Ξεκαθαρίζει το σκηνικό για την λειτουργία των σχολείων - Όλοι μαζί, αλλά με μάσκες

Ελλάδα
Ξεκαθαρίζει το σκηνικό για την λειτουργία των σχολείων - Όλοι μαζί, αλλά με μάσκες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μάσκες στα θρανία

Μια δέσμη μέτρων για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών από την εξάπλωση του κορωνοϊού θα εφαρμοστεί στα σχολεία όλης της Ελλάδας, τα οποία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου. Όπως έγινε χθες γνωστό, τα σχολεία θα ανοίξουν με όλους τους μαθητές, με καθολική χρήση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και χωρίς εκ περιτροπής μαθήματα.

Με διαφορετικές συνθήκες θα γίνονται τα διαλείμματα των μαθητών, οι οποίοι δε θα προαυλίζονται όλοι μαζί, καθώς οι τάξεις θα βγαίνουν για διάλειμμα σε διαφορετικές μεταξύ τους ώρες, ούτως ώστε να είναι στον ίδιο χώρο μαζί όσο το δυνατόν λιγότερα παιδιά.

Πρόκειται για πρωτοφανείς αλλαγές στο εκπαιδευτικό σκηνικό, ωστόσο, όσοι μαθητές είχαν επιστρέψει στα σχολεία τον Ιούνιο, είχαν λάβει μια... πρόγευση των όσων έρχονται από τον Σεπτέμβριο.

Μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι οι αρμόδιοι επέλεξαν να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικώς, παρά τα διάφορα σενάρια που είχαν τεθεί επί τάπητος. Σύμφωνα με την υπουργό, η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας, η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι θα «είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και καθηγητές», ωστόσο αναφορικά με την ηλικιακή κατηγοριοποίηση για τη χρήση της τόνισε πως αυτό θα ξεκαθαριστεί τις επόμενες ημέρες, οπότε και θα γίνουν νέες ανακοινώσεις.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι ανακοινώσεις θα αφορούν στο πλαίσιο λειτουργίας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Εξάλλου, η υπουργός επισήμανε ότι θα γίνονται διαφορετικά διαλείμματα, καθαρισμός, ενώ, μεταξύ άλλων, θα παρέχονται αντισηπτικά από τους κατά τόπους Δήμους.

Ας σημειωθεί ότι η Νίκη Κεραμέως είπε ακόμη ότι η εξέλιξη της επιδημίας βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση από το υπουργείο Παιδείας. Έτσι, θα λαμβάνονται, εφόσον χρειάζεται, νέα μέτρα, σε συμφωνία πάντα με τους ειδικούς. Τονίζεται, πάντως, ότι η υπουργός είπε ότι «τα παιδιά δε διαδραματίζουν τόσο καθοριστικό ρόλο στη μετάδοση της νόσου».

Τηλεκπαίδευση

Μεταξύ άλλων, η κ. Κεραμέως ανέφερε χθες ότι θα αναλυθούν ενδελεχώς όλα τα ενδεχόμενα εμφάνισης κρουσμάτων ή κατά τόπους έξαρσης της επιδημίας. Στις ανακοινώσεις που αναμένονται, θα γίνει γνωστό το αν θα γίνονται τεστ στις σχολικές μονάδες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υπουργός τόνισε ότι το υπουργείο Παιδείας είναι απόλυτα έτοιμο και για το ενδεχόμενο της τηλεκπαίδευσης, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο.

Μιλώντας πάντως χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό “Θέμα 104,6”, η υπουργός ανέφερε ότι «οι αποφάσεις έχουν παρθεί με βάση τα τωρινά επιδημιολογικά δεδομένα», ενώ τόνισε ότι η αρμόδια επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά στα τέλη Αυγούστου, προκειμένου να εκτιμηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα υφίστανται τότε.

«Εδώ και πολλούς μήνες, πολλές βδομάδες συνεργαζόμαστε με την Επιτροπή λοιμωξιολόγων, για να ορίσουμε πώς θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία», ανέφερε η υπουργός. Από εκεί και πέρα, ο ΕΟΔΥ αναμένεται να εκδώσει νέες οδηγίες, αλλά και συγκεκριμένες οδηγίες για τη χρήση μάσκας. Εξάλλου, θα υπάρξει ειδικό πλαίσιο για τις δικαιολογημένες απουσίες σε περίπτωση που κάποιος μαθητής αρρωστήσει.

Η Νίκη Κεραμέως ανέφερε ακόμη ότι «η Επιτροπή ειδικών και ο ΠΟΥ είναι ξεκάθαροι ως προς τη χρήση μάσκας. Η μάσκα έχει μπει στην καθημερινότητά μας και θα μπει και στην καθημερινότητα των παιδιών, γιατί πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε στη νέα πραγματικότητα».

