Ερντογάν: «Αν επιτεθείτε στο Oruc Reis θα πληρώσετε υψηλό τίμημα»

Ελλάδα
Ερντογάν: «Αν επιτεθείτε στο Oruc Reis θα πληρώσετε υψηλό τίμημα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πήραν την πρώτη απάντησή τους σήμερα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, χωρίς να δώσει σε λεπτομέρειες

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιεί ότι το τίμημα θα είναι βαρύ εάν υπάρξει επίθεση σε τουρκικό σκάφος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε την Πέμπτη ότι οποιαδήποτε επίθεση σε ένα τουρκικό πλοίο, που ερευνά για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε αμφισβητούμενα ύδατα της Μεσογείου θα φέρει «βαρύ τίμημα».

Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία είχε ήδη ενεργήσει με γνώμονα αυτή την προειδοποίηση. «Είπαμε ότι αν επιτεθείτε στο Oruc Reis μας, θα πληρώσετε υψηλό τίμημα και πήραν την πρώτη τους απάντηση σήμερα», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Επικοινωνία Μέρκελ με Μητσοτάκη και Ερντογάν Τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ είχε πριν από λίγο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Μέρκελ για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νωρίτερα η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εκτάκτως στο Μαξίμου Δένδιας, Παναγιωτόπουλος και Φλώρος

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός Open Tv, λίγο μετά τις 6μμ μετέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Καθημερινή: Το Oruc Reis διεξάγει έρευνες

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis όχι μόνο έχει ποντίσει καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά διεξάγει κανονικά έρευνες τις τελευταίες ημέρες, σε αντίθεση με όσα εκτιμά η Αθήνα, σύμφωνα με άρθρο στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Καθημερινή».

«Ο άμεσος στόχος των εν εξελίξει έκνομων ενεργειών της Άγκυρας ήταν η διάσπαση της συνέχειας της ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου», γράφει ο Κώστας Ιορδανίδης, διπλωματικός συντάκτης και ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αμυντικής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

«Το επιβεβαίωσε σε πρακτικό επίπεδο με το ερευνητικό σκάφος Όρουτς Ρέις να έχει ποντίσει εδώ και ημέρες καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και να διεξάγει έρευνες παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις των Αθηνών», προσθέτει ο κ. Ιορδανίδης, παλιός υπότροφος του ΝΑΤΟ, που κάνει λόγο για «αιφνιδιασμό».

Ελληνικές αρχές εκτιμούσαν τις προηγούμενες ημέρες πως το Oruc Reis δεν είναι σε θέση να διεξαγάγει έρευνες λόγω του θορύβου των πολεμικών πλοίων που πλέουν στην περιοχή.

Πηγή: lifo.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News