Νέες ρυθμίσεις για τις οφειλές

Οικονομία
Νέες ρυθμίσεις για τις οφειλές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πανδημία προκαλεί νέες οικονομικές παρεμβάσεις

Τριπλό “πακέτο” δυνατοτήτων ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών των εργοδοτών και όλων των ελεύθερων επαγγελματιών εξετάζει η κυβέρνηση τον ερχόμενο μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το capital.gr, κατά πρώτον προβλέπει μια νέα “πάγια” ρύθμιση 24 ή ενδεχομένως 36 δόσεων, στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πληττόμενων και μη επιχειρηματιών προ και μετά κορωνο-κρίσης.

Κατά δεύτερον, στο “τραπέζι” βρίσκεται η δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων για όσους την έχασαν κατά τη διάρκεια του α’ κύματος της πανδημίας.

 Το σχεδιαζόμενο αυτό “πακέτο” περιλαμβάνει, κατά τρίτον, μια έκτακτη ρύθμιση των υπό αναστολή, λόγω κρίσης του κορωνοϊού, χρεών των πληττόμενων επιχειρηματιών σε 12-24 δόσεις. Παράλληλα, το ΥΠ.ΟΙΚ. έχει διαμηνύσει πως μες στον επόμενο μήνα θα έχει προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία για 12-24 δόσεις για υπό αναστολή χρέη στην εφορία.

Οι ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το capital.gr, αναφέρουν ότι τα παραπάνω σενάρια δεν αποκλείουν απαραίτητα το ένα το άλλο (π.χ. η κυβέρνηση δε βρίσκεται σε κάθε περίπτωση μεταξύ μιας έκτακτης και μιας νέας “πάγιας” ρύθμισης), αλλά θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και συνδυαστικά, δηλαδή θα μπορούσε να θεσπιστεί να ισχύει ταυτόχρονα μια έκτακτη ρύθμιση για τις υπό αναστολή εισφορές, νέα “πάγια” ρύθμιση και παράλληλα η δυνατότητα επανένταξης στις 120 δόσεις.

Οι παρεμβάσεις αυτές σε συνδυασμό με τις σχεδιαζόμενες δράσεις μείωσης του τρέχοντος μη μισθολογικού κόστους (μέσω επιβολής πλαφόν στις ασφαλιστέες αποδοχές για την υγεία και, παράλληλα, μιας οριζόντιας μείωσης άλλων συνεισπραττόμενων εισφορών) θα μπορούσαν να ισχύσουν προς το τέλος του τρέχοντος έτους με αρχές του επομένου.

Το σχέδιο

Πιο αναλυτικά, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν πως τα σενάρια για τις σχεδιαζόμενες νέες δυνατότητες ρυθμίσεων οφειλών στα Ταμεία εξειδικεύονται ως εξής:

  • Νέα “πάγια” ρύθμιση των 24 ή 36 δόσεων: Πρόκειται για μια σχεδιαζόμενη “μεταφορά” μιας ήδη θεσπισμένης φορο-ρύθμισης στα Ταμεία. Ο λόγος για την - από τις αρχές του έτους ισχύουσα - νέα “πάγια” φορο-ρύθμιση των 24-48 δόσεων, η οποία φαίνεται πως ήλθε η ώρα να ισχύσει και για τα Ταμεία.

Μόνο που επειδή δεν υπάρχουν στα Ταμεία έκτακτες οφειλές, η σχεδιαζόμενη νέα “πάγια” ασφαλιστική ρύθμιση δε θα έχει έως 48 δόσεις (όπως ισχύει για τις έκτακτες φορολογικές οφειλές) αλλά έως 24 ή το πολύ έως 36 δόσεις με τόκο από 0,25 % έως 1,5% (ανάλογα με το πλήθος των δόσεων).

Στη ρύθμιση αυτή, εφόσον θεσπιστεί, θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ανεξάρτητα του χρόνου στον οποίο κατέστησαν τέτοιες. Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα αφορά όλους τους οφειλέτες των Ταμείων, είτε είναι πληττόμενοι (βάσει ΚΑΔ), είτε όχι. Σημειώνεται πως έως σήμερα ισχύει μόνο η “πάγια” ρύθμιση των έως 12 δόσεων.

  • Δυνατότητα επανένταξης στις 120 δόσεις: Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών 1 στους 5 οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στα Ταμεία (περίπου 80.000) φέρονται να μην μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στις προθεσμίες καταβολής τους, παρά την τρίμηνη παράταση η οποία ίσχυσε τον περασμένο Μάρτιο για τους πληττόμενους εργοδότες και επαγγελματίες.

Ειδικά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι επέλεξαν τον επανυπολογισμό-μείωση (περίπου 60%) των χρεών τους προ του 2017, αλλά έχασαν τις 120 δόσεις στο διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου, θα υποστούν μεγάλο πλήγμα, καθώς οι οφειλές τους θα επιστρέψουν, όπως προβλέπουν οι υφιστάμενες διατάξεις, στα προ επανυπολογισμού επίπεδα.

Για αυτήν την κατηγορία ιδιαίτερα, ειδικά μάλιστα για όσους ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους, εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα επανένταξης στις 120 δόσεις, υπό τον όρο της προηγούμενης καταβολής των δόσεων που χάθηκαν (χωρίς να αποκλείεται, όμως, και η μετάθεσή τους σε μεταγενέστερο διάστημα), αλλά και των τρεχουσών εισφορών. Στο “τραπέζι”, όμως, βρίσκεται και η δυνατότητα επανένταξης στις 120 δόσεις και των πληττόμενων εργοδοτών.

  • Έκτακτη ρύθμιση 12-24 δόσεων: Πρόκειται για τη σχεδιαζόμενη “μεταφορά” της εξαγγελθείσας έκτακτης ρύθμισης των υπό αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων (12-24 δόσεων) και για τις υπό αναστολή ασφαλιστικές υποχρεώσεις των πληττόμενων (βάσει ΚΑΔ) εργοδοτών και αυτοαπασχολουμένων.

Υπενθυμίζεται πως οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές των εν λόγω επιχειρηματιών για το 4μηνο διάστημα Φεβρουαρίου-Μαΐου έχουν λάβει 6μηνες (κατά μήνα) παρατάσεις, οι οποίες λήγουν διαδοχικά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και έπειτα. Για παράδειγμα, οι τρέχουσες εισφορές Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2020 που αφορούν στους πληττόμενους επαγγελματίες πρέπει να πληρωθούν σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα (έως τις 30 Σεπτεμβρίου).

Οι τρέχουσες εισφορές Φεβρουαρίου που αφορούν στους πληττόμενους εργοδότες πρέπει να καταβληθούν επίσης έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Εκείνο που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι να δώσει τη δυνατότητα σε όποιον εργοδότη ή επαγγελματία το επιθυμεί να ρυθμίσει συνολικά τις υπό αναστολή εισφορές του για το προαναφερθέν 4μηνο, πληρώνοντάς τες είτε σε έως 12 άτοκες δόσεις, είτε σε έως 24 έντοκες (2%) δόσεις.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως χωριστά θα μπορούν να ρυθμιστούν οι υπό αναστολή οφειλές προς τον ασφαλιστικό κλάδο των πληττόμενων μη μισθωτών (ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, μελών εταιρειών πλην Α.Ε., “μπλοκάκηδων” κ.λπ.) και χωριστά οι υπό αναστολή εισφορές των μισθωτών, τις οποίες οφείλουν οι πληττόμενοι εργοδότες τους. Βασικός όρος για την τήρηση της ρύθμισης θα είναι όχι μόνο η εμπρόθεσμη καταβολή των δόσεων, αλλά και η εμπρόθεσμη καταβολή των τρεχουσών εισφορών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News