Ελλάδα

Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία

Οι επίσημες δηλώσεις της Κυβέρνησης

Ανακοινώθηκε η ημερομηνία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς και όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ αλλά και την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στις 4 το απόγευμα, όπου παρουσίασαν όλα τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε - μεταξύ άλλων - στα μέτρα ασφαλείας των σχολικών μονάδων, στο Ολοήμερο σχολείο καθώς και στα πρωτόκολλα σε περίπτωση κρουσμάτων σε μαθητές ή εκπαιδευτικούς.

Όπως δήλωσε ο κ. Πέτσας:

"Το σχολείο πρέπει να είναι κυψέλη γνώσης, όχι εστία κορωνοϊού.

Μέχρι τις 31 Αυγούστου, για την Αθήνα, το 85% των κατοίκων επέστρεψαν από διακοπές. Καλούμε όλους του γονείς να επιστρέψουν στο σπίτι τους και να περιορίσουν τις επαφές τους μέχρι το άνοιγμα των σχολέιων".

Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως:

"Η έναρξη των σχολείων θα γίνει με όλους τους μαθητές και με αυξημένα μέτρα.

Έχουμε ολοκληρώσει τις προσλήψεις αναπληρωτών, με 4.500 προσλήψεις. Η παράδοση των βιβλίων έχει γίνει στην ώρα της."

"Σχετικά με τον αγιασμό, υπάρχει πρόβλεψη να γίνει ανά τάξη."

"Για τα φροντιστηρια θα ισχύσουν τα μέτρα που ισχύουν και στα σχολεία."

Οι βασικές αλλαγές:

  • Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους, σε εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό και σε σχολικά λεωφορεία.
  • Η Κυβέρνηση διαθέτει δωρεάν μάσκες σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
  • Αντισηπτικά στο σχολείο και σχολαστικός καθαρισμός.
  • Ενίσχυση ολοήμερου σχολείου, με στόχο την προστασία των ηλικιωμένων/ευάλωτων ομάδων.
  • Δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ. Διαφορετικά διαλείμμματα.
  • Σχολικοί εορτασμοί με μέτρα, μέσα στο τμήμα.
  • Δε θα γίνονται εκδρομές και συνέδρια. Περίπατοι θα γίνονται ανά τμήμα.
  • Τα σχολικά πρωταθλήματα δε θα γίνουν.
  • Δωρεάν ένα παγούρι
  • Ειδική πρόβλεψη για άδεια ειδικού σκοπού εφόσον έχουν παιδί που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνο

Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία, λόγω της μη επιστροφής των εκδρομέων, όπως δήλωσε η  Υπουργός. "Τα παιδιά μας είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, παρά στο δρόμο και τις πλατείες, όπου παίζουην χωρίς κανόνες"

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως:

«Τα σχολεία μας θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου», ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιείται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Σημαντικός παράγοντας για να παρθεί η απόφαση, όπως είπε η υπουργός, ήταν να δοθεί ικανό χρονικό διάστημα από την επιστροφή των εκδρομέων και να περιοριστούν οι μετακινήσεις των ασυμπτωματικών συμπολιτών μας.

Όπως είπε η υπουργός, τα στοιχεία δείχνουν ότι ήδη ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού δεν έχει ακόμη επιστρέψει. Επανέλαβε, έτσι, την έκκληση προς τους εκδρομείς να επιστρέψουν άμεσα με τις οικογένειές τους.

«Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε και το αγαθό της Υγείας και το αγαθό της Εκπαίδευσης. Από αυτή την κρίση θα βγούμε πιο δυνατοί», κατέληξε η κ. Κεραμέως.

Όσα είπε ο Τάκης Θεωδορικάκος: 

"Μεγάλο στοίχημα το άνοιγμα των σχολείων. Χρειάζεται να φοράτε μάσκα για την υγεία και την ασφάλεια τη δική σας, αλλά και για τους γονείς, παππούδες, φίλους σας. Η μάσκα δε θα κρύψει την καθαρή ματιά σας. Λέω στα παιδιά ότι τα εμπιστεύομαι."

