Ένας αιώνας από την απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου

Πολιτισμός
Ένας αιώνας από την απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το γεγονός αυτό οδήγησε σε άγρια μαζική βία από τους βενιζελικούς προς τους πολιτικούς τους αντιπάλους

Ακριβώς εκατό χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που έλαβε χώρα, στο σιδηροδρομικό σταθμό «Λιόν», στο Παρίσι, η (πρώτη) αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ήταν 30 Ιουλίου του 1920 και λίγα 24ωρα νωρίτερα είχε υπογραφεί η Συνθήκη των Σεβρών, καθιστώντας την Ελλάδα «χώρα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών». 

Εκείνη την ημέρα, δύο απότακτοι βασιλόφρονες αξιωματικοί πυροβολούν με τα περίστροφά τους τον Βενιζέλο συνολικά δέκα φορές. Παρότι δεινοί σκοπευτές, ο Βενιζέλος τη "γλιτώνει" με επιπόλαια τραύματα στο δεξί του χέρι. 

Η είδηση έφτασε γρήγορα στην Αθήνα, ωστόσο παραποιήθηκε, με αποτέλεσμα να διαδοθεί ότι ο Κρητικός πρωθυπουργός ήταν νεκρός… 

Το γεγονός αυτό οδήγησε σε άγρια μαζική βία από τους βενιζελικούς προς τους πολιτικούς τους αντιπάλους: Ως αποτέλεσμα, καταστράφηκαν τα γραφεία της "Καθημερινής" και του "Ριζοσπάστη", αλλά και το θέατρο Κοτοπούλη, ενώ λεηλατήθηκαν καταστήματα αλλά και κατοικίες πολιτικών αντιπάλων του Βενιζέλου.

Το αποκορύφωμα, ωστόσο, ήρθε μια μέρα μετά, όταν εκτελέστηκε με συνοπτικές διαδικασίες από βενιζελικούς αξιωματικούς ο μεγάλος αντίπαλος του πρωθυπουργού, Ίωνας Δραγούμης. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News