Κορωνοϊός: Πακέτο μέτρων κατά του ιού από επιχειρήσεις

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Πακέτο μέτρων κατά του ιού από επιχειρήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεστ κορωνοϊού, προληπτική καραντίνα και διεύρυνση της τηλεργασίας για την επιστροφή των εργαζομένων

Η νέα, λόγω πανδημίας, πραγματικότητα στις επιχειρήσεις δεν αφορά μόνο το καθαρά οικονομικό κομμάτι, δηλαδή τα κέρδη (ή τη μετατροπή αυτών σε ζημιές) αλλά και σοβαρά λειτουργικά ζητήματα. Και καθώς φαίνεται η πανδημία αλλάζει συνήθειες και έξεις πολλών δεκαετιών, όχι τόσο (ακόμη) στη χώρα μας, αλλά σίγουρα διεθνώς.

Πάντως με την επιστροφή των διακοπών και τους φόβους για περαιτέρω διασπορά του ιού, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα.

Τεστ κορωνοϊού, προληπτική καραντίνα και διεύρυνση της τηλεργασίας όπου είναι εφικτό περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στη δέσμη μέτρων προφύλαξης που λαμβάνουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις για την επιστροφή του προσωπικού τους από τις διακοπές στους χώρους εργασίας.

Η ανησυχία για την επιστροφή της πρώτης μεγάλης “φουρνιάς” των παραθεριστών του Αυγούστου δεν έχει σημάνει συναγερμό μόνο σε υγειονομικό επίπεδο, αλλά και σε επιχειρηματικό. Ο φόβος για ενδεχόμενο νέο “κύμα” πανδημίας ενεργοποιεί αυστηρότερα μέτρα προφύλαξης και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και πρόληψης πλέον λαμβάνει καθολικό χαρακτήρα, αφού τυχόν διασπορά του SARS-CoV-2 πέρα από το κοινωνικό και στο εργασιακό περιβάλλον αποτελεί ένα ρίσκο που σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένες να λάβουν εταιρείες από όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, ενόψει ενός δύσκολου, όπως αναμένεται, φθινοπώρου.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, σε πλείστες περιπτώσεις τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού μεγάλων ομίλων έχουν ήδη ειδοποιήσει εργαζόμενους πως προϋπόθεση για την επιστροφή στους χώρους εργασίας αποτελεί η πραγματοποίηση τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού SARS-CoV-2. Για τον μοριακό έλεγχο (PCR) των εργαζομένων τους οι επιχειρήσεις αυτές συμβλήθηκαν με ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια, αναλαμβάνοντας και το σχετικό κόστος.

Εφόσον το αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου είναι αρνητικό, τότε οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην εργασία τους και αυτό, συχνά, υπό προϋποθέσεις και ανάλογα με το αντικείμενό τους. Σε διαφορετικό ενδεχόμενο, ακολουθούνται οι προβλεπόμενες οδηγίες σε συνεργασία με τις υγειονομικές Αρχές και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σημειώνεται πως το μέτρο αυτό προβλέπεται ήδη για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, λόγω της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων COVID-19, κάθε εργαζόμενος στο ΕΣΥ υποβάλλεται υποχρεωτικά σε μοριακό έλεγχο (PCR) μόλις επιστρέψει από κανονική άδεια.

Σε άλλες περιπτώσεις, επιχειρήσεις έχουν ήδη ενημερώσει πως εργαζόμενοι/απασχολούμενοι που ολοκληρώνουν την περίοδο της κανονικής τους άδειας δε θα προσέρχονται στον εργασιακό τους χώρο για διάστημα μιας εβδομάδας (πέντε εργάσιμων ημερών) από τη λήξη της άδειάς τους. Στο διάστημα αυτό θα εργάζονται από το σπίτι τους.

Αποκλειστικός στόχος της πρακτικής αυτής αποτελεί η αποφυγή μετάδοσης του ιού, από τυχόν εν αγνοία φορείς ή νοσούντες. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, για κάποιες εταιρείες το διάστημα αυτό να επεκταθεί πέραν της μιας εβδομάδας.

Ενεργοποιείται ξανά η τηλεργασία

Την ίδια στιγμή, όσοι όμιλοι είχαν προσωρινά αναστείλει το μέτρο της απομακρυσμένης εργασίας ενεργοποιούν εκ νέου πρωτόκολλα τηλεργασίας και μείωσης της φυσικής παρουσίας του προσωπικού τους στους χώρους εργασίας, όπου βέβαια αυτό είναι δυνατόν.

Σημειώνεται πως δεκάδες επιχειρήσεις ακόμη και μετά τη σταδιακή άρση του lockdown είχαν ζητήσει - ξανά, όπου αυτό ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί - από τους υπαλλήλους τους να εργάζονται ορισμένες ημέρες της εβδομάδας από το σπίτι τους.

Σε κάθε περίπτωση, επικεφαλής και στελέχη τμημάτων human resources αναφέρουν πως το καθεστώς της εκτεταμένης τηλεργασίας, όπου εφαρμόστηκε, είναι έτοιμο να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή, ενόψει και του κρίσιμου υγειονομικά φθινοπώρου.

Συγχρόνως, ήδη αυστηροποιήθηκαν τα μέτρα προφύλαξης εντός των κτηρίων επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων, η χρήση μάσκας επιβάλλεται σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους (ήδη από το τέλος Ιουλίου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, καταστήματα λιανικής κ.α.), έχει ζητηθεί να περιορίζονται στο ελάχιστο οι εταιρικές συναντήσεις με φυσική παρουσία, έχουν απαγορευτεί τα επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ περιορίστηκε στο απολύτως απαραίτητο η είσοδος και παραμονή επισκεπτών στις εγκαταστάσεις εταιρειών.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News