για τις κατοικίες και άμεση εφαρμογή για τις υπόλοιπες χρήσεις μετατρέπει τα μέχρι σήμερα οικόπεδα σε χωράφια, ενώ βέβαια ζημιώνονται κατάφωρα και εκείνοι που, βασιζόμενοι στην υφιστάμενη νομοθεσία, επένδυσαν αδρά στην αγορά έκτασης με τη μελλοντική προοπτική αξιοποίησής της η οποία πλέον εξανεμίζεται!», σημειώνουν ακόμα τα δύο τοπικά παραρτήματα του ΤΕΕ και καταλήγουν:

«Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου στην παρούσα φάση ώστε μετά από διάλογο με τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς φορείς να προκύψει ένα σχέδιο νόμου που θα επιλύει βέλτιστα τα χωροταξικά και πολεοδομικά ζητήματα δίχως την ανάγκη παρατάσεων και ύπαρξης διαμαρτυριών».

Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά η ΑΜΑΚ

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου “Εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας” που οδηγεί στην απαξίωση περιουσιών με τη μέθοδο του “ξαφνικού θανάτου” ζητά με ανακοίνωσή της η παράταξη “Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης”.

«Αποτελούν καθαρή κοροϊδία τα όσα περί του αντιθέτου τυρβάζει το υπουργείο στον ανυποψίαστο πολίτη, ότι δήθεν του χορηγείται διετής προθεσμία να κατοχυρώσει την ιδιοκτησία του, εν μέσω πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης και όλων των συνεπειών της. Στην ουσία συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: Η συντριπτική πλειοψηφία των εκτός σχεδίου άρτιων και οικοδομήσιμων σήμερα γηπέδων δημεύεται άμεσα με τη μέθοδο του “ξαφνικού θανάτου”.

Ζητάμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου καθώς:

* Το νομοσχέδιο αυτό δε λύνει κανένα πρόβλημα χωροταξικό, πολεοδομικό ή περιβαλλοντικό.

* Απαξιώνει τα ιδιωτικά ακίνητα που με δικές του ευθύνες δεν ταξινομήθηκαν ποτέ σε ζώνες χρήσεων γης και φορολογούνται εδώ και πολλά χρόνια ως οικόπεδα.

* Δεν αντιμετωπίζει καθόλου τις κοινωνικές ανάγκες για κατοικία, ούτε και της συνεκτικής δόμησης που εδώ και πολλά χρόνια εμφανίζεται ως επίσημη πολιτική», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η ΑΜΑΚ.

Στη Βουλή παρέμβαση Βασίλη Κεγκέρογλου

«Οι κυβερνητικές προθέσεις για δραστικό περιορισμό της δυνατότητας νόμιμης δόμησης εκτός σχεδίου, για στέγαση και άλλες δραστηριότητες, κατ’ ουσία αφαιρούν ολοκληρωτικά από τους μικροϊδιοκτήτες τα δικαιώματα δόμησης σε οικόπεδα εκτός σχεδίου 750 ή 1.200 τετραγωνικών μέτρων που είναι στην κατοχή τους και τα μειώνουν σε άλλες κατηγορίες, όπως ιδιοκτησίες 4 στρεμμάτων και αυτό, εκτός από άδικο, καθιστά ορατό τον κίνδυνο για νέο κύμα αυθαίρετης εκτός σχεδίου δόμησης», αναφέρει σε κοινοβουλευτική παρέμβασή του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News