Ελλάδα

Κορωνοϊός - Σύψας: Ενδεχόμενο το δεύτερο κύμα να είναι φονικότερο

"Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα", ανέφερε ο λοιμωξιολόγος Ν. Σύψας

Το κακό σενάριο της ισπανικής γρίπης υπάρχει ως ενδεχόμενο προειδοποίησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας. Δηλαδή να υπάρξει και ένα δεύτερο, ισχυρότερο κύμα κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο με αυξητικές τάσεις όσον άφορα κρούσματα, διασωληνώσεις, νοσηλείες, και ο δείκτης R είναι πάνω από το 1 και παραμένει.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Σύψας ανέφερε χαρακτηριστικά: "Όταν εμείς διασπείρουμε ανέμελα τον ιό θα την πληρώσουν οι αθώοι, οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι. Χάσαμε έξι ή επτά ηλικιωμένους που δε έφταιγαν λόγω ενός πάρτι που δεν τηρήθηκε κανένα απολύτως μέτρο προστασίας. Οι ανεύθυνες συμπεριφορές πληρώνονται από αθώους" ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Αναφερόμενος στα κρούσματα σε δύο γηροκομεία στη Θεσσαλονίκη και στην πρόθεση να ληφθούν επιπλέον μάτρα προστασίας στους οίκους ευγηρίας, ο κ. Σύψας ανέφερε ότι "γηροκομεία υπάρχει ζήτημα παρότι υπάρχει απαγόρευση επισκεπτών εδώ και ένα μήνα σχεδόν… Αυτό σημαίνει ότι κι όλες οι κλειστές δομές δεν είναι αποστειρωμένες και δεν είναι σε μια γυάλα".

"Θα εισηγηθούμε νέα μέτρα αν χρειαστεί"

"Τα μέτρα που πήραμε αρχές Αυγούστου ελπίζουμε να αποδώσουν στο τέλος του μήνα. Θα εισηγηθούμε νέα μέτρα αν χρειαστεί, όμως το βασικό μέτρο είναι να πλένουμε τα χέρια μας να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας, να φοράμε μάσκες και να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς", ανέφερε ο κ. Σύψας.

 

"Δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί ο ιός επιδημιολογικά. Υπάρχει το κακό σενάριο ότι θα έρθει δεύτερο κύμα που θα είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο, όπως έγινε με την ισπανική γρίπη. Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα, ελπίζω να μην έχουμε δεύτερο κύμα ή να είναι διαχειρίσιμο. Δεν ξέρουμε. Η επιδημιολογική εικόνα αυτής της πανδημίας είναι εντελώς άγνωστη, ήδη μας έδειξε τη δύναμη της χτύπησε όχι μόνο στην Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι".

Μάσκα από τα νηπιαγωγεία έως το λύκειο

Για τις μάσκες στα νηπιαγωγεία σχολίασε ότι "επειδή τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, είναι ζωτική λειτουργιά για το κράτος, όπως η υγεία και η άμυνα, χρησιμοποιούμε όσα μέσα έχουμε, και ένα από αυτά είναι η μάσκα. Ο ΠΟΥ είπε με σαφήνεια ότι παιδιά ηλικίας άνω των 3 ετών μπορούν να φοράνε με ασφάλεια τη μάσκα. Τα παιδιά προσαρμόζονται, εξαρτάται και από τους δασκάλους και τους συγγενείς τους".

Φωτογραφία :INTIME

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια