Ελλάδα

Χαρδαλιάς: Υποχρεωτική η χρήση μάσκα σε τράπεζες, ΔΕΚΟ και καταστήματα

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις.

"Ο ιός είναι ακόμη εδώ και τρέφεται από κάποιο λάθος μας

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε, στο υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, αναφορικά με την πορεία εξέλιξης του κορωνοϊού.

"Χρειάζεται να παραμείνουμε σε ετοιμότητα.  Σε 171.138 ανέρχονται οι έλεγχοι που έχουν διεξαχθεί συνολικά, ανά πύλη εισόδου, στη χώρα από την 1η Ιουλίου έως τις 26 Ιουλίου ενώ αυτήν τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα COVID-19 ανέρχονται σε 429",  υποστήριξε ο υφυπουργός στην αρχή της ομιλίας του. 

"Ο ιός είναι ακόμη εδώ και τρέφεται από κάποιο λάθος μας και να ανακόψουμε την πορεία του είναι στο χέρι όλων μας.

«Η κυβέρνηση μετά από εισήγηση των ειδικών αποφασίζει γενική χρήση μάσκας σε καταστήματα λιανικής και υπηρεσίες (ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιατρεία, δημοτικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία κ.α.), κομμωτήρια & κέντρα αισθητικής.

Η αύξηση εγχώριων κρουσμάτων δεν πρέπει να δημιουργεί πανικό, ούτε εφησυχασμό.

Άρα από αύριο η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους και το κοινό σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, γραφεία εξυπηρέτησης κοινού,  ΜΜΜ, σούπερ μαρκετ, νοσοκομεία, καταστήματα λιανικής και κέντρα αισθητικής.

Αξία έχει να μην επιτρέπουμε σε οποιοδήποτε κρούσμα να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά σε σχέση με τον ιό. Πιστέψτε με αν έχει κάτι  κάνει την διαφορά είναι το ισχυρό σύστημα ιχνηλάτησης σε συνεργία με τον ΕΟΔΥ και πρέπει να μην επιτρέπουμε ο όγκος των κρουσμάτων να φθάσει σε τέτοιο σημείο που δεν θα μας επιτρέψει άμεσες ιχνηλατήσεις σε όλη τη χώρα.

Αναφορικά με τα πρόστιμα για όσους δεν τα φορούν αυτά ως γνωστόν ανέρχονται στα 150 ευρώ για τη μη χρήση μάσκας.

Υπάρχει ζήτημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης για το ζήτημα των συναθροίσεων. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κάνουν τη δουλειά τους και δίνουμε έμφαση σε περιοχές που έχουν έντονα επιδημιολογικά στοιχεία .

Για χώρους λατρείας η συντριπτική πλειοψηφία  των εκκλησιών τηρούν τους κανόνες.

Δεν υπάρχει περίπτωση η Πολιτική Προστασία να μην γνωρίζει που να βρίσκεται αυτό το κρούσμα. Παραμένουμε σε επιφυλακή. Δεν χρειάζεται πανικός αλλά ούτε και εφησυχασμός .

Οι περισσότερες παραβάσεις εντοπίζοντας στη μη χρήση μάσκας και στο φαινόμενο συνωστισμού ατόμων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος . Οι έλεγχοι θα ενταθούν κι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Υπάρχει σταθερή και όχι αυξητική τάση των κρουσμάτων. Τα παρακολουθούμε και δεν αισθανόμαστε ότι κάτι πάει στραβά . Δεν αφήνουμε κανένα περιθώριο.

Για τα πανηγύρια πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Αυτό  το καλοκαίρι δεν είναι το ίδιο. Θα λάβουμε υπόψιν μας τα δεδομένα και ανάλογα θα κινηθούμε πρέπει να αναστείλουμε τα πανηγύρια και να απομονωθούμε. Ο καθένας από μας να κάνει μικρές θυσίες και να αποφύγουμε ο καθένας από μας να βρίσκεται σε τέτοιες συναθροίσεις.

Το δόγμα παραμένει το ίδιο . Μέτρα αποστάσεις και όπου χρειάζεται να φοράμε μάσκα. Δεν γίνεται για παράδειγμα σε  χώρους που συναθροίζονται άνθρωποι για να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα να υπάρχει περιπολικό. Αυτό πρέπει να γίνεται με ασφάλεια. 

Δεν γίνεται λόγος για γενικό lock down . Eίμαστε μακριά από οποιοδήποτε τοπικό lock down».

«Πλήρως διαχειρίσιμα» τα κρούσματα

Τα κρούσματα που καταγράφονται είναι πλήρως διαχειρίσιμα. Έχουμε πλήρη εικόνα για όλη τη χώρα, είπε ο κ. Χαρδαλιάς, και πρόσθεσε ότι «κάνουμε συχνές ιχνηλατήσεις σε κάθε επίπεδο, ώστε κανένα κρούσμα να μη λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά σε σχέση με τον ιό».

Σε καλύτερη κατάσταση η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Στόχος, να παραμείνει η Ελλάδα μια ασφαλής χώρα για κατοίκους και επισκέπτες, είπε.

Σύμφωνα με την υποδείξεις του EVA  διεξήχθησαν 171.138 έλεγχοι , 344 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων 70 ενεργά. Διευκρίνισε ότι ο αλγόριθμος EVA που χρησιμοποιούν αξιολογεί το προφίλ ρίσκου κάθε επισκέπτη. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε επικεντρώσει την προσοχή μας στην Ισπανία και έχουμε διπλασιάσει τα τεστ. Παρόλα αυτά διευκρίνισε ότι τις πρώτες θέσεις εισαγόμενων κρουσμάτων εξακολουθούν να καταλαμβάνουν χώρες της βαλκανικής χερσονήσου.

Όπως είπε κάθε βδομάδα γίνονται και 1000 στοχευμένα  τεστ σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.

Για μια ακόμη αφορά επανέλαβε  ότι δεν υπάρχουν ορφανά κρούσματα. Υπάρχουν κρούσματα που δεν τεκμαίρεται ξεκάθαρα από πού προήλθε ο ιός.

Διευκρίνισε ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται μέχρι σήμερα είναι για μη χρήση μάσκας και για την υπέρβαση των ατόμων που επιτρέπονται σε ένα χώρο. Προανήγγειλε νέους ελέγχους τις επόμενες μέρες και ειδικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση συγκεκριμένα δεδομένα, τόνισε προσθέτοντας ότι πρέπει να έχουμε εξαντλήσει κάθε άλλο βήμα.

Κάθε Τετάρτη καταγράφουμε τα δεδομένα σε κάθε περιοχή. Γίνονται και στοχευμένοι έλεγχοι και κυρίως στους εργαζόμενους

145 ενεργά κρούσματα

Κάνοντας λόγο για μια «σταθερή τάση» κρουσμάτων, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνολικά 145 ενεργά περιστατικά στην πρωτεύουσα.

Εξ αυτών, τα 36 νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ τα 109 βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Το 72%, παράλληλα, αφορά τρεις συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες, συμπεριλαμβανομένου και του κέντρου της Αθήνας.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Χαρδαλιάς αποσαφήνισε ότι σήμερα υπάρχουν 66 ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων μόλις τα οκτώ νοσηλεύονται και τα υπόλοιπα βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

«Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Η αύξηση των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρεται στην υποχρεωτική χρήση μάσκας που επανέρχεται από αύριο, Τετάρτη 29.07.2020, στις ζωές μας, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε νωρίτερα στην επίσημη ενημέρωση που κάνει πια κάθε Τρίτη.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια