Ελλάδα

Διπλωματικές πηγές για τη νέα προκλητική Navtex: «Αποδεικνύεται και πάλι ποιος επιθυμεί αποκλιμάκωση»

Αυστηρό μήνυμα της Αθήνα για τη νέα Navtex που εξέδωσε η Τουρκία

Διπλωματικές πηγές έστειλαν μήνυμα τόσο προς την ΕΕ όσο και προς την Άγκυρα με αφορμή τα δυο νέα περιστατικά προκλήσεων στον αέρα και στην θάλασσα.

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι. Ποιος καλεί προσχηματικά σε διάλογο και ποιος τον εννοεί πραγματικά».

Με αυτό τον τρόπο, διπλωματικές πηγές σχολίασαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη νέα παράνομη τουρκική Navtex προκειμένου να συνεχίσει την προκλητική του παρουσία στην Μεσόγειο το Oruc Reis.

Η νέα Navtex

Η Άγκυρα εξακολουθεί να συντηρεί την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο με την έκδοση νέας NAVTEX για σεισμικές έρευνες από το Oruc Reis. Σύμφωνα με την τουρκική αναγγελία το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα πραγματοποιήσει  έρευνες μέχρι την πρώτη σεπτεμβρίου σε θαλάσσια περιοχή που γεωγραφικά οριοθετείται βορειότερα από την περιοχή που είχε δεσμεύσει προηγουμένως.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται έκδοση ANTI-NAVTEX από τις ελληνικές αρχές.

Η περιοχή που δεσμεύεται ορίζεται από τις εξής συντεταγμένες:

33 55.00 N – 027 59.77 E

34 12.28 N – 028 00.12 E

35 12.12 N – 030 22.15 E

34 58.25 N – 030 31.50 E

34 18.58 N – 028 55.57 E

Αερομαχίες και εκνευρισμός της Άγκυρας

«Όπως πληροφορείται το OnAlert.gr, η παρενόχληση των ελληνικών F-16 σημειώθηκε στις 11:30 το πρωί κατά την επιστροφή τους από την Κύπρο όπου συμμετείχαν στην άσκηση “EUNOMIA 2020”.

Την ώρα που τα ελληνικά αεροσκάφη πετούσαν στον εναέριο χώρο, στον οποίο εφάπτονται το FIR Aθηνών και το FIR Λευκωσίας, δέχθηκαν παρενόχληση από τουρκικά μαχητικά.

Συγκεκριμένα, τα τουρκικά αεροσκάφη πλησίασαν σε κοντινή απόσταση τα ελληνικά F-16 που πετούσαν ανά ζεύγη με αποτέλεσμα να σημειωθούν εμπλοκές μεταξύ των αεροσκαφών.

Η τουρκική πρόκληση στον αέρα, όπως επισημαίνουν επιτελείς του ΓΕΑ, συνίσταται στο γεγονός ότι τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, χωρίς να έχουν υποβάλλει σχέδιο πτήσης στις κυπριακές και τις ελληνικές αρχές, παρενόχλησαν τα ελληνικά μαχητικά τα οποία είχαν τηρήσει τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας κατά την συμμετοχή τους στην άσκηση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια