Αλέξης Tσίπρας: Κατέθεσε πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας

Ελλάδα
Αλέξης Tσίπρας: Κατέθεσε πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή

Πρόταση για διεύρυνση του πλαισίου προστασίας της α' κατοικίας κατάθεσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα ζήτησε να παραταθούν οι αιτήσεις για τους οφειλέτες μέχρι τις 9 Ιουνίου 2020 και ταυτόχρονα να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτό περισσότεροι ιδιοκτήτες.

Όπως τόνισε: "Καταθέτουμε λοιπόν σήμερα με τροπολογία, το αναγκαίο πλαίσιο για να αποτρέψουμε αυτή τη προοπτική. Πρόταση που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πραγματική γέφυρα, για ένα νέο πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα το πρόβλημα και θα δίνει λύσεις και ανακούφιση στα δοκιμαζόμενα νοικοκυριά και επαγγελματίες. Μπροστά στις χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά που βρίσκονται ήδη ή θα βρεθούν σύντομα στα πρόθυρα “ασφυξίας”, είναι αναγκαίο όχι να άρετε τη προστασία της α κατοικίας αλλά να διευρύνετε το πλαίσιο για την προστασία της.Πλαίσιο που θα εκτείνεται χρονικά μέχρι το τέλος του 2020 και θα περιλαμβάνει αυξημένη κρατική επιδότηση για τους δανειολήπτες εκείνους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η κάλυψη να αφορά όλους τους δανειολήπτες με΄χρι τις 09-06-2020, λόγω πανδημίας .

Οφείλετε κ. Μητσοτάκη να πάρετε θέση. Με ποιους είστε; Με τη κοινωνία και τα ανάγκες της ή με τις τράπεζες και τα τραπεζικά στελέχη με τους υψηλούς μισθούς. Οι τράπεζες επιθυμούν διακαώς τους πλειστηριασμούς. Την ίδια στιγμή που δε χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία. Και εσείς τους χαρίζεστε σε όλα.

Φέρατε ένα νομοσχέδιο με φορολογικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν -λέτε- την αναπτυξιακή διαδικασία της ελληνικής οικονομίας. Και αντί να πιέσετε τις τράπεζες και τα στελέχη τους να ανοίξουν επιτέλους τις κάνουλες της ρευστότητας προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις, αντί να τις πιέσετε να διαθέσουν τα δισ. ευρώ που έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, έρχεστε σήμερα και επιβραβεύετε τα τραπεζικά στελέχη, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και τους μετόχους των τραπεζών για το «έργο» τους".

Αλ. Τσίπρας: Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά ανησυχητική

«Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά ανησυχητική και δεν πρέπει να γίνεται προσπάθεια ωραιοποίησης», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.Είπε ότι από το Σεπτέμβριο του 2019 και μετά υπάρχει πτωτική πορεία της οικονομίας, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε την οικονομία «με σχεδόν τρία χρόνια συνεχούς και σταθερής αναπτυξιακής πορείας» όμως η κυβέρνηση της ΝΔ «κατάφερε, το τέταρτο τρίμηνο του 2019, πριν από την πανδημία, να πετύχει τη χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη την ΕΕ». Την κατηγόρησε ότι ενώ είπε πολλά λόγια προεκλογικά υπέρ της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, «στην πράξη εργάστηκε μόνο υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, φίλων και γνωστών».

Σημείωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής πρότεινε «έγκαιρα, εμπροσθοβαρή μέτρα για την αναχαίτιση της κρίσης, της ανεργίας και των λουκέτων που έρχονται σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ενώ ο κ. Μητσοτάκης αντί για έμπρακτη στήριξη στους εργαζόμενους και την αγορά κινήθηκε «ανεπαρκώς» και με την εκτίμηση ότι η κρίση θα είναι σύντομη και θα ακολουθήσει ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Όμως, «καμία πρόβλεψη διεθνούς οργανισμού δεν λέει ότι η ανάκαμψη που θα έχουμε την επόμενη χρονιά είναι αρκετή για να καλύψει την ύφεση που θα έχουμε φέτος», σημείωσε, παραπέμποντας και σε κυριακάτικη συνέντευξη της διευθύντριας του ΔΝΤ.

Σχολίασε ότι η κυβέρνηση «ξορκίζει το κακό, μην τυχόν και χαλάσει το αφήγημα της ιστορίας επιτυχίας που προσπαθείτε να καλλιεργήσετε» και πως αντιμετωπίζει ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» την κρίση που «ήδη έχει πέσει στα κεφάλια της μεσαίας τάξης, των εργαζόμενων, ως «αυτοεκληρούμενη προφητεία». Δηλαδή, ότι δεν πήρε γενναία εμπροσθοβαρή μέτρα στην πρώτη φάση της πανδημίας και δεν έχει σχέδιο για την επόμενη φάση. Έτσι, «όταν πια η ύφεση θα αγγίξει στα τέλη του έτους τα δυσθεώρητα επίπεδα των προβλέψεων» θα έρθει να πει στον λαό: «Ετοιμαστείτε για μερικά χρόνια λιτότητας ακόμα γιατί φταίει η πανδημία».

Ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να φέρει άμεσα στη δημοσιότητα την έκθεση Πισσαρίδη και να θέσει έγκαιρα στο δημόσιο διάλογο και σε ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή τις προτάσεις και τις προβλέψεις του αναπτυξιακού πλάνου.

«Δεν ήταν "πολιτική επιλογή" σας να δώσετε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους ήταν υποχρέωσή σας, ήταν απόφαση του ΣτΕ», τόνισε προς τον πρωθυπουργό.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών, τόνισε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Έχω μία ερώτηση για εσάς. Μου κάνει εντύπωση ότι η τροπολογία που καταθέσατε δεν έχει την υπογραφή του κ. Τσακαλώτου. Εικάζω ότι είναι συνειδητή επιλογή διότι ο κ. Τσακαλώτος γνωρίζει σε τι έχει δεσμευτεί και ότι το Απρίλιο του 2019 προσυπέγραψε τα συμπεράσματα του Eurogroup. Εσείς είχατε δεσμευτεί ότι το σχήμα αυτό θα λήξει στο τέλος του 2019. Προφανώς ο κ. Τσακαλώτος για αυτό δεν έχει προσθέσει την υπογραφή του».

Κουτσούμπας: Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ ανακουφίζει πραγματικά τον ελληνικό λαό

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην Βουλή επί του φορολογικού νομοσχεδίου είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι «η ενίσχυση της φορολεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων και η επέκταση της φοροαπαλλαγής για το μεγάλο κεφάλαιο».

Απευθυνόμενος, επίσης, στον ΣΥΡΙΖΑ, «που σας έπιασε τώρα τάχατες ο πόνος» όπως είπε, υπενθύμισε ότι ως κυβέρνηση είχε μειώσει τη φορολογία του κεφαλαίου ακόμα και τους τόκους στα διανεμόμενα κέρδη, και «φυσικά, τώρα έρχεται η ΝΔ να επεκτείνει αυτή τη στρατηγική».

Ο Δ. Κουτσούμπας προέβλεψε ότι «αυτή η πολιτική θα απογειωθεί το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο και της λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης».

Πρόσθεσε ότι τα άλλα «δώρα» του πακέτου του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι:

-Α ποπληρωμή από το λαό των νέων δανείων ύψους 12,5 δισ. ευρώ, που έρχονται να προστεθούν στον ήδη υπέρογκο δανεισμό της Ελλάδας.

- Κατεδάφιση, όσων ασφαλιστικών δικαιωμάτων είχαν απομείνει, με την προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης και του αμιγώς κεφαλαιοποιητικού συστήματος.

- Επέκταση των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων και της χρηματοδότησης των εργοδοτών, στο όνομα της «στήριξης της απασχόλησης».

- Παροχή κινήτρων αύξησης του μεγέθους ορισμένων «βιώσιμων επιχειρήσεων», που θα αυξήσει την πίεση και τα λουκέτα για πολλές μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους.

- Επιτάχυνση της εξάλειψης των λιγνιτικών σταθμών, που αυξάνει την ανεργία, ακυρώνει την αξιοποίηση εγχώριων πηγών ενέργειας και οδηγεί σε σπατάλη ενέργειας με την αύξηση της χρήσης του εισαγόμενου φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.

«Το παρόν και το μέλλον για το ελληνικό λαό και για τους λαούς όλης της Ευρώπης, προδιαγράφεται μαύρο, αν δεν αντιδράσουν, αν δεν βγουν στο προσκήνιο για να καθορίζουν οι ίδιοι τις εξελίξεις» υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι «όλα τα ζοφερά που προβλέπουν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής θωρακίζονται με νέους ενιαίους μηχανισμούς εποπτείας, δηλαδή με μνημόνια διαρκείας, ακόμη κι αν τυπικά δεν ονομαστούν έτσι».

Χαρακτήρισε βαθιά αποπροσανατολιστική την αντιπαράθεση για το ύψος του ταμείου ή του πακέτου που αναλογεί στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι γιατί «ωφελημένοι θα είναι πάλι οι μεγάλοι όμιλοι, ειδικά αυτοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ψηφιακής και πράσινης οικονομίας».

Είπε ότι επίσης είναι κάλπικη η αντιπαράθεση «μεταξύ Βόρειων "φειδωλών" και Νότιων "γαλαντόμων"» γιατί «κανένα από αυτά τα δύο στρατόπεδα κρατών δεν νοιάζεται για τα συμφέροντα των λαών, ούτε καν των δικών τους λαών. Και όσοι είχαν κι έχουν κάνει σημαία τους, τη συμμαχία των χωρών του Νότου, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας μάλιστα μια άσφαιρη κριτική στις αποφάσεις της Συνόδου, προσγειώνονται μάλλον απότομα».

Παραθέτοντας δηλώσεις των κυβερνήσεων των χωρών του Νότου, σημείωσε, ότι επιβεβαιώνουν τα όσα λέει το ΚΚΕ, δηλαδή «ότι η ΕΕ είναι μια αντιδραστική συμμαχία» και ότι «το μόνιμο θύμα των προσωρινών και εύθραυστων συμβιβασμών μεταξύ των κρατών της είναι οι εργαζόμενοι κι οι λαοί της Ευρώπης».

Είπε ότι η ωραιοποίηση και ο αποπροσανατολισμός και από την κυβέρνηση της ΝΔ και από τα άλλα κόμματα, δεν εξαντλείται στις αποφάσεις της Συνόδου, αλλά επεκτείνεται και σε θέματα όπως των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπου, όπως ανέφερε, «όλοι σας έχετε εναποθέσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την προοπτική της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, στα παζάρια των αστικών τάξεων Ελλάδας - Τουρκίας».

«Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε αυτήν την πολιτική, ούτε είμαστε μέρος της ευρωΝΑΤΟϊκής "ομοψυχίας" σας. Στο μόνο που έχουμε εμπιστοσύνη είναι στη δυνατότητα και το δικαίωμα του λαού να εγγυηθεί τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, να οικοδομήσει σχέσεις φιλίας κι αλληλεγγύης με τους άλλους λαούς που θέλουν όλοι να ζήσουν ειρηνικά. Η κοινή ανακοίνωση του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας είναι μια σημαντική συμβολή σε αυτή την κατεύθυνση» υπογράμμισε.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο είπε ότι επιβεβαιώνει το ταξικό αντιλαϊκό πρόσημο της πολιτικής της κυβέρνησης και στον τομέα της φορολογίας, με «νέες φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές και το μεγάλο κεφάλαιο γενικότερα» και «την ίδια στιγμή, που ο ελληνικός λαός υποφέρει από την νέα κρίση, δεν προβλέπετε, παρά μόνο μια προσωρινή διευκόλυνση για φέτος, που τελικά απλά μεταθέτει τα βάρη για την επόμενη χρονιά».

«Η πολιτική σας είναι προκλητική, αλλά ακόμα πιο προκλητική είναι η προσπάθειά σας να εμφανίσετε το σχέδιο νόμου σαν να φέρνει φοροαπαλλαγές για το λαό στο σύνολό του γιατί την ίδια ώρα που μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι μικροεπιχειρηματίες καταβάλλουν, με άμεσους και έμμεσους φόρους, πάνω απ' το 90% των κρατικών εσόδων, και το μεγάλο κεφάλαιο καταβάλει λιγότερο απ' το 5%, φέρνετε νέες φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές, για τους μεγαλομετόχους των ομίλων» πρόσθεσε.

Είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μετατροπή της Ελλάδας «σε φορολογικό παράδεισο για λίγους, για το μεγάλο κεφάλαιο και το εγχώριο και το διεθνές οικονομικό τζετ σετ σε βάρος των εργαζόμενων».

Ανέφερε ότι το «χιλιοδιαφημιζόμενο πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ" είναι μια προσπάθεια χρηματοδότησης των τραπεζών ώστε να μη δημιουργηθούν νέα κόκκινα δάνεια» και πραγματικός στόχος του είναι «να μπορούν οι τράπεζες να δανειστούν απ' τις ευρωπαϊκές αγορές και να μην αλλοιωθεί περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό τους».

Επισήμανε ότι το πρόγραμμα «πετάει εκτός, εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που δεν εμπίπτουν στα κριτήρια. Και κυρίως, στην ίδια ρότα με όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις, ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύει στην "κουλτούρα πληρωμών", στο να "στραγγίξει" τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, με οτιδήποτε μπορούν να αποπληρώσουν και να ανοίξει το δρόμο για μαζικούς πλειστηριασμούς».

Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η πρόταση νόμου που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ «για την ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας από την υπερχρέωση στην Εφορία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τους ΟΤΑ και στις Τράπεζες», προβλέποντας την δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών.

Υπενθύμισε και τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ στο παρόν νομοσχέδιο για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος.

«Την πρόταση νόμου του ΚΚΕ έπρεπε να συζητάμε γιατί αυτή ανακουφίζει πραγματικά τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς επιχειρηματίες, τους αγρότες, τον ελληνικό λαό. Να είστε σίγουροι θα ότι μας βρείτε στους δρόμους του αγώνα, μαζί με τον ελληνικό λαό για την υπεράσπιση των συμφερόντων του» κατέληξε στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News