Πέτσας: Επιπλέον μέτρα τον Δεκαπενταύγουστο εφόσον χρειαστεί

Ελλάδα
Πέτσας: Επιπλέον μέτρα τον Δεκαπενταύγουστο εφόσον χρειαστεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιες είναι οι τρείς κύριες εστίες ανησυχίας

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων κατά του κορωνοϊού για τον Δεκαπενταύγουστο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέσας, ο οποίος κατά τηn διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών τόνισε πως «εάν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε».

«Από την πρώτη στιγμή που η Κυβέρνηση δρομολόγησε τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων είχαμε κάνει δύο βασικές επισημάνσεις στη μάχη μας κατά του κορωνοϊού:

Πρώτον, ότι ο ιός δεν έφυγε. Είναι εδώ, και τρέφεται από τον εφησυχασμό. Έχουμε επισημάνει, πολλές φορές, ότι δεν πρέπει, παρά την κόπωση της κοινωνίας μετά από τόσους μήνες μάχης, να αφήσουμε το εαυτό μας να χαλαρώσει. Γιατί, αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε.

Δεύτερον, ότι το σχέδιο που δρομολογούσαμε  για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας θα μετριέται, θα αξιολογείται και θα αναπροσαρμόζεται διαρκώς με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Εδώ και μερικές εβδομάδες ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση χτυπούμε συνεχώς την καμπάνα του κινδύνου. Όχι μόνο με δηλώσεις, αλλά και με διαδοχικές αποφάσεις που αφορούν στην ένταση των ελέγχων και την επιβολή πρόσθετων μέτρων. Ιδίως, μάλιστα τη χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους  με εξαίρεση τα καταστήματα εστίασης, αλλά και τον περιορισμό των ανθρώπων που μπορεί να μετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Από την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός προχώρησε στην καθιέρωση τακτικών τηλεδιασκέψεων  με τον επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, συναρμόδιους Υπουργούς  και κυβερνητικά στελέχη. Αυτή τη εβδομάδα κρίθηκε αναγκαίο να χτυπήσει η καμπάνα του κινδύνου ακόμη πιο δυνατά. Είχαμε την έκτακτη παρέμβαση του επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων κ. Τσιόδρα και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά, που εξέφρασαν, αφενός την ανησυχία των ειδικών, και αφετέρου την επαγρύπνηση των Αρχών.

Χθες ο Πρωθυπουργός  στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους συναρμόδιους Υπουργούς και τους ειδικούς, υπογράμμισε ότι «Φοράμε όλοι μάσκα σε κλειστούς, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου δεν γίνεται να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις. Αποφεύγουμε μαζικές συναθροίσεις και χώρους έντονου συγχρωτισμού. Και βέβαια απορρίπτουμε τις θεωρίες συνομωσίας που καλούν σε απειθαρχία στα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί». Είναι ήδη προφανές -και πιστοποιείται από τα επίσημα στοιχεία- ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση που σημειώθηκε μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Στη φάση αυτή έχουν εντοπιστεί τρεις εστίες ανησυχίας.

Η πρώτη αφορά στις συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής. Κάποιοι εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Και αγνοούν την έξαρση της πανδημίας στις χώρες αυτές, όπως αποδεικνύεται από τα καθημερινά επιδημιολογικά δεδομένα.

Η δεύτερη εστία ανησυχίας, αφορά τις  συναθροίσεις ορθίων, κυρίως στα μπαρ, αλλά και σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Κάποιοι συμπολίτες μας αγνοούν τις συστάσεις των ειδικών και τις προειδοποιήσεις μας. Δεν εννοούν να καταλάβουν ότι φέτος είναι αλλιώς και στις κοινωνικές μας εκδηλώσεις και στη διασκέδαση. Και θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, τους ανθρώπους που αγαπούν, την κοινωνία στην οποία ζούμε.

Η τρίτη πηγή ανησυχίας, εντοπίζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και για τις τρείς αυτές πηγές ανησυχίας παίρνουμε μέτρα.

Αναφορικά με τα χερσαία σύνορα, από χθες Τετάρτη έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση διέλευσης από την Κακαβιά, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά. Και αυτό για να εξασφαλιστούν στοχευμένοι έλεγχοι στη διάρκεια της ημέρας, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει έλεγχοι από μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων που έχει εγκατασταθεί στο συνοριακό σταθμό. Ανακοινώνεται ότι η απαγόρευση διέλευσης, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, επεκτείνεται από αύριο το βράδυ στις χερσαίες πύλες εισόδου που παραμένουν ανοιχτές για συγκεκριμένες κατηγορίες διακινουμένων, πλην του Προμαχώνα.

Αναφορικά με τις συναθροίσεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις και σε χώρους διασκέδασης, θεσπίστηκε όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων και κηδειών, με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων. Και προειδοποιούμε, ιδίως τους επαγγελματίες που διαθέτουν τέτοιους χώρους εκδηλώσεων, να μην καταστρατηγούν το μέτρο αυτό, με διάφορα τεχνάσματα. Παράλληλα, εντείνεται ο έλεγχος για τη συμμόρφωση στο μέτρο της απαγόρευσης των ορθίων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα που ισχύει μέχρι την Κυριακή 9 Αυγούστου.

Αναφορικά με τα μέσα μεταφοράς, έχει καταστεί από την Τρίτη που μας πέρασε υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων. Επιπλέον, έχουν ανακληθεί άδειες εργαζομένων στις αστικές μεταφορές, προκειμένου να πυκνώσουν τα δρομολόγια και να περιοριστεί ο συνωστισμός. Αύριο, στη μία το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όπου θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του, προκειμένου να αποφασιστούν μέτρα για την αύξηση της πυκνότητας των δρομολογίων, που θα συμβάλλει στη μείωση του χρόνου αναμονής, αλλά και που θα περιορίσει τον συνωστισμό, στην προσπάθεια μείωσης της πιθανότητας διασποράς του κορωνοϊού.

Η Κυβέρνηση νοιάζεται για την καθημερινότητα των πολιτών. Η μάχη για τον κορωνοϊό θα συνεχιστεί για μήνες. Είναι μια μάχη η οποία δεν θα κριθεί οριστικά παρά μόνον όταν βρεθεί εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Οι εξελίξεις φαίνεται να είναι ενθαρρυντικές σε επιστημονικό επίπεδο. Αλλά, θα πάρει καιρό μέχρι το εμβόλιο να γίνει παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, όπως έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ο Πρωθυπουργός. Όμως εμείς, με ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε και πάλι το εθνικό μας εμβόλιο που -όπως είπε ο Πρωθυπουργός- δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας.

Δυστυχώς, 55 χρόνια μετά την εμβληματική ταινία «Υπάρχει και Φιλότιμο» του Αλέκου Σακελλαρίου, το φιλότιμο είναι άγνωστη λέξη για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του. Οι δηλώσεις τους -ακόμα και για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα δημόσιας υγείας- χαρακτηρίζονται από υποκρισία, σκόπιμη διαστρέβλωση, άγνοια και θράσος. Επειδή δεν βρίσκουν τι να πουν, φτάνουν στο σημείο να καταγγέλλουν άλλους, για όσα διακρίνουν τους ίδιους. Καταγγέλλουν τα πάντα και τα αντίθετά τους. Φάσκουν και αντιφάσκουν. Όταν, για παράδειγμα, η Κυβέρνηση έπαιρνε γρήγορα, τολμηρά μέτρα και έθετε δύσκολους, αλλά αναγκαίους περιορισμούς, κατήγγειλαν δήθεν περιορισμούς στις ελευθερίες. Όταν η Κυβέρνηση άνοιγε τα σχολεία, ζητούσαν να μείνουν κλειστά. Όταν η Κυβέρνηση άνοιγε τις πύλες της εισόδου της χώρας, απαιτούσαν να γίνει ανεξέλεγκτα στα χερσαία σύνορα, χωρίς καμιά δικλείδα ασφαλείας. Όταν η Ελλάδα γινόταν διεθνές παράδειγμα, μιλούσαν για «επικοινωνιακά τρικ». Ας καταλάβει επιτέλους ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η ατομική ευθύνη αφορά και τους επικεφαλής των κομμάτων.

Η Κυβέρνηση, με σχέδιο και σοβαρότητα, θα συνεχίσει, να κάνει ότι χρειάζεται για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών και την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News