Μανώλης Δερμιτζάκης: Σε 15.000 ανέρχονται οι ασυμπτωματικοί φορείς στην Ελλάδα

Ελλάδα
Μανώλης Δερμιτζάκης: Σε 15.000 ανέρχονται οι ασυμπτωματικοί φορείς στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συνιστούν οι ειδικοί και ποια μέτρα θα εφαρμοστούν σε περίπτωση επιδείνωσης

Ένα από τα σοβαρά προβλήματα μέσα στην πανδημία, είναι οι ασυμπτωματικοί που βρίσκονται ανάμεσά μας και έχουν άγνοια ότι είναι μολυσμένοι. Αυτοί αποτελούν και την κύρια πηγή μετάδοσης του ιού, είπε σε τηλεοπτικό σταθμό ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί και ειδικά νέοι και φυσικά αυτοί αποτελούν πηγή του ιού που μπορούν να μολύνουν όσους βρίσκονται κοντά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ συμπλήρωσε πως το καλό νέο είναι ότι μειώθηκαν τα κρούσματα και πήγαμε στα 150, ότι εχουμε μια σταθεροποίηση από 150 – 250 κρούσματα την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε αυξημένη μετάδοση αλλά σταθερή μετάδοση.

Ο ίδιος σημείωσε ότι φαίνεται τα πρώτα μέτρα όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους να άφησαν αποτύπωμα με την μείωση των κρουσμάτων.

Η δήλωση που προκάλεσε αίσθηση είναι ότι ανάμεσά μας υπάρχουν «έως 15.000 ασυμπτωματικοί οι οποίοι κυκλοφορούν και δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι...», είπε ο κ. Δερμιτζάκης και κάλεσε τους συνωμοσιολόγους που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του ιού «να μη βλέπουν και πολλές ταινίες».

Ο ίδιος εκτίμησε πως αν τηρηθούν τα υπάρχοντα μέτρα δεν θα υπάρχει ενδεχόμενο τοπικών lockdown.

 Σχετικά με το αν ο κορωνοϊός θα μπορούσε να μεταλλαχθεί σε κάτι πιο δυνατό ο ίδιος απάντησε πως «θεωρητικά μπορεί».

Επιστροφή από τις διακοπές

Ο κ. Δερμιτζάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως όσοι έρχονται από ταξίδι θα πρέπει τις πρώτες ημέρες να απομονώνονται και τονίζει πως το σημαντικό είναι να χτιστεί ένα βιώσιμο μοντέλο συμπεριφοράς το οποίο θα μας κρατήσει μέσα το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Άνοιγμα σχολείων

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής υπογράμμισε πως αν συνεχιστεί αυτή η πορεία με τα κρούσματα, «αρχίζω να βλέπω μια καλύτερη εικόνα αλλά θα ήθελα να υπάρξει σοβαρή μείωση στα κρούσματα και ειδικά στην κοινότητα ώστε να ανοίξουν τα σχολεία διευκρινίζοντας πως δεν πρέπει να είναι τριψήφιος ο αριθμός και ιδανικά τα κρούσματα να είναι 40, 50 ή 60». Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, δήλωσε χθες ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου.

Τι συνιστούν οι ειδικοί και ποια μέτρα θα εφαρμοστούν σε περίπτωση επιδείνωσης

Το σημείο «κλειδί» για την ανάσχεση της διασποράς, είναι η χρήση μάσκας. Γι΄αυτό και υπάρχει αυστηρή σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα. Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Αττικής ξεκίνησε τα δειγματοληπτικά τεστ κορωνοϊού στα λιμάνια της Αττικής σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους.

Και σε κλειστούς χώρους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας αλλά και σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

Ωστόσο, πως ανέφερε ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς, μεγάλο ρόλο παίζει και η ατομική ευθύνη του καθενός, καθώς η κυβέρνηση μπορεί να λαμβάνει τα μέτρα που απαιτούνται «αλλά τίποτα, κανένα μέτρο, ούτε η δράση των ελεγκτικών αρχών, ούτε τα πρόστιμα, μπορούν να αντικαταστήσουν την ατομική ευθύνη. Το έχουμε πει ξανά, δεν γίνεται σε κάθε μέρος της χώρας, δίπλα σε καθέναν να βρίσκεται ένας αστυνομικός. Άλλωστε ακριβώς ο συνδυασμός των μέτρων της πολιτείας και της ατομικής ευθύνης των πολιτών, ήταν που έκανε τη χώρα μας παράδειγμα σε όλο τον κόσμο στην πρώτη φάση. Σήμερα που σε ολόκληρο τον κόσμο εκδηλώνεται η δεύτερη φάση της πανδημίας, χρειάζεται να δείξουμε την ίδια και ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Οι παρεμβάσεις που θα συζητηθούν από τους ειδικούς αύριο, Τετάρτη 19 Αυγούστου είναι οι εξής:

    -  Αξιολόγηση μέτρων προηγούμενων ημερών με βάση την πορεία των κρουσμάτων και τα επιδημιολογικά δεδομένα για να δουν αν αυτά έχουν αποδώσει

    -  Αν θα γίνει η χρήση μάσκας υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους

    -  Τηλεργασία – Πόσοι κλαδοι μπορούν να συνεχίσουν με αυτό

    -  Στοχευμένα τεστ (ηλικιακές ομάδες – περιοχές)

    -   Τοπικά lockdown

    -  Μέτρα τύπου "Πόρου" σε μεγάλα αστικά κέντρα αν υπάρχει εξάπλωση του κορωνοϊού.

Φωτογραφία: INTIME

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

zougla

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News