Α. Βατόπουλος: Σε ποια χρονική στιγμή πρέπει να γίνεται το τεστ κορωνοϊού

Ελλάδα
Α. Βατόπουλος: Σε ποια χρονική στιγμή πρέπει να γίνεται το τεστ κορωνοϊού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολύ πιο επικίνδυνη η κατάσταση από τον Μάρτιο καθώς η διασπορά πέρασε στους νέους

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκης Βατόπουλος, ανέφερε πως η δεδομένη στιγμή είναι διαφορετική και πιο επικίνδυνη κατάσταση σε σχέση με τον Μάρτιο, καθώς η διασπορά έχει περάσει στους νέους.

«Κάθε εβδομάδα πλέον είναι κρίσιμη. Πρέπει να γίνει υλοποίηση των μέτρων και από την πολιτεία και από εμάς προκειμένου να δούμε ύφεση, η οποία θα φανεί έπειτα από δέκα μέρες», είπε και πρόσθεσε ότι το νόσημα έχει πλέον περάσει στους νέους. «Φοβάμαι ότι θα δούμε και άλλα βαριά περιστατικά», σημείωσε σχολιάζοντας το περιστατικό της 17χρονης που νοσηλεύεται διασωληνωμένη.

«Η κατάσταση είναι διαφορετική και πολύ πιο επικίνδυνη από τον Μάρτιο. Τότε ο καθένας ήταν σπίτι, τώρα η παράμετρος είναι άλλη, καθώς υπάρχει μεγάλη μετακίνηση ανθρώπων και γίνεται μεταφορά του ιού από τη μια περιοχή στην άλλη, ενώ κρίσιμη είναι η επιστροφή», πρόσθεσε.

Κάνοντας ειδική αναφορά στους νέους, σημείωσε: «Και οι νέοι έχουν κοινή λογική και μπορούν να καταλάβουν ότι επιστρέφοντας από διακοπές μπορεί να φέρουν τον επικίνδυνο ιό που μπορεί να μην βλάψει τους ίδιους ωστόσο μπορεί να βλάψει τους δικούς τους, γι' αυτό πρέπει να αυτοπεριοριστούν», είπε και πρόσθεσε πως «αν θέλουν να κάνουν τεστ πρέπει να το κάνουν έπειτα από πέντε μέρες από την επιστροφή τους, ώστε να μεσολαβεί ο χρόνος επωάσεως σε περίπτωση που έχουν κολλήσει κάτι στο πλοίο ή οπουδήποτε».

Πότε πρέπει να γίνονται τα τεστ

 «Πολλοί άνθρωποι έρχονται σε επαφή με ένα κρούσμα και αλλόφρονες πάνε την άλλη μέρα για τεστ. Υπάρχει ένας χρόνος επωάσεως μιας εβδομάδας μπορεί και περισσότερο. Ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί έως και 2 με 3 μέρες πριν την επώαση, συνεπώς ο κατάλληλος χρόνος για το τεστ είναι 5 με 7 μέρες. Αλλά ας μην βασιζόμαστε στο τεστ. Εάν κάποιος έχει υποψία ότι μπορεί να ήρθε σε επαφή καλό είναι να κρατήσει αυτοπεριορισμό 7 έως 10 ημερών, ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης» τόνισε ο κ. Βατόπουλος.

Επίσης, έκανε έκκληση να είναι σε εγρήγορση ο ΕΟΔΥ και όσοι βρέθηκαν σε περιοχές όπου έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα, όπως για παράδειγμα η Πάρος, καθώς υπάρχει το ζήτημα των ασυμπτωματικών φορέων.

Για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία είπε πως έχει να κάνει αφενός με τη συμπεριφορά εξ ημών αλλά και από το πώς θα διευκολύνει η πολιτεία τους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα. Για τα σχολεία ανέφερε πως δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο και είναι μια συζήτηση σε εξέλιξη. Ο ίδιος εκτίμησε ότι μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο της μάσκας ακόμα και από τις μικρότερες ηλικίες κάτω των 10, διότι τα παιδιά είναι πιο υπάκουα.

 Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News