Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Νέο σενάριο για άνοιγμα σε… 2 φάσεις

Ελλάδα
Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Νέο σενάριο για άνοιγμα σε… 2 φάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσα δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Ένα νέο σενάριο για το άνοιγμα των σχολείων παρουσίασε στον ΣΚΑΪ ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης, είπε πως «τα δημοτικά θα μπορούν να ανοίξουν άμεσα και τα Γυμνάσια και Λύκεια αργότερα». «Ακόμη και με R κάτω από το 1 θα αργήσουμε να δούμε πτώση των κρουσμάτων» εκτίμησε ο, ενώ όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων δήλωσε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν σε δύο φάσεις.

«Του δημοτικού θα μπορούν να ανοίξουν άμεσα και του Γυμνασίου και Λυκείου αργότερα. Το σενάριο για άνοιγμα στις 14 του μήνα, έχει συζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό και ενδεχόμενη πραγματοποίηση αυτού θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους».

Ο τρόπος επιστροφής των μαθητών στα σχολεία βρίσκεται στο επίκεντρο μαραθώνιων συζητήσεων στο υπουργείο Παιδείας, Υγείας, στην Βουλή αλλά και σε χιλιάδες σπίτια, όπου μετρούν αντίστροφα τις ημέρες για το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς.

Οι τελικές ανακοινώσεις για την ημερομηνία έναρξης των σχολείων θα γίνουν την 1η Σεπτεμβρίου, ωστόσο φαίνεται να κερδίζει έδαφος η άποψη να ανοίξουν τα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου και όχι στις 7, όπως αρχικά ήταν καθορισμένο, προκειμένου να υπάρξει περισσότερος χρόνος, τουλάχιστον δύο εβδομάδων από την επιστροφή των οικογενειών από τις διακοπές πριν από την έναρξη του σχολικού έτους, με φόντο την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Η μάσκα θα χρησιμοποιείται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους, εκτός από την ώρα φαγητού. Στους εξωτερικούς χώρους θα χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα, τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών, ούτε στη γυμναστική.

Επίσης, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών. Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική.

Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ' Δημοτικού. Θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους. Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας και από οδηγούς, συνοδούς, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα.

Κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων, θα είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας από υγιές, σταθερό, συνοδεύον πρόσωπο/γονέα.

Εισήγηση για μάσκα σε όλους τους εξωτερικούς χώρους

Παράλληλα ο κ. Μαγιορκίνης εξέφρασε την εκτίμηση πως η μάσκα πρέπει να γίνει υποχρεωτική τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοικτούς χώρους σε περίπτωση που αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα.

«Μη ξεχνάμε ότι το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε σε περιοχές με αυξημένο επιδημικό φορτίο και έδειξε ότι έχει αυξημένη αποτελεσματικότητα» είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει πια κανένας λόγος να μην φοράμε μάσκα συνέχεια. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι έχει γίνει ήδη σχετική εισήγηση περί αυτού σε περίπτωση που δούμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων.

Τέλος ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι η επιδημία ανεβαίνει γρήγορα και κατεβαίνει αργά. «Μπορεί να δούμε αύξηση πριν να δούμε την μείωση» τόνισε και πρόσθεσε πως με το ενδεχόμενο των 500 κρουσμάτων, στο οποίο αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα, θα δούμε πίεση στο σύστημα υγείας.

Πηγή: iPaidia.gr
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News