"Δωρεάν μάσκες στο σύνολο των μαθητών όλων των σχολείων, χωρίς διακρίσεις. Δωρεάν μάσκες και στο σύνολο των εκπαιδευτικών."

"Πλήρης στελέχωση με προσωπικό καθαριότητας, από την π΄ρωτη ημέρα που ξεκινά το σχολείο, μέχρι το τέλος της χρονιάς."

"Τα κυλικεία θα λειτουργήσουν με μέτρα, όπως είναι τα σφραγισμένα και προσυσκευασμένα υλικά."

"Για τους γονείς παιδιών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες προβλέπεται η τηλεργασία ή μειωμένη εργασία (του ενός εκ των δύο γονέων που είναι) στο δημόσιο."

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου: "Θα δοθούν από δύο υαφασμάτινες μάσκες σε κάθε μαθητή. Θα έχουν διπλή στρώση και για τους μικρότερους μαθητές θα εί8ναι μικρότερες σε μέγεθος.", Ενώ, αναφορικά με τη μάσκα και τους μύωπες, ανέφερε πως "Νιώθουμε άβολα, όμως θα δοθούν οδηγίες και οι εκπαιδευτικοί θα μπορέσουν να εκπαιδεύοσυν τα παιδιά".

Αναλυτικά οι ομιλίες:

«Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα προστασίας ώστε τα σχολεία μας να παραμείνουν κυψέλη γνώσης, όχι εστία διασποράς του κορωνοϊού»

«Για να κερδίσουμε τον πόλεμο με την πρωτοφανή, παγκόσμια, υγειονομική και οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού χρειάζεται ομαδική δουλειά. Κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση, εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου.

Όπως επεσήμανε «η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν συνεργαστεί στενά όλο αυτό το διάστημα καθώς η σχολική χρονιά που ξεκινά σε λίγες μέρες είναι διαφορετική. Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα προστασίας ώστε τα σχολεία μας να παραμείνουν κυψέλη γνώσης, όχι εστία διασποράς του κορωνοϊού.

Και ενώ το Υπουργείο Παιδείας είναι αρμόδιο για τη νέα σχολική χρονιά σε όλες τις βαθμίδες, είναι εξαιρετικά σημαντικός ο ρόλος του Υπουργείου Εσωτερικών και των Δήμων, που - στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους - κάνουν ό,τι χρειάζεται για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, από τη μέριμνα για το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας, μέχρι την εξασφάλιση της αναγκαίας απολύμανσης και της διάθεσης όλων των αναλώσιμων υλικών, όπως μάσκες και αντισηπτικά.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων, θα ήθελα να σημειώσω ότι ικανός αριθμός συμπολιτών μας δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα αστικά κέντρα. Ιδίως στην Αθήνα, μέχρι τις 31 Αυγούστου, με βάση την ανάλυση δεδομένων κινητικότητας του πληθυσμού - από τα διόδια, τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές, καθώς και τις αστικές συγκοινωνίες - φαίνεται ότι περίπου το 85% των κατοίκων της πρωτεύουσας επέστρεψαν στην πόλη».

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε: «Καλούμε λοιπόν όλους τους γονείς να επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες με τα παιδιά τους στο σπίτι. Και να φροντίσουν, για το καλό όλης της οικογένειας, να μείνουν ασφαλείς περιορίζοντας τις επαφές τους με την ευρύτερη κοινότητα για τις επόμενες μέρες μέχρι την έναρξη των μαθημάτων.

Τις σχετικές λεπτομέρειες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, θα παρουσιάσουν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος και ο προέδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου. Μαζί μας βρίσκεται και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ κα. Βάνα Παπαευαγγέλου για τυχόν εξειδικευμένες ερωτήσεις σας».

Ακολούθως, αφού ευχήθηκε μια καλή, ασφαλή σχολική χρονιά, έδωσε το λόγο στην υπουργό Παιδείας, κα. Κεραμέως.

(Φωτογραφία: INTIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια