Σωτήρης Τσιόδρας: «Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι»

Ελλάδα
Σωτήρης Τσιόδρας: «Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κατάσταση μπορεί πολύ εύκολα να ξεφύγει, κάθε ένα κρούσμα δίνει άλλο ένα

Τις ανησυχίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την εξέλιξη της πανδημίας εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη σημερινή έκτακτη ενημέρωση για την πανδημία στη χώρα μας. 

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως σήμερα τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τα 120 και τόνισε την ομόφωνη συμφωνία της Επιτροπής για την ανάγκη χρήσης μάσκας. Επιπλέον τόνισε ότι οι ασπίδες υπολείπεται σε προφύλαξη της μάσκας.

Είπε ότι ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων εξηγείται από το γεγονός ότι διενεργούνται περισσότεροι έλεγχοι, αλλά επίσης ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της αύξησης της κινητικότητας και του στενού συγχρωτισμού.

Παράλληλα επισήμανε ότι είναι θετικό ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί πίεση στο σύστημα υγείας και τόνισε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και εγρήγορση από όλους.

Ειδικότερα, ο κ. Τσιόδρας, μίλησε για τη χρήση μάσκας και πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς, ιδιαίτερη μνεία έκανε στους νέους, τονίζοντας ότι δεν είναι άτρωτοι, ενώ επίσης επεσήμανε και την αυξημένη μεταδοτικότητά του ιού σε όλες τις χώρες, με πολλαπλές τοπικές εστίες.

«Η χρήση μάσκας ως μέσο αλληλεγγύης και όχι ως μέσο αποξένωσης - τα επιστημονικά δεδομένα την καθιερώνουν και την επιβάλλουν. Η μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη χρήση ασπίδας», τόνισε, αναφέροντας: «Σε 69 πόλεις της βόρειας Γαλλίας έγινε υποχρεωτική η χρήση της ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους».

Όπως είπε «ξεκάθαρη είναι η μετατόπιση σε νεαρότερες ηλικίες, με τον σημαντικότερο μέρος των κρουσμάτων να είναι ασυμπτωματικά», ενώ είπε ότι μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των εισαγόμενων κρουσμάτων, θεωρώντας το λογικό με βάση το άνοιγμα του τουρισμού τους θερινούς μήνες, ωστόσο όπως τόνισε ανεβαίνει και ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων.

Όπως διευκρίνισε μεταξύ άλλων «μικρή είναι η αύξηση στις νοσηλείες», ωστόσο αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, «θέλει εγρήγορση και προσοχή από όλους μας», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως ο «στιγμιαίος ρυθμός αναπαραγωγής βρίσκεται στη μονάδα- σημαντικό. Με τα έως τώρα δεδομένα δεν διαφαίνεται ένα R μεγαλύτερο του 1. Ο κίνδυνος όμως υπάρχει και η ανησυχία εντείνεται», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης ανέφερε μεταξύ άλλων πως σε 69 πόλεις της βόρειας Γαλλίας έγινε υποχρεωτική η χρήση της ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, ενώ μίλησε και για τα φάρμακα τονίζοντας πως «δυστυχώς κάποια φάρμακα δεν κατάφεραν να πιάσουν τα αποτελέσματα που περιμέναμε».

Αναφορικά με τα φάρμακα είπε μεταξύ άλλων πως η Δεξαμεθαζόνη φαίνεται να μειώνει τους θανάτους, ενώ η Ρεμδεσιβίρη είναι το μόνο αξιόλογο φάρμακο για την αντιμετώπιση της νόσου μέχρι στιγμής, εκφράζοντας την ελπίδα για ασφαλές εμβόλιο, τονίζοντας παράλληλα πως φτάσαμε στα τελευταία στάδια κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως σίγουρα θα έχουμε, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News