Δεν κάνει πίσω ο Ερντογάν – Ολοκληρώθηκε η πρόκληση με την Αγία Σοφία

Ελλάδα
Δεν κάνει πίσω ο Ερντογάν – Ολοκληρώθηκε η πρόκληση με την Αγία Σοφία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαλιά, προσευχές και οθωμανικά ξίφη

Πετρόλ χαλιά, μπορντό παραβάν με στίχους από το Κοράνι, υφάσματα ριγμένα πάνω στις τοιχογραφίες, προσευχές και οθωμανικά ξίφη... Με ένα καλά οργανωμένο, προετοιμασμένο μέχρι λεπτομέρεια επί μέρες πανηγυρικό, προκλητικό σόου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε χθες πράξη «το μεγάλο όνειρο του ίδιου αλλά και ολόκληρου του τουρκικού λαού», όπως έχει χαρακτηρίσει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Μετά από 86 χρόνια, χθες πραγματοποιήθηκε πλήρης μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, σε μια τελετή που είχε εμφανώς συμβολισμούς και μια έντονα προπαγανδιστική χροιά...

H “βεβήλωση” του ιερού συμβόλου της Ορθοδοξίας και ενός παγκόσμιου πολιτιστικού μνημείου ολοκληρώθηκε με τον τρόπο που το επιθυμούσε ο Τούρκος πρόεδρος, σε μια κίνηση, όπως έσπευσε να υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ένδειξης όχι ισχύος, αλλά ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή αδυναμίας εκ μέρους μιας ταραχοποιού τουρκικής ηγεσίας!

Τα χθεσινά τεκταινόμενα σκόρπισαν μεγάλη θλίψη στις τάξεις ιδίως του ορθόδοξου Χριστιανισμού, με τις εκκλησίες εδώ στην Κρήτη, όπως και σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδος, να στέλνουν την ίδια ώρα το δικό τους μήνυμα αντίδρασης και διαμαρτυρίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Στις 12 το μεσημέρι, οι καμπάνες στους ναούς του νησιού άρχισαν να ηχούν πένθιμα επί ένα συνεχόμενο 10λεπτο, σε μια συμβολική κίνηση ένδειξης της οδύνης και του εσωτερικού πόνου για την αποδοκιμαστέα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κρήτης, απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η φιέστα

Τρεις ιμάμηδες και πέντε μουεζίνηδες διεξήγαγαν τη χθεσινή πανηγυρική - για το καθεστώς Ερντογάν - τελετή, υπό το βλέμμα του ίδιου του Τούρκου προέδρου, ο οποίος έφτασε στο μνημείο λίγο πριν την έναρξη. Συνοδευόταν από τους περισσότερους υπουργούς της κυβέρνησής του, ενώ στην προσευχή παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο εμίρης του Κατάρ, ο εθνικιστής ηγέτης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, καθώς και πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επευφημούμενος από τους χιλιάδες Τούρκους που είχαν συρρεύσει έξω από τη μεγάλη εκκλησία, μπήκε με πανηγυρικό στυλ μέσα στην Αγιά Σοφιά.

Τον Ερντογάν υποδέχτηκε ο Αλί Ερμπάς, πρόεδρος της Ντιγιανέτ, της ανώτατης θρησκευτικής επιτροπής της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος πήρε τη θέση του στην πρώτη σειρά και γονάτισε όπως προβλέπει το τυπικό της μουσουλμανικής προσευχής πάνω στο ειδικό χαλί που χρησιμοποιούν για να προσεύχονται. Ομοίως γονάτισαν πάνω στο χαλί τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που συνόδευαν τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ όλοι φορούσαν μάσκες λόγω του κορωνοϊού.

Αφού γονάτισε πάνω στο χαλί ο Τούρκος πρόεδρος, διάβασε το πρώτο κεφάλαιο του Κορανίου (Σουρά Φατίχα) και στη συνέχεια ανέγνωσε τους πέντε πρώτους στόχους από τη Σούρα Μπακάρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος διάβασε τα κομμάτια από το Κοράνι, αφού πρώτα οι τέσσερις μουεζίνηδες βγήκαν στους τέσσερις μιναρέδες και απηύθυναν κάλεσμα για τη μεγάλη προσευχή της Παρασκευής.

Αφού προσευχήθηκε στην Αγιά Σοφιά, που λειτούργησε χθες ως τζαμί για πρώτη φορά μετά από 86 χρόνια, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε δηλώσεις λίγο αργότερα.

Ο ίδιος μίλησε για «ευόδωση των προσπαθειών που κάναμε και έτσι η Αγιά Σοφιά έγινε και πάλι τζαμί».

Δήλωσε ότι ευελπιστεί πως η Αγιά Σοφιά θα μπορεί να εξυπηρετεί όλους τους πιστούς ως τζαμί, ωστόσο, όπως ανέφερε, «ως πολιτισμική κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας, είναι ένας τόπος στον οποίο μπορούν να έρχονται άνθρωποι όλων των θρησκειών και να τον επισκέπτονται».

«Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί τερμάτισε την αναμονή του έθνους μας. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, 350.000 άτομα βρέθηκαν σήμερα (σ.σ. χθες) στην Αγιά Σοφιά», είπε ακόμα ο Τούρκος πρόεδρος.

Συμβολισμοί και ξίφη

Περίπου δυόμισι ώρες διήρκεσε η τελετή του ανοίγματος της Αγίας Σοφιάς ως τζαμιού και ήταν γεμάτη συμβολισμούς για την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, την υπεροχή του Ισλάμ και κυρίως την υπεροχή του ίδιου του Ερντογάν.

Χαρακτηριστική ήταν η κίνηση του ανώτατου ιμάμη Αλί Ερμπάς, ο οποίος ανέβηκε στον άμβωνα της Αγίας Σοφίας κρατώντας ένα οθωμανικό ξίφος.

Η κίνησή του δεν ήταν τυχαία. Το οθωμανικό ξίφος θεωρείται σύμβολο της κατάκτησης. Στην παράδοση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δύο πράσινα πανό κρέμονται στον άμβωνα του τζαμιού ως σύμβολο της κατάκτησης, ενώ ένα ξίφος τοποθετείται στην είσοδο του άμβωνα.

Όπως σημείωσε μάλιστα ο εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, η κίνηση αυτή - παρουσία σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας - συμβολίζει την εκπλήρωση των νεο-οθωμανικών επιδιώξεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ουρές και έλεγχοι

Νωρίτερα ουρές σχηματίστηκαν σε σημεία ελέγχου γύρω από το ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας επέβλεπαν τη διατήρηση της ασφάλειας. Μόλις περνούσαν τα σημεία ελέγχου, οι πιστοί κάθονταν πάνω σε χαλάκια προσευχής σε ασφαλισμένες περιοχές έξω από το κτήριο στην πλατεία Σουλτανχαμέτ.

Από το πρωί πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από την Αγιά Σοφιά, για να πάρει μέρος στη “φιέστα” του Ερντογάν. Οι χώροι για τους πιστούς άνοιξαν στις 10 το πρωί, ενώ ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά, είχε ζητήσει από τους πολίτες να φέρουν μαζί τους «τέσσερα πράγματα όταν θα έρθουν στην Αγία Σοφία: μάσκα, χαλί προσευχής, υπομονή και κατανόηση».

Σκληρή γλώσσα από Μητσοτάκη

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη για την Τουρκία στο μήνυμά του για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την Τουρκία ταραχοποιό που απειλεί την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και της Κύπρου, ενώ προσβάλλει τον πολιτισμό του 21ου αιώνα, με πράξεις όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

«Η φετινή επέτειος βρίσκει όλο τον πλανήτη πολιορκημένο από την πανδημία και τη διεθνή οικονομία σε κραδασμούς. Με ταραχοποιούς, όπως η Τουρκία, να απειλούν την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και της Κύπρου, αλλά και προσβάλλοντας τον πολιτισμό του 21ου αιώνα, με πράξεις όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Τα όσα συμβαίνουν, αυτή την ημέρα, στην Κωνσταντινούπολη, δεν είναι εκδήλωση ισχύος αλλά απόδειξη αδυναμίας. Δεν έχουν ασφαλώς τη δύναμη να σκιάσουν την ακτινοβολία ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. Κηλιδώνουν, όμως, αξίες οικουμενικές. Γι’ αυτό και απαιτούν καταδίκη οικουμενική», τόνισε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ακόμα: «Ειδικά για εμάς τους Έλληνες χριστιανούς ορθόδοξους η Αγία Σοφία είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ στις ψυχές μας. Εκεί χτυπάει η καρδιά μας. Μετατρέποντας τη θλίψη σε δύναμη, ψυχραιμία και ενότητα. Γιατί η Αγία Σοφία υπάρχει ακριβώς για να μας ενώνει όλους, καλώντας μας να κοιτάμε μόνο ψηλά. Και έτσι θα μείνει για πάντα».

Με τις συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, και τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, ολοκληρώθηκαν εντωμεταξύ, χθες, οι επαφές του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, μετά και τις προχθεσινές συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, τη Φώφη Γεννηματά και τον Κυριάκο Βελόπουλο.

«Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να δείξει καμία εμπιστοσύνη στις επιλογές της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων, οι οποίοι έχουν εναποθέσει την ασφάλεια και την ειρήνη σε όλη αυτή την περιοχή σε όλους αυτούς που έχουν δημιουργήσει τα προβλήματα στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, με τις συγκρούσεις και τους έντονους ανταγωνισμούς στη περιοχή, που δεν είναι άλλοι από την Ε.Ε., από το ΝΑΤΟ, από τις ΗΠΑ», δήλωσε, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Υπάρχει μια ψυχραιμία και μια αισιοδοξία για όσα συμβαίνουν σήμερα. Καλέσαμε τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει μια περιφερειακή διάσκεψη των χωρών που βρέχονται από την Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας, για να ξεκινήσει ένας περιφερειακός διάλογος για τη χάραξη ΑΟΖ και την επίλυση διαφορών που δημιουργούν εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Υπουργείο Εξωτερικών

Πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας χαρακτηρίζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ υπογραμμίζει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε η παγκόσμια κοινότητα να παραμείνει ευαισθητοποιημένη για το ζήτημα αυτό που αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα.

«Καμία μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος δεν μπορεί να παραχαράξει ή να παραγράψει την ιστορία και τον οικουμενικό συμβολισμό της», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Facebook.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος, ανήμερα της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης, σηματοδοτεί άλλο ένα βήμα απομάκρυνσης της Τουρκίας από τις οικουμενικές αξίες που αποτελούν τη βάση για ειρήνη και αμοιβαίο σεβασμό στην περιοχή μας, ενώ υπονομεύει ουσιαστικά το διαθρησκευτικό διάλογο». Και καταλήγει: «Καμία μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος, όμως, δεν μπορεί να παραχαράξει ή να παραγράψει την ιστορία και τον οικουμενικό συμβολισμό της.

Προσβολή

«Η Αγία Σοφία είναι ένα οικουμενικό μνημείο με τεράστια ιστορία, του οποίου ο χαρακτήρας σήμερα αλλοιώνεται από τον Τούρκο πρόεδρο, προκειμένου να εξυπηρετήσει μικρόπνοα πολιτικά παιχνίδια», ήταν το μήνυμα που έστειλε, με φόντο το χθεσινό σόου Ερντογάν, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Δεν πέρασαν οι κυρώσεις στην Τουρκία - Δυσαρέσκεια Τραμπ, αλλά κατόπιν εορτής!

Την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε, κατόπιν εορτής βεβαίως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, με τον οποίο συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε έντονα ενοχλημένος και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη των θρησκευτικών ελευθεριών των μειονοτήτων στην Τουρκία. Δήλωσε, μάλιστα, αρωγός και συμπαραστάτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσωπικά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καθώς επίσης και του Ελληνισμού, και τόνισε ότι θα προχωρήσει άμεσα στις παρεμβάσεις που απαιτούνται.

«Είμαι ευγνώμων για τη συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Πενς στον Λευκό Οίκο. Μετέφερα την έντονη θλίψη μας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, την ανησυχία μας για την ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος σε ανάρτησή του στο Τwitter.

Εντωμεταξύ, δεν πέρασαν τελικά αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία για την προμήθεια του πολυσυζητημένου ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Η Αμερικανική Γερουσία υπερψήφισε με ψήφους 86 έναντι 14 το νομοσχέδιο για τον Προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας του 2021, ωστόσο από το κείμενο απουσιάζει η παράγραφος που είχε εγκριθεί την Τετάρτη από τη Βουλή και ζητά από τον πρόεδρο Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις βάσει του νόμου CAATSA στην Τουρκία για την αγορά των S-400, ένα μήνα μετά την υπογραφή του προϋπολογισμού σε νόμο.

Ημέρα θλίψης - Χτύπησαν πένθιμα οι καμπάνες στην Κρήτη

Πένθιμα χτύπησαν στις 12 χθες το μεσημέρι, και επί 10 λεπτά, οι καμπάνες σε όλες τις εκκλησίες της Κρήτης, ως ένδειξη της οδύνης και του εσωτερικού πόνου για την αποδοκιμαστέα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κρήτης, απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Όπως δήλωσε ο Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος, η απόφαση να ηχήσουν για 10 λεπτά πένθιμα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών του νησιού είναι συμβολική και αποτελεί κάλεσμα προς τον κλήρο και τον λαό για πνευματικό συναγερμό. «Η Εκκλησία της Κρήτης καλεί το ποίμνιό της, κλήρο και λαό, σε έναν πνευματικό συναγερμό, ώστε να αφιερώσουμε λίγα λεπτά περισυλλογής και καρδιακής προσευχής για την Αγιά Σοφιά, το Μέγα Μοναστήρι, τη μεγάλη Εκκλησία», ανέφερε ο Επίσκοπος Κνωσού.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Επίσκοπο Κνωσού, σε όλες τις ιερές μονές, σήμερα, θα πραγματοποιηθεί παρακλητικός κανόνας προς την Υπεραγία Θεοτόκο, «την υπέρμαχο στρατηγό του γένους μας, επικαλούμενοι με τον τρόπο αυτό - όλοι μαζί - την ευχή για τη χάρη και τη σκέπη της Παναγίας, που δεν παύει να σκεπάζει κάθε ορθόδοξο χριστιανό σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ξεχωριστές στιγμές εκτυλίχθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, όταν εψάλη ο Ακάθιστος Ύμνος, παρουσία Ηρακλειωτών, ακόμα και τουριστών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος έψαλε εμφανώς συγκινημένος, μαζί με άλλους ιερείς και πιστούς, το τροπάριο του Ακάθιστου Ύμνου, ως φόρο τιμής στην απόφαση της Τουρκίας, που προκάλεσε θλίψη στους χριστιανούς σε όλο τον πλανήτη.

Πένθιμα, εξάλλου, χτύπησαν χθες το μεσημέρι, για δέκα λεπτά, οι καμπάνες στους Ιερούς Ναούς των Μητροπόλεων Κυδωνίας-Αποκορώνου και Κισσάμου-Σελίνου, λόγω της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Στην Ιεράπετρα

Πένθιμα ήχησαν οι καμπάνες και των εκκλησιών της Ιεράπετρας χθες στις 12 το μεσημέρι λόγω της βίαιης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στην παλιά πόλη της Ιεράπετρας, βρέθηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλος, ο οποίος έψαλε “Τη Υπερμάχω...” μαζί με τον εφημέριο του Αϊ Γιώργη, πατέρα Αθανάσιο. Συγκινημένος ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλος, μας μίλησε για το μήνυμα που θέλει να στείλει η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης με αυτήν της την απόφαση: «Σήμερα (σ.σ. χθες) είναι ημέρα πένθους. Μια δεύτερη Μεγάλη Παρασκευή για ολόκληρη την Ορθοδοξία. Οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της πόλης μας, της Ιεράπετρας, και των περιχώρων, χτυπούν πένθιμα, για να μας δώσουν αυτό το μήνυμα... Ότι ένα μνημείο που ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, όπως σημείωσε πρόσφατα ο Παναγιότατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης, ένα μνημείο που ήταν για πολλούς αιώνες ένα μνημείο-σύμβολο καταλαγής, συνύπαρξης, και αλληλεγγύης των λαών και των πολιτισμών, σήμερα βίαια μετατρέπεται σε τζαμί.

Όσο και αν προσπαθούν να κρύψουν και να καλύψουν τα στοιχεία αυτού του ναού, δηλαδή τα περίφημα ψηφιδωτά, τις εικόνες, και τα περίτεχνα δάπεδα, το μνημείο αυτό θα χτυπά πάντα στην καρδιά κάθε ορθόδοξου χριστιανού και θα στέλνει μήνυμα αγάπης, μήνυμα αλληλεγγύης, μήνυμα ενότητας.

Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσευχηθούμε στον Πανάγαθο Θεό, στην Παναγία μας, αυτές τις δύσκολες ημέρες και ώρες, να στηρίζει πρωτίστως τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη, γιατί η σκέψη και η καρδιά όλων μας βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.

Οι προσευχές όλων των ορθόδοξων χριστιανών ενώνονται σήμερα, για να στηρίξουν το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, ώστε να συνεχίσει να ρίχνει λάδι στην ακοίμητη καντήλα του Φαναρίου», κατέληξε φανερά συγκινημένος ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News