«Η εμπειρία, μέχρι τώρα, έδειξε ότι οι μικρότερες ηλικίες υπακούουν και ακούν τους δασκάλους τους. Είναι εξαιρετική η προσαρμοστικότητα και η πειθαρχία των παιδιών του Δημοτικού», πρόσθεσε ακόμη η κ. Κεραμέως.

Εξάλλου, η υπουργός εξήγησε ότι η τηλεκπαίδευση «είναι έτοιμη για να δώσει στους εκπαιδευτικούς τα εργαλεία για να συνεχιστεί η εκπαίδευση σε περίπτωση που χρειαστεί να ανασταλεί η λειτουργία κάποιου τμήματος ή κάποιου σχολείου».

Αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς που ενδεχομένως ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, η υπουργός είπε ότι «θα είναι πολύ συγκεκριμένο το πλαίσιο για την απουσία εκπαιδευτικών, η οποία πρέπει να συνοδεύεται και από τα απαραίτητα δικαιολογητικά».

Σχετικά με τα νηπιαγωγεία της χώρας, η υπουργός Παιδείας είπε ότι θα ισχύσουν ίδιοι ή παρόμοιοι κανόνες με τα σχολεία. Εξάλλου, σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η Νίκη Κεραμέως είπε ότι η λειτουργία των πανεπιστημίων είναι υπό συζήτηση και το τι μέλλει γενέσθαι θα γίνει γνωστό κατά την παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου του υπουργείου για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης στο επόμενο διάστημα.

Επίσης, η υπουργός είπε ότι, αναφορικά με τα πανεπιστήμια, η εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί όπως αυτή του Ιουνίου, ενώ οι βάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων θα ανακοινωθούν στο τέλος Αυγούστου.

Ν. ΣΥΨΑΣ: «Τα παιδιά του Δημοτικού η πιο ασφαλής ηλικιακή ομάδα»

Μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο λοιμωξιολόγος κ. Νίκος Σύψας υποστήριξε ότι «τα παιδιά, και ιδίως εκείνα του Δημοτικού, είναι η πιο ασφαλής ηλικιακή ομάδα όσον αφορά την επιδημία». Ο κ. Σύψας επικαλέστηκε επιστημονικές μελέτες, οι οποίες αναφέρουν ότι «δε μεταδίδουν εύκολα».

Αναφορικά με τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στα σχολεία, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι θα υπάρχει μέριμνα που δε θα περιορίζεται στην υποχρεωτική χρήση των μασκών. Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, τα ειδικά μέτρα που - όπως όλα δείχνουν - αναμένεται να εφαρμοστούν με το άνοιγμα των σχολείων για τη νέα σχολική περίοδο, είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η μη αλληλεπίδραση των μαθητών με παιδιά από άλλα τμήματα, τα αυστηρά μέτρα υγιεινής, ειδικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία κυλικείων, καθώς και σχέδιο αντιμετώπισης σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος κορωνοϊού σε κάποιο σχολείο.

Ειδικό πρωτόκολλο

«Υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρούσματος. Αν έχουμε ένα κρούσμα δε θα κλείσει όλο το σχολείο, αλλά συγκεκριμένα τμήματα, ενώ θα γίνεται ιχνηλάτηση και απολύμανση, έτσι ώστε αν υπάρξει κρούσμα να μην υπάρξει διασπορά. Υπάρχει σχέδιο για το πώς θα προσεγγίζουν οι μαθητές τα κυλικεία, αν είναι ανοιχτά. Για τα κυλικεία γίνεται συζήτηση και το τελικό σχέδιο θα το έχουμε αύριο (σ.σ. σήμερα)», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σύψας.

«Θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου τα σχολεία, αλλά οι τεχνικές λεπτομέρειες είναι υπό συζήτηση. (...) Έχουμε λίγη δουλειά μπροστά μας. Δεν μπορούν τα παιδιά να μείνουν χωρίς Παιδεία. Τα παιδιά είναι η πιο ασφαλής ηλικιακά ομάδα στην πανδημία. Μεταδίδουν λιγότερο και προσβάλλονται λιγότερο», είπε χθες ο γνωστός λοιμωξιολόγος. Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και προσβάλλονται από τον κορωνοϊό. Ο ΠΟΥ μάς λέει ότι είναι ασφαλές για ένα παιδί να φοράει τη μάσκα από την ηλικία των τριών ετών και πάνω. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη από ποια τάξη. Θα το αποφασίσουμε (...) με βάση τις εισηγήσεις των παιδιάτρων μας».

«Από την εμπειρία σχολείων που έχουν ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα παιδιά δέχονται εύκολα τη μάσκα - υπάρχουν ωραίες βαμβακερές μάσκες με σχέδια - και ακούν τον δάσκαλο. Πέραν της μάσκας, θα υπάρξει μια δέσμη μέτρων, η οποία θα περιλαμβάνει κλειστές ομάδες παιδιών, δηλαδή οι τάξεις δε θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Θα υπάρχουν ξεχωριστά διαλείμματα και απολύμανση, καθώς και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πώς θα ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια», επισήμανε ο κ. Σύψας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News