Ελλάδα

Πώς να αποφύγουμε απρόοπτα και κινδύνους επιστρέφοντας από διακοπές

Τι συμβουλεύει η Ελληνική Αστυνομία τους εκδρομείς

Παρά τις αντίξοες συνθήκες που υπάρχουν λόγω COVID-19, ουκ ολίγοι συντοπίτες μας αφήνουν τα σπίτια τους για να απολαύσουν τις διακοπές τους εκτός πόλης. Όπως κάθε καλοκαίρι, ωστόσο, έτσι και το φετινό, υπάρχουν επιτήδειοι οι οποίοι “παραμονεύουν” προκειμένου να επωφεληθούν της απουσία μας και να διαρρήξουν την οικία μας.

Τι πρέπει να προσέξουμε, λοιπόν, ούτως ώστε το σπίτι μας να μην μπει στο “στόχαστρο” διαρρηκτών; Όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., «πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα. Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας, και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας».

Σύμφωνα με την Αστυνομία δεν πρέπει να «αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε. Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι “κράχτες” της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.

 • Το σπίτι ή το διαμέρισμά σας να µη δείχνει “εντελώς κλειστό”, υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.
 • Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισμού.
 • Ενεργοποιήστε, αν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.
 • Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.
 • Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας, µη διστάσετε να ειδοποιήστε το “100” ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.
 • Σε περίπτωση κλοπής ειδοποιήστε το “100” ή το Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής σας».

Εξάλλου, οι συμβουλές της ΕΛ.ΑΣ. δεν περιορίζονται μόνο στο διάστημα που θα λείπουμε από τα σπίτια μας και θα απολαμβάνουμε τις διακοπές μας. Η Αστυνομία έχει εκδώσει συμβουλές αναφορικά με το τι πρέπει να κάνουμε και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας.

Στο ταξίδι

 • «Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, γυαλιά ηλίου, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε.
 • Μην αφήνετε ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές σας, παρά μόνον όταν μπορείτε να τις ασφαλίσετε σε κάποιο χώρο υποδοχής.
 • Σε περίπτωση μετακινήσεών σας με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μην έχετε μαζί σας μεγάλα χρηματικά ποσά.
 • Να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σου στα μηχανήματα ανάληψης χρημάτων (ΑΤΜ), με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα.
 • Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε δικό σας μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή), μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα σ’ αυτό ή τοποθετήστε αυτά σε μη ορατό σημείο.
 • Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου σας επάνω σ’ αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο.
 • Να φροντίζετε πάντοτε να παρκάρετε σε οδούς, εάν είναι δυνατόν, καλά φωτιζόμενες τις νυκτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού, εφόσον διαθέτετε», αναφέρει η Αστυνομία. 

Επιτήρηση 

Τι να προσέξετε κατά τη διαμονή σας

«Να ασφαλίζετε κατά την έξοδό σας το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο-διαμέρισμα όπου διαμένετε, ακόμη και εάν λείψετε για ελάχιστο χρόνο. Να εξασφαλίζετε την τοποθέτηση σε ασφαλές μέρος, στον χώρο της διαμονής σας, των χρημάτων ή των αντικειμένων αξίας που δε θα χρειαστείτε στην έξοδό σας», αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τη διαμονή μας σε κάποιο δωμάτιο ξενοδοχείου ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο.

Εξάλλου, σε περίπτωση που βρισκόμαστε σε κάποια παραλία, η ΕΛ.ΑΣ. συμβουλεύει να μην αφήνουμε ποτέ «ανεπιτήρητα τα προσωπικά σας αντικείμενα (πορτοφόλι, γυαλιά ηλίου, κινητό, φωτογραφική μηχανή, κλειδιά, ενδύματα)».

«Εάν χάσετε ή σας έχουν κλέψει οτιδήποτε ή εάν ο χώρος που διαμένετε έχει παραβιαστεί, να ενημερώσετε αμέσως την Αστυνομία (100)», αναφέρεται ακόμη στην επίμαχη ανακοίνωση.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια