Ελλάδα

Τι ήταν η εντυπωσιακή λάμψη που έγινε ορατή στη μισή Ελλάδα;

Το σπάνιο φαινόμενο που καταγράφηκε

Διευκρινίσεις για την εντυπωσιακή λάμψη που έγινε ορατή σχεδόν στην μισή Ελλάδα έδωσε μέσω του ΘΕΜΑ 104,6 ο Θοδωρής Κολυδάς μιλώντας στον Μάκη Πολλάτο.

«Πολύ τυχεροί όσοι είδαν τη λάμψη» εξήγησε σύμφωνα με το protothema.gr ο διευθυντής της ΕΜΥ και ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από πτώση μετεωριτών.

Ποιες είναι οι βολίδες

Όπως εξήγησε αυτά που πέφτουν με τους μετεωρίτες τα ξεχωρίζουμε σε βολίδες και τους διάττοντες αστέρες με τη χθεσινή λάμψη να ανήκει στην πρώτη κατηγορία. «Σαν βολίδες χαρακτηρίζουμε τα λαμπρά σώματα που έχουν λάμψη μεγαλύτερη από το αστέρι της Αφροδίτης» διευκρίνισε ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Γενικά, σύμφωνα με τον ίδιο, οι βολίδες είναι σπάνιες και γι' αυτό χαρακτήρισε «πολύ τυχερούς» όσους είδαν τη λάμψη.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι, όπως είπε ο κ. Κολυδάς, «αυτές οι βολίδες έχουν κατά μέσο όρο ένα μέγεθος μέχρι 100 γραμμάρια» προσθέτοντας ότι «οι Περσίδες και οι Λυρίδες έχουν ένα γραμμάριο».

Όπως είπε ο διευθυντής της ΕΜΥ «κατά μέσο όρο πέφτουν 33 μετεωρίτες με μάζα μεγαλύτερη από 1 γραμμάριο σε ένα χρόνο» τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από πτώση μετεωριτών. Για να πέσει μια σκόνη μάζας μεγαλύτερης του 1 γραμμαρίου η πιθανότητα είναι 1 στο 1,5 δισ.».

Η εντυπωσιακή λάμψη προκάλεσε μεγάλη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αναφορές για το αντικείμενο που έπεσε στην ατμόσφαιρα-ασπίδα της Γης να έρχονται από τη Βοιωτία και την Αθήνα, ως τη Χίο, τη Σάμο, ακόμη και την Καστοριά.  

Δείτε το βίντεο του kopaida.gr:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια