Χάλκη: Παρενόχληση από Τούρκους στη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης - Ηχητικά ντοκουμέντα

Ελλάδα
Χάλκη: Παρενόχληση από Τούρκους στη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης - Ηχητικά ντοκουμέντα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προσπαθούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στα πληρώματα των ελικοπτέρων διάσωσης

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης βρέθηκε σε εξέλιξη στη Χάλκη. Την ώρα που η πυραυλάκατος ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, με ελικόπτερο του ΠΝ και της ΠΑ, μαζί με 5 παραπλέοντα πλοία και σκάφη του Λιμενικού Σώματος, έδιναν μάχη για να σώσουν 96 ανθρώπινες ψυχές, οι Τούρκοι έστειλαν στην περιοχή σκάφη της ακτοφυλακής τους τα οποία καλούσαν από τον ασύρματο τα εμπορικά πλοία να αποχωρήσουν, γιατί "βρίσκονταν σε τουρκική περιοχή”.

Ακόμη χειρότερα τα πληρώματα των τουρκικών σκαφών με λέιζερ προσπαθούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στα πληρώματα των ελικοπτέρων διάσωσης. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι πλήρωμα τουρκικού σκάφους απαίτησε από καπετάνιο φορτηγού πλοίου, να τους παραδώσουν τους 15 ναυαγούς που είχαν περισυνελλέξει.

Τα ηχητικά ντοκουμέντα ήρθαν στο φως από το Militaire gr, και τον  δημοσιογράφο Πάρη Καρβουνόπουλου.
Η επιχείρηση διάσωσηςΗ μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή 21 ν.μ. δυτικά της Χάλκης.Ειδικότερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε απογευματινές ώρες, για σκάφος σε δυσχερή θέση με αλλοδαπούς επιβαίνοντες στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή. Άμεσα κινητοποιήθηκε το ΕΚΣΕΔ και στην περιοχή, προς εντοπισμό τους ,τα εμπορικά πλοία, ενώ παράλληλα απογειώθηκαν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Σώοι περισυνελέγησαν αλλοδαποί ενώ στη θάλλασα επικρατούσαν άνεμοι εντάσεως 4-5 BF.Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώοι 96 αλλοδαποί εκ των οποίων 5 μεταφέρθηκαν στη ν. Κάρπαθο, 72 στη ν. Ρόδο ενώ 19 παρελήφθησαν από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής. Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν, βρέθηκε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης όπου και έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News