Κορωνοϊός: Τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί - Τη Δευτέρα οι αποφάσεις

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί - Τη Δευτέρα οι αποφάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο των τοπικών lockdown

735 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν στην Ελλάδα μέσα σε μία εβδομάδα (από την Παρασκευή 31 Ιουλίου έως και, χθες, Παρασκευή 7 Αυγούστου), σημαίνοντας συναγερμό στην Κυβέρνηση και τις λοιπές αρμόδιες Αρχές.

Η Δευτέρα 10 Αυγούστου αποτελεί ημέρα - ορόσημο για την επιβολή νέων μέτρων και την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης, όποτε και θα διεξαχθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την παρουσία της ομάδας των λοιμωξιολόγων αναμένεται να αποφασιστούν τα νέα μέτρα ενόψει και του Δεκαπενταύγουστου.

Μάλιστα σε περίπτωση επιδημιολογικών εξάρσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας, η κυβέρνηση έχει στη φαρέτρα της μέτρα τοπικού χαρακτήρα. Μια πρώτη γεύση για το περίγραμμα ενδεχόμενων τέτοιων μέτρων δόθηκε με τις ανακοινώσεις που αφορούσαν τον Πόρο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι δύσκολες μέρες θα είναι μέχρι και τις 20 Αυγούστου, όπου οι περισσότεροι εκδρομείς αναχωρούν ή αποχωρούν από τα νησιά.

Τι προτείνουν οι ειδικοί

Κι ενώ οι ειδικοί εδώ και μέρες επισημαίνουν πως όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι, στο επίκεντρο κάποιων λοιμωξιολόγων είναι η επιβολή ορίου στις ιδιωτικές συγκεντρώσεις ώστε να σταματήσει η «έκρηξη» κρουσμάτων.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις τόσο του καθηγητή Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη όσο και της προέδρου νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνας Παγώνης.

Ο καθηγητής από πλευράς του μιλώντας στον ΣΚΑΪ πρότεινε να μειωθεί ο αριθμός των πολιτών που θα μπορούν να συγκεντρώνονται σε ιδιωτικούς χώρους ή να συμμετέχουν σε γάμους και βαπτίσεις σε έως 20 με 30 άτομα. Η πρόεδρος από την άλλη τόνισε πως πρέπει να περιοριστεί το όριο των συγκεντρώσεων σε κάτω από 50 άτομα για να ξεπεράσουμε το σκόπελο.

Αναφορικά, πάντως με τους γάμους, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο καθηγητής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας, δεν αποκλείεται το μέτρο των «100» στις εκδηλώσεις να επαναπροσδιοριστεί και να μειωθεί.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σύψας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των καλεσμένων στους γάμους από 100 που ισχύει σήμερα σε 50 ή και λιγότερους. «Προτείνω στους νεόνυμφους να φυλάξουν το πάρτι για τα βαφτίσια», τόνισε.

«Θα πάρουμε όποια μέτρα χρειάζονται πάντα σε συνεννόηση με τους ειδικούς. Πηγαίνουμε μέρα -μέρα, αυτή η εβδομάδα είναι μια κρίσιμη εβδομάδα αφύπνισης. Καλούμε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί προκειμένου να μπορέσουμε να περιορίσουμε το ενδεχόμενο έξαρσης της πανδημίας. Αν χρειαστεί να πάρουμε πρόσθετα μέτρα θα το δούμε μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και τόνισε ότι «αν χρειαστεί θα υπάρξουν τοπικά lockdown».

Πιθανό το lockdown στη Θεσσαλονίκη

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη Θεσσαλονίκη, καθώς το ενδεχόμενο να τεθούν περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη έβαλαν χθες στο τραπέζι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια έκτακτης τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Αυγούστου με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Αν δεν περιοριστούν τα κρούσματα τις επόμενες μέρες ενδέχεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς να θέσει σε ισχύ περιοριστικά μέτρα μετά το Δεκαπένταύγουστο-οπότε και επιστρέφουν οι περισσότεροι από τις διακοπές τους στην πόλη- με στόχο τον περιορισμό διασποράς του ιού. Αυτά, μεταξύ άλλων, θα αφορούν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ σε επόμενο στάδιο και αν δεν τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση θα ενεργοποιηθεί το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες.

Σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο που «τρέχει» η Πολιτική Προστασία και το οποίο αναλύθηκε τόσο στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα όσο και στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα η Θεσσαλονίκη τέλος Αυγούστου θα είναι ποσοστιαία μια από τις πιο επιβαρυμένες σε επιδημιολογικό φορτίο περιοχές της χώρας.

Πηγή: in.gr, ethnos.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News