Ελλάδα

Τα σενάρια για τον κορωνοϊό: Μέχρι τις 12 τα κλαμπ - Επανέρχονται τα SMS, σε περίπτωση επιδείνωσης

Τα νέα μέτρα που θα ληφθούν, αν αυξηθούν τα κρούσματα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η κυβέρνηση, λόγω της αύξησης των κορυσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα. Μάλιστα, αυτή η εβδομάδα θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Η αυξητική τάση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, που παρατηρείται εσχάτως φέρνει εκ νέου στο κυβερνητικό προσκήνιο την αναγκαιότητα λήψης και νέων περιοριστικών μέτρων, προκειμένου να μην καταστεί ανεξέλεγκτη η εξάπλωση της νόσου στην κοινότητα.

Ήδη από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδος το Μέγαρο Μαξίμου επανέφερε σε τακτική βάση – τρεις φορές την εβδομάδα, ήτοι Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή – την τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, του επικεφαλής της ομάδος λοιμωξιολόγων, Σωτήρη Τσιόδρα και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, προκειμένου να αξιολογείται συνεχώς η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα. Μία φορά την εβδομάδα, πιθανώς και περισσότερες, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο αναμένεται να συνεδριάζει και η επιτροπή επιδημιολόγων, η οποία επιφορτίζεται εκ των πραγμάτων με την ευθύνη της εισήγησης προς την Πολιτική Προστασία και κατ’ επέκταση το Μέγαρο Μαξίμου νέων προληπτικών μέτρων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται κατά την πρωινή τηλεδιάσκεψη να απευθύνει προειδοποίηση σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, κατ’ αρχάς προς τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να επιβάλλονται πρόστιμα, αλλά και οι λοιπές προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις, εκεί, όπου παρατηρείται ο επικίνδυνος συνδυασμός του συνωστισμού με τη μη τήρηση των μέτρων.

Στο στόχαστρο τα νυχτερινά κέντρα

Εκ των πραγμάτων στο κυβερνητικό στόχαστρο μπαίνουν τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, όπου οι νεαρότερες ηλικίες ως επί το πλείστον δείχνουν να έχουν λησμονήσει τη σοβαρότατη απειλή, που αντιπροσωπεύει για τον πληθυσμό η νόσος Covid – 19, αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σύμφωνα με ανώτερες κυβερνητικές πηγές, το Μέγαρο Μαξίμου και οι λοιμωξιολόγοι εξετάζουν ακόμη και την επιβολή ωραρίου για τη λειτουργία των κέντρων διασκέδασης έως τα μεσάνυχτα.

Δεν αποκλείεται, εξάλλου και εν όψει του Δεκαπενταύγουστου να επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απευθυνθεί εκ νέου στους πολίτες είτε μέσω τηλεοπτικού του μηνύματος, κατά το μοτίβο της περιόδου Μαρτίου – Απριλίου – Μαΐου, είτε επ' αφορμή κάποιας άλλης εκδήλωσης ή επίσκεψης με κύριο στόχο να τους ευαισθητοποιήσει, να τους αφυπνίσει, όπως λέγεται χαρακτηριστικά από στενούς του συνεργάτες, αναφορικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων, και την προσήλωση στους κανόνες ατομικής υγιεινής. Στα υπόψιν του Μεγάρου Μαξίμου είναι η επανεκκίνηση μιας ενημερωτικής καμπάνιας, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να σημάνει συναγερμός ιδίως μεταξύ των νέων.

Σε κατάσταση επιφυλακής τελεί κατά πληροφορίες και το Υπουργείο Υγείας, καθώς ο Βασίλης Κικίλιας έχει σχεδόν επί καθημερινής βάσης τηλεδιάσκεψη με τους Διοικητές των 7 Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, αλλά και των νοσοκομείων όλης της χώρας, προκειμένου να συλλέγονται και να αξιολογούνται όλα τα διαθέσιμα δεδομένα. Ιδιαίτερη έμφαση αυτήν την περίοδο, δίδεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στην περιφερειακή ενότητα της Μακεδονίας, όπου εντοπίζονται εστίες εξάπλωσης του ιού αλλά και στα δημοφιλή νησιά, όπου παρατηρείται πολυκοσμία.

Ενδεικτικό ως προς το συναγερμό, που έχει σημάνει, είναι η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας προς τα νοσοκομεία όλης της χώρας την προηγούμενη Παρασκευή, να βρίσκονται κατ’ ουσίαν σε επιφυλακή. Μία από τις οδηγίες, που έχει δοθεί είναι μην επιτρέπουν την είσοδο σε συνοδούς ασθενών, οι οποίοι εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης. Όπου, εξάλλου, κρίνεται αναγκαίο αναστέλλεται και το επισκεπτήριο.

Στην κυβέρνηση ανησυχούν ιδιαίτερα όχι τόσο για την αυξητική τάση στα κρούσματα – αναμένεται να διατηρηθεί σε ελεγχόμενα για την ώρα επίπεδα τις επόμενες ημέρες, όπως τονίζουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη – αλλά για το κατά πόσον αυτή μπορεί να επηρεάσει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες με τη σειρά τους επιδρούν σε δύο πολύ σημαντικούς δείκτες: τους θανάτους και τις εισαγωγές σε απλές κλίνες Covid – 19 και σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ήτοι θέτουν έξτρα πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, ενδείξεις ότι αυξάνονται οι προαναφερθέντες δείκτες θα ενεργοποιήσουν αυτόματα νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων, μολονότι στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως «είμαστε μακριά από αυτό το σημείο για την ώρα» .

Επανέρχονται τα SMS, σε περίπτωση επιδείνωσης

Σε περίπτωση σοβαρής επιδείνωσης της επιδημιολογικής καμπύλης αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο θωράκισης των πλέον ευάλωτων ηλικιακών και μη ομάδων του πληθυσμού, όπερ σημαίνει πως δεν αποκλείεται να επιβληθούν εκ νέου περιορισμοί στην κυκλοφορία των συγκεκριμένων συμπολιτών μας μέσω της επαναφοράς του συστήματος του 13033, δηλαδή του μηχανισμού των sms, που ίσχυσε επί καραντίνας. Επιπλέον, αυστηροί περιορισμοί αναμένεται να επιβληθούν σε δομές φιλοξενίας, όπως γηροκομεία και οίκοι ευγηρίας, ήτοι απαγόρευση εισόδου και εξόδου ή και επισκεπτηρίου, καθώς η εμπειρία σε χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, κατέδειξε πως τέτοιες δομές μετετράπησαν σε εστίες υπερμετάδοσης της νόσου. Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση παρακολουθούν πολύ στενά την εξέλιξη της νόσου σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και σε περίπτωση σοβαρής διασποράς του κορωνοϊού δεν αποκλείεται και επιβολή lockdown τοπικού χαρακτήρα, κατά το πρότυπο του Εχίνου στην Ξάνθη. 

Οι επιδημιολόγοι συνεχίζουν να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου

Η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, μίλησε στο OPEN TV με αφορμή τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού και εξήγησε ότι η έξαρση της πανδημίας οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων και στα φαινόμενα συνωστισμού. Πάντως, στην ερώτηση για το αν βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα πανδημίας, που περιμέναμε θεωρητικά από το φθινόπωρο, η ίδια απάντησε: «Όχι, δεν βρισκόμαστε ακόμα στο δεύτερο κύμα, απλά περνάμε μια έξαρση λόγω της χαλάρωσης των πολιτών». Τόνισε μάλιστα πως η ατομική ευθύνη είναι που πρέπει όλοι να εστιάσουν. «Αυτό στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι στην ατομική ευθύνη, πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις, πρέπει να φοράμε μάσκες και πρέπει να τηρούμε την υγιεινή των χεριών. Είναι πάρα πολύ σημαντικά αυτά τα τρία. Πρέπει να τα τηρήσουμε για να σταματήσουμε την αύξηση των κρουσμάτων», είπε.

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown, καθώς θεωρεί πως η χώρα είναι πολύ κοντά σε δεύτερο κύμα.

«Είμαστε πολύ κοντά στο δεύτερο κύμα. Φαίνεται ότι υπάρχει μία δυναμική. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η επόμενη εβδομάδα για να δούμε πού θα κινηθεί. Τα περιοριστικά μέτρα που έχουμε στη φαρέτρα μας είναι οι μειώσεις πυκνότητας σε διάφορους χώρους αλλά αν δούμε ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων μπορούν να περιχαρακωθούν με τοπικά lockdown, θα γίνει και αυτό», ανέφερε.

«Μπορεί να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις»

Από την πλευρά του, ο Χ. Γώγος, σχολιάζοντας την εξέλιξη της πανδημίας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε επίσης πως η Ελλάδα είναι κοντά σε δεύτερο κύμα και χρειάζονται εγκαίρως μέτρα.

«Αν το δούμε δυναμικά, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και μπορούν να οδηγήσουν και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις αν δεν πάρουμε εγκαίρως τα μέτρα μας. Αν το δούμε ποιοτικά, μεγάλος αριθμός κρουσμάτων προέρχεται από τα clusters, δηλαδή συσσωρεύσεις κόσμου, όπου μεταδίδεται πολύ γρήγορα ο ιός. Όλα αυτά έχουν αρχίσει και δημιουργούν τις κόκκινες γραμμές», είπε και συνέχισε: «Είμαστε σε μια φάση μεγάλης έξαρσης. Είμαστε στο προηγούμενο κύμα ακόμα που ανεβοκατεβαίνει. Είμαστε αυτή τη στιγμή σε μια πραγματικά επικίνδυνη φάση, η οποία πρέπει να ελεγχθεί, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολες καταστάσεις. Πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το δεδομένο των αποστάσεων. Αν κρατήσουμε την απόσταση ελαττώνεται κατά πολύ η δυνατότητα μετάδοσης του ιού. Μην επαναπαυόμαστε στη χρήση της μάσκας. Αν τηρήσουμε τα μέτρα είναι ένα είδος πιο “αθώου” lockdown, χωρίς να κάνουμε lockdown. Είναι σα να κλεινόμαστε σπίτια μας.»

Πηγή: ethnos.gr, iefimerida.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια