Τουρκική προκλητικότητα: Νύχτα έντασης - Ο χάρτης που «εξαφανίζει» το Καστελόριζο

Ελλάδα
Τουρκική προκλητικότητα: Νύχτα έντασης - Ο χάρτης που «εξαφανίζει» το Καστελόριζο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είναι αντίθετος με την αρχή της ισότητας» αναφέρει ανώτατους αξιωματούχος της Τουρκίας

Νύχτα συναγερμού ήταν αυτή που προηγήθηκε για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με τη στρατιωτική ηγεσία αλλά και την κυβέρνηση να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο και ελληνικές φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού να προχωρούν σε αλλεπάλληλες εκκλήσεις για την αποχώρησή του από την περιοχή.

Την ίδια η στιγμή, η Τουρκία μέσω ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου αλλά και του Ερντογάν έχει στήσει παιχνίδι προπαγάνδας, με χάρτες και εμπρηστικές δηλώσεις.

«Εξαφάνισαν» το Καστελόριζο

Ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών δημοσίευσε χθες έναν προκλητικό χάρτη, που δείχνει το σημείο όπου θα πραγματοποιηθούν οι σεισμικές έρευνες και εγείρει ευθέως θέμα Καστελόριζου.

Κατά τον τουρκικό χάρτη, η εν λόγω περιοχή είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ενώ το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu μεταδίδει και τις δηλώσεις ενός ανώτερου Τούρκου αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών.

Ωστόσο, η ηγεσία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών «φρόντισε» να εξαφανίσει το Καστελόριζο από τον εν λόγω χάρτη.

«Το Oruc Reis ξεκίνησε τις εργασίες του σήμερα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Η Ελλάδα εγείρει μεγάλο θέμα για αυτές τις εργασίες» είπε ο Τσαγατάι Ερτσιγές.

Ο ίδιος έγραψε στο Twitter πως «η Ελλάδα έχει δημιουργήσει προβλήματα εξατίας ενός νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων που ονομάζεται Καστελόριζο και βρίσκεται μόλις δύο χιλιόμετρα από την Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ελληνική ενδοχώρα».

Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 km2 θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού και επιχειρεί να σταματήσει το Oruc Reis και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο. Είναι αντίθετος με την αρχή της ισότητας. Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες υπεράκτιες δραστηριότητές της.

Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό», τόνισε ο Τούρκος αξιωματούχος. Πρόσθεσε δε, ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ζητήσουν από την Ελλάδα να σταματήσει τους άδικους παράλογους ισχυρισμούς της. «Είναι η Ελλάδα και όχι η Τουρκία που δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή λόγω τέτοιων μαξιμαλιστικών ισχυρισμών», γράφει χαρακτηριστικά.

 «Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ να στηρίξουν το αίτημά τους και να πιέσουν την Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες θαλάσσιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό ούτε λογικό» έγραψε.

Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Στο «ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» εισήλθε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» με τα βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές.

Τονίζουν ότι το σκάφος «δεν έχει προβεί σε έρευνες, αν και έχει απλώσει καλώδια», καθότι η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών λόγω του θορύβου που προκαλείται. Γύρω στις 19.10' το ερευνητικό σκάφος άνοιξε τον ασύρματό του, επισημαίνουν.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι στην περιοχή βρίσκονται μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο της διαδικασίας «hailing».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News