Ελλάδα

Κορωνοϊός: Όλα τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

Νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Δευτέρα

Νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Δευτέρα, σε ολόκληρη τη χώρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, τα νέα αυτά μέτρα αφορούν τα καταστήματα εστίασης όπως τα μπαρ, οι καφετέριες αλλά και τις κοινωνικές εκδηλώσεις όπως τους γάμους, τις βαπτίσεις και τις κηδείες όπου και παρατηρούνται πολλά φαινόμενα συνωστισμού και έχουν μέχρι στιγμής συντελέσει στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας.

Τι ισχύει από σήμερα στα καταστήματα εστίασης

Τα φαινόμενα συγχρωτισμού και συνωστισμού, που έχουν παρατηρηθεί σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια

σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σήμαναν συναγερμό στις αρχές και έτσι, από σήμερα έως και την Κυριακή, 9 Αυγούστου απαγορεύονται οι όρθιοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κοκ), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.

Υπενθυμίζεται πως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας προστασίας ακόμα και σε κλειστούς χώρους δεν αφορά στους πελάτες σε καταστήματα εστίασης, αλλά στους εργαζόμενους.

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τις κοινωνικές εκδηλώσεις όπως είναι οι γάμοι, οι βαπτίσεις και οι κηδείες, καθώς πολλά κρούσματα εντοπίστηκαν σε γαμήλια γλέντια, στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες.

Ως εκ τούτου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την Παρασκευή (31/07) πως από σήμερα έως και τις 15 Αυγούστου θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.

Τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας που είναι ήδη σε ισχύ

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε το εξής στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης στις 31 Ιουλίου:

«Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται χαλάρωση ως προς την τήρηση των μέτρων και φαινόμενα συγχρωτισμού και συνωστισμού, τα οποία αποτυπώνονται στην αυξητική τάση των κρουσμάτων γι' αυτό κρίνεται επιβεβλημένο να ληφθούν κάποια επιπλέον μέτρα».

Έτσι τα μέτρα που ήδη ισχύουν από την 1η Αυγούστου είναι τα εξής:

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός χώρων εστίασης για τους πελάτες και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών).

Αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (π.χ. γηροκομεία), δομές ευάλωτων ομάδων (π.χ. άστεγοι, πρόσφυγες κοκ) και νοσοκομεία. Επιπλέον, όσον αφορά στα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια.

Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή). Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας.

Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/08.

Καθώς και:

  • Έχουν παραταθεί τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες έως τις 31/08.
  • Έχουν παραταθεί έως τις 31/08 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
  • Έχουν παραταθεί έως τις 31/08 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.

Επίσης:

  • Έως τις 31/08 έχει παραταθεί και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων (ΧΑΜ).
  • Επιπλέον, έχει παραταθεί μέχρι τις 15/08 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
  • Έως τις 15/08 έχει παραταθεί, επίσης, η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15/08).
  • Έως και τις 15/08 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

Πηγή: athensvoice.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια