Χαρδαλιάς: «Καμπανάκι» ενόψει Δεκαπενταύγουστου – Τα νέα μέτρα

Ελλάδα
Χαρδαλιάς: «Καμπανάκι» ενόψει Δεκαπενταύγουστου – Τα νέα μέτρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκαθάρισε πως δεν επανέρχεται η καθημερινή ενημέρωση

«Δεν βρισκόμαστε στην περίοδο του lockdown ώστε να υπάρχει ανάγκη να είμαστε κάθε απόγευμα εδώ και ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψει ξανά αυτή η ανάγκη», ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την έκτακτη ενημέρωση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για τον κορωνοϊό.

«Αν μας δείτε να ξανακάνουμε καθημερινή ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημάνει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ξανά», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και ξεκαθάρισε πως δεν επανέρχεται η καθημερινή ενημέρωση.

«Είμαστε εδώ γιατί υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν», ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την έναρξη της ενημέρωσης του, παρά το γεγονός πως τα νέα μέτρα δεν έχουν οδηγήσει σε νέα συστηματική πίεση του συστήματος Υγείας.

Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη ενημέρωση θα γίνεται κάθε φορά που κρίνεται ότι υπάρχει λόγος και επισήμανε ότι δεν είμαστε στον Μάρτιο παρόλο που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί. Η αύξηση αυτή δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας, προσέθεσε.

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 469 κρούσματα, ενώ σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, έχουμε ακόμα καλύτερα εικόνα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο διάστημα 1/7 -2/8 πραγματοποιήθηκαν 215.184 έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας και εντοπίστηκαν 401 κρούσματα.

Η κύρια πηγή ανησυχίας παραμένουν οι χερσαίες πύλες εισόδου στην χώρα, ο συγχρωτισμός σε διασκέδαση και ΜΜΜ και κυρίως στα αστικά κέντρα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και στις επιχειρήσεις καθώς για το διάστημα 1/7 – 2/8 πραγματοποιήθηκαν 38.949 έλεγχοι, εντοπίστηκαν 1.698 παραβάσεις και βεβαιώθηκαν 1.955 πρόστιμα, ύψους 603.950 ευρώ.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν γίνεται να υπάρχει ένας αστυνομικός σε κάθε μπαρ, λεωφορείο ενώ παράλληλα έχουμε να παλέψουμε και συνομοσιολογικές και ανορθολογικές συμπεριφορές».

Νέες αποφάσεις

  • Απαγορεύεται από την Τετάρτη και στις ώρες 11μμ-7 πμ η διέλευση από την Κακαβιά, για να εξασφαλιστούν στοχευμένοι έλεγχοι στη διάρκεια της ημέρας ενώ από τη Δευτέρα εγκαθίσταται στο συνοριακό σταθμό μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων.
  • Από 16 Αυγούστου όποιος εισέρχεται μέσω Αλβανιάς από την πύλη ελέγχου στην Κακαβιά, θα μπαίνει σε 7ήμερη κατ οίκον απομόνωση
  • Παραμένει το μέτρο για όριο 100 άτομα σε κοινωνικές εκδηλώσεις ως 31.8. 

    Το όριο αφορά το χώρο τέλεσης του μυστηρίου όσο και στο χώρο δεξιώσεων.

  • Εντατικούς ελέγχους σε εργοστάσια τροφίμων - ο ΕΦΕΤ θα συμμετέχει στους ελέγχους για ορθές βιομηχανικές πρακτικές
  • Μάσκες υποχρεωτικές στα πλοία, απαγορεύονται όλες οι εκδηλώσεις εντός των πλοίων

    Αναλόγως του επιδημιολογικού κινδύνου, δίνεται η δυνατότητα περιορισμού ωραρίου για τα κέντρα διασκέδασης σε τοπική κλίμακα

Αναφορικά με τα πανηγύρια που απαγορεύτηκαν ανέφερε πως αυτό έγινε γιατί δεν μπορούν να ελεγχθούν, δεν υπάρχουν όροι, ενώ τα beach bar και τα κέντρα διασκέδασης έχουν ιδιοκτησία, έχουν κάποιο πρόσωπο να επιβλέπει.

Στην συνέχεια ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε έκκληση στα νέα παιδιά: «Aπευθύνομαι στους νέους σαν πατέρας, είναι τα νέα παιδιά που θα βοηθήσουν και με την ευθύνη που τους διακρίνει αυτούς τους μήνες θα βγουν μπροστά».

Τέλος, για τις φήμες επαναφοράς των sms ή γενικού lockdown, τόνισε τα εξής:

«Eξετάζουμε βήμα βήμα τα εργαλεία μας, δεν υπάρχει ακόμη τέτοιο ζήτημα για επαναφορά των sms. Δεν υπάρχει κανένα θέμα για γενικό lockdown, σε τοπικό επίπεδο ό,τι μέτρο χρειαστεί να πάρουμε θα το πάρουμε».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News