Πέτσας: Κερδίσαμε την πιο δύσκολη μάχη, όχι ακόμη τον πόλεμο.

Ελλάδα
Πέτσας: Κερδίσαμε την πιο δύσκολη μάχη, όχι ακόμη τον πόλεμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε»

Για το θέμα της κρίσης με τον κορωνοϊό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, τόνισε πως «η Ελλάδα παραμένει σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες χώρες.

Υπάρχει, ωστόσο, αύξηση κρουσμάτων, ιδίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, που οφείλεται σε απαράδεκτα φαινόμενα συναθροίσεων, συνωστισμού και χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων ατομικής προφύλαξης. Μπροστά σε όλα αυτά, η κυβέρνηση εντατικοποίησε τους ελέγχους».

Αναλυτικά, ανέφερε ότι «χθες έγιναν -από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή- 1.178 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 97 περιπτώσεις και επιβλήθηκαν 110 πρόστιμα συνολικού ύψους 26.200 ευρώ. Επιπλέον, αποφασίστηκε η επέκταση την υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε πολλούς άλλους χώρους. Σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιατρεία, δημοτικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων και λιανικής, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, ασανσέρ. Απευθύνουμε, ταυτόχρονα, ισχυρή σύσταση για τη χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους».

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως «αυτό το καλοκαίρι είναι αλλιώς. Λέμε όχι στον συνωστισμό. Δεν γινόμαστε λιγότερο άνθρωποι αν αποφεύγουμε αυτήν την περίοδο τις κοινωνικές συναθροίσεις. Κρατάμε αποστάσεις, αλλά αγαπάμε το ίδιο φίλους και γνωστούς, που συναντάμε μετά από καιρό. Τηρούμε σχολαστικά τις συστάσεις των ειδικών. Κερδίσαμε την πιο δύσκολη μάχη, όχι ακόμη τον πόλεμο. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε».

 Η κυβέρνηση, με τις παρεμβάσεις της, στήριξε το σύνολο των συνταξιούχων, επισήμανε ο Στ. Πέτσας

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε στα αναδρομικά των συνταξιούχων, τονίζοντας πως «με απόφαση της κυβέρνησης, καταβάλλονται εφάπαξ, πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους, μέσα στο 2020, τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τρεις, λοιπόν, λέξεις χαρακτηρίζουν την κυβερνητική απόφαση: Πλήρως, όλους, εφάπαξ.

- Πρώτον: Η κυβέρνηση, παρά την κρίση της πανδημίας, συμμορφώνεται πλήρως με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και έτσι -με την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες- βάζει τέλος στην αγωνία εκατομμυρίων συνταξιούχων σχετικά με τα αναδρομικά τους.

- Δεύτερον: Καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, καθώς η ρύθμιση είναι οριζόντια. Περιλαμβάνει, δηλαδή, όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά, αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

- Και τρίτον: Πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ, μέχρι το τέλος του χρόνου, τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, διαθέτοντας για τον σκοπό αυτό 1,4 δισ. ευρώ περίπου».

Στη συνέχεια, ο κ. Πέτσας επισήμανε: «Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη στηρίξει πολλαπλώς τους απόμαχους της εργασίας. Συγκεκριμένα:

 - Δόθηκαν πραγματικές αυξήσεις, σε 500.000 κύριες και 250.000 επικουρικές συντάξεις αναδρομικά.

 - Αυξήθηκαν, οι συντάξεις χηρείας στο 70%, από 50% που ίσχυε.

- Αυξήθηκαν, οι προσωρινές συντάξεις στο 80%, από 50%.

- Αυξήθηκαν οι καταβαλλόμενες συντάξεις όσων συνταξιούχων εργάζονται στο 70%, από 30% που ίσχυε.

- Απαλλάχθηκαν οι αναπηρικές συντάξεις από την εισφορά αλληλεγγύης.

- Ειδικά για τους αγρότες μας, θεσπίστηκε ένα γενναίο πλαίσιο 12 παρεμβάσεων για τη στήριξη των συνταξιούχων του ΟΓΑ.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, με τις παρεμβάσεις της, στήριξε το σύνολο των συνταξιούχων. Και με τη χθεσινή απόφαση για τα αναδρομικά εξάντλησε όλα τα περιθώρια. Έλαβε υπόψη της την αρχή της αναλογικότητας και της διαγενεακής αλληλεγγύης. Υιοθέτησε κριτήρια που αφορούν:

 -Τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους,

- τη δίκαιη αντιμετώπιση των νέων συνταξιούχων που λαμβάνουν χαμηλότερες συντάξεις,

- τη στήριξη των εργαζομένων, ο κόπος των οποίων χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα.

Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο, ιδίως για τους νέους μας».

Μάλιστα, υπογράμμισε πως «ελήφθη, επίσης, υπόψη το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει αυξημένες ανάγκες που γεννιούνται αφενός από εξωγενείς παράγοντες, όπως η πανδημία του κορωνοϊού, και αφετέρου από τις προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα. Στηρίξαμε και πρόκειται να στηρίξουμε περαιτέρω τους συμπολίτες μας, ανέργους, εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, που είδαν απρόοπτη κατακόρυφη πτώση των εσόδων και των αποδοχών τους εξαιτίας της πανδημίας. Και παράλληλα, οφείλουμε, μετά τις συνεχείς γεωπολιτικές προκλήσεις -όπως τόνισε στη Βουλή ο πρωθυπουργός- να ενισχύσουμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων».

Κλείνοντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποίησε το πρωί ο πρωθυπουργός στο Μάτι τονίζοντας: «Αυτήν την ώρα πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη για τον Covid-19, υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία συμμετέχουν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Κίμων Δρακόπουλος, καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων».

Επίσης, σημείωσε ότι «στις 15:00, ο πρωθυπουργός, θα παραστεί στη Βουλή για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, όπου θα απευθύνει ομιλία στο Σώμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Αύριο, στις 10:00, θα συνεδριάσει, υπό τον πρωθυπουργό, το υπουργικό συμβούλιο».

Φωτογραφία: INTIME

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News