Τεράστιες απώλειες και στο συνεδριακό τουρισμό

Κρήτη
Τεράστιες απώλειες και στο συνεδριακό τουρισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακυρώσεις και αναβολές των διεθνών διοργανώσεων σε ποσοστό άνω του 95% το 2020 εξαιτίας της πανδημίας

Μεγάλες απώλειες λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό σημειώνονται στον συνεδριακό τουρισμό, και αυτό διότι ακυρώσεις και αναβολές των διεθνών διοργανώσεων σε ποσοστό άνω του 95% καταγράφονται το 2020 εξαιτίας της πανδημίας. Αντίστοιχα, το ποσοστό αυτό στις πανελλαδικές διοργανώσεις κυμαίνεται γύρω στο 95% για τους συνεδριακούς χώρους και στο 79% για τις εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων και συναντήσεων. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό από τις άδειες συνεδριακές αίθουσες των ξενοδοχείων τόσο της Κρήτης όσο και όλης της χώρας, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της πρώτης πανελλαδικής έρευνας που διενεργήθηκε συγκεκριμένα για τον κλάδο.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από την πρώτη πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησαν από κοινού μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO), το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων (ACVB) και το Γραφείο Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών της Θεσσαλονίκης (TCB), στο πλαίσιο καταγραφής του αντίκτυπου της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης στην ελληνική βιομηχανία συνεδρίων, εκθέσεων, εταιρικών εκδηλώσεων και ταξιδιών κινήτρων. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 122 εταιρείες του κλάδου από όλη την Ελλάδα.

Οι συνέπειες από τις ακυρώσεις και τις αναβολές υπολογίζεται ότι έχουν επιφέρει μείωση του τζίρου σε ποσοστό 76% για τις εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων και εκδηλώσεων και σε ποσοστό 69% για τα ξενοδοχεία, τους χώρους εκδηλώσεων και τα συνεδριακά κέντρα. Σημειώνεται δε ότι το 20% των ερωτηθέντων καταγράφει ήδη ακυρώσεις ή αναβολές προγραμματισμένων εκδηλώσεων για το 2021, με την πλειοψηφία να αναμένει περαιτέρω ακυρώσεις το επόμενο χρονικό διάστημα. Στην έρευνα καταγράφεται επίσης η δυναμική άνοδος των διαδικτυακών συναντήσεων ως εναλλακτική λύση αντιμετώπισης της κατάστασης. Ο κλάδος δείχνει να ανταποκρίνεται με ευελιξία στις νέες συνθήκες, με το 83% των διοργανωτών συνεδρίων και εκδηλώσεων να διαθέτει τα κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία για τη διοργάνωση διαδικτυακών/υβριδικών εκδηλώσεων και το 67% να δηλώνει ότι έχει ήδη αναλάβει τη διοργάνωσή τους.

Στην Κρήτη, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Νομού Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, «τα τελευταία έξι χρόνια ο συνεδριακός τουρισμός έχει γενικά πτώση. Λογικό είναι λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό να έχει υποστεί συνέπειες και αυτό το κομμάτι του τουρισμού, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη».

Αξίζει να αναφερθεί ότι ένας στους δύο ερωτηθέντες πιστεύει πως τα επόμενα χρόνια μέρος των διοργανώσεων με φυσική παρουσία θα αντικατασταθεί από διαδικτυακές/υβριδικές εκδηλώσεις. Σύμφωνα με την έρευνα, στις εταιρικές εκδηλώσεις, στα ταξίδια κινήτρων και στις εκθέσεις καταγράφεται μεγαλύτερη τάση ακυρώσεων σε σύγκριση με τα επιστημονικά συνέδρια, τα οποία παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τη διοργάνωσή τους. Οι επαγγελματίες του κλάδου προσδιορίζουν, πάντως, την επανεκκίνηση της αγοράς την άνοιξη/καλοκαίρι του 2021 και συμφωνούν στην ανάγκη γρήγορης επαναφοράς και ενεργοποίησης των φυσικών συνεδρίων, την αξία των οποίων τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει.

Η ανασφάλεια που επικρατεί φαίνεται να επιφέρει τροποποιήσεις και στις απαιτήσεις των πελατών, οι οποίοι ζητούν μεγαλύτερη ελαστικότητα στην πολιτική πληρωμών και ακυρώσεων και αυστηρότερη εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Από την έρευνα προκύπτει η ανάγκη συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να δρομολογηθούν από κοινού δράσεις για την ενίσχυση του κλάδου, με έμφαση στις φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, στα κίνητρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, καθώς και στην υλοποίηση ενός στρατηγικού πλάνου προβολής του προορισμού και της συνεδριακής δυναμικής του.

Διαδικτυακά και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών

Και για του λόγου το αληθές, ακόμα και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών (World Council of Cretans), που αποτελεί θεσμό, φέτος θα γίνει διαδικτυακά μέσω της διεύθυνσης https://www.edivea.org/wcc.html# το ερχόμενο Σάββατο 8 Αυγούστου από τις 3 έως τις 5 μ.μ. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο. Θέματα της συνέλευσης θα αποτελέσουν μεταξύ άλλων: α) Απολογισμός προέδρου/ ανακοίνωση αναβολής εκλογών, β) οικονομικός απολογισμός, και γ) τοποθέτηση Συλλόγων για το 2021 και τοποθέτηση Συλλόγων για το επόμενο συνέδριο, ενώ θα ακολουθήσει ξενάγηση των μελών του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου με χρήση διαδραστικής εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας, η οποία αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη Διά Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (ΕΔΙΒΕΑ)» του ΚΕΜΕ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτη Αναστασιάδη.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News