«Παγώνει» η Άγκυρα τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο – Αναγγέλλει συνομιλίες με την Ελλάδα

Ελλάδα
«Παγώνει» η Άγκυρα τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο – Αναγγέλλει συνομιλίες με την Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το παρασκήνιο και το "παζάρι" της Τουρκίας

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με πλούσιο όμως διπλωματικό παρασκήνιο.Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίν δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η Τουρκία θα μπορούσε να διακόψει τις ερευνητικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο εν αναμονή συνομιλιών με την Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το CNN Turk, ο Ιμπραΐμ Καλίν δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε την διακοπή των επιχειρήσεων ως εποικοδομητική προσέγγιση των διαπραγματεύσεων .

Ωστόσο το ερώτημα που τίθεται ποιο είναι το αντάλλαγμα που πήρε η Τουρκία για να προβεί στις δηλώσεις και σε πιθανή αλλαγή τακτικής.

Άλλα ερωτήματα που τίθενται είναι πως η Τουρκία κάνει λόγο για «πάγωμα των ερευνητικών επιχειρήσεων» όταν η ίδια έχει προχωρήσει σε παράνομη τουρκο- λιβυκή συμφωνία και όταν «βαφτίζει» τουρκική τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ έχοντας μάλιστα στείλει και συντεταγμένες για την κατοχύρωση κατά τους ισχυρισμούς τους θαλάσσιου αυτού τμήματος ως τουρκικού.

Το "παζάρι" της Τουρκίας

Τα τουρκικά δίκτυα αναφέρουν ότι το «πάγωμα» των ερευνών που αποφάσισε ο Ερντογάν γίνεται εν όψει τη έναρξης διαλόγου με την Ελλάδα για τον οποίο μάλιστα σημειώνουν ότι υπάρχουν σχετικές διαβουλεύσεις ήδη με την Αθήνα μέσω Ε.Ε. Με δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά έχει επισήμως ανακοινώσει ότι καμία συνομιλία δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς πιέσεων το ερώτημα που τίθεται είναι αν η Ελλάδα θα μπει σε διάλογο την ώρα που η τουρκική πλευρά έχει αναγγείλει ότι οι συζητήσεις περιλαμβάνουν: αποστρατιοκοποίηση νησιών του Αιγαίου και μη αναγνώριση θαλασσίων ζωνών εκτός από τα χωρικά τους ύδατα προσδιορισμένα μάλιστα στα 6 ναυτικά μίλια.

Τον ισχυρισμό της Τουρκίας ότι η ελληνική υφαλοκρηπίδα και η κυπριακή ΑΟΖ είναι τουρκική, τόσο με την κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ όσο και με το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο το οποίο "εξαφανίζει" την υφαλοκρηπίδα ακόμα και της Κρήτης.

Με άλλα λόγια το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν η ελληνικά πλευρά μόνο και μόνο επειδή η Τουρκία ανακοίνωσε ότι «παγώνει» έρευνες με το Ορούτς Ρέις- που άλλωστε μέχρι σήμερα δεν είχε κάνει καμία κίνηση εξαιτίας της παρουσίας του Πολεμικού μας Ναυτικού- θα δεχτεί να συνομιλήσει με την Άγκυρα που το μόνο που δέχεται είναι θαλάσσια όρια μόνο προς τα δυτικά της Ελλάδας και το πολύ μέχρι 6 ναυτικά μίλια σε νησιά όπως ανατολικά της Κρήτης, της Κάσου, της Καρπάθου και της Ρόδου. Σημειώνεται ότι η Τουρκία ανακοίνωσε «πάγωμα» των ερευνών αλλά δεν ακυρώνει την Navtex οι συντεταγμένες των οποίων έχουν ελληνική υφαλοκρηπίδα και κυπριακή AOZ χαρακτηρισμένες ως τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Ο ελιγμός της Τουρκίας δίνει κάποιο χρόνο στην Αθήνα. Τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο. Η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι τότε θα στείλει γεωτρύπανο νότια της Κρήτης. Κάποιοι δεν αποκλείουν πλέον καθόλου να μην υπάρξει ένταση καθόλη τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας. Ενδέχεται λοιπόν να ΄χουμε ένα εξάμηνο στο οποίο θα υπάρχουν δύο επιλογές: να προετοιμαστούμε για “παν ενδεχόμενο” ή να πάμε σ΄ ένα διάλογο με την Τουρκία όπως επιθυμεί το Βερολίνο και η Ουάσινγκτον.

Η επιλογή είναι στα χέρια της κυβέρνησης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News