Σύψας για κορωνοϊό: Το καλοκαίρι του 2021 το εμβόλιο στην Ελλάδα

Ελλάδα
Σύψας για κορωνοϊό: Το καλοκαίρι του 2021 το εμβόλιο στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Για να σταματήσει ο ιός στην Ελλάδα θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού» ανέφερε ο καθηγητής

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας σχολίασε τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας και αναφέρθηκε στην κυκλοφορία του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. «Του χρόνου το καλοκαίρι στην Ελλάδα θα έχουμε κάποια εμβόλια αρχικά για τις ευπαθείς ομάδες», τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Σύψας μίλησε και για τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα μας επιδημιολογικά είναι σε καλύτερη κατάσταση από πολλές χώρες στον κόσμο. «Ωστόσο, ο ιός μπορεί να επανέλθει ανά πάσα στιγμή. Δε μπορούμε να εφησυχάσουμε, καθώς έχουμε διασπορά του ιού στην κοινότητα», είπε και ταυτόχρονα τόνισε: «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Για να σταματήσει ο ιός στην Ελλάδα θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα ορφανά κρούσματα είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των ειδικών και ο λόγος είναι ότι τα περισσότερα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά. Πιο ανησυχητικό είναι ότι από τα 30 περίπου κρούσματα καθημερινά τα περισσότερα δεν είναι εισαγόμενα. Αυτό δείχνει ότι ο δείκτης μετάδοσης R έχει ανοδική τάση, επεσήμανε ο κ. Σύψας.

«Τα πρώτα αποτελέσματα των συνωστισμών τα βλέπουμε τώρα από την αύξηση των κρουσμάτων», ανέφερε ο κ. Σύψας. «Τέλος Δεκεμβρίου θα έχουμε μια περίοδο που η γρίπη με τον κορωνοϊό θα συνυπάρχουν. Θα γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί για τη γρίπη, είπε ο καθηγητής ενώ σημείωσε ότι στις αρχές του νέου έτους θα έχουμε επιτυχείς δοκιμές στη φάση 3 και αδειοδότηση των εμβολίων του κορωνοϊού.

SOS για τα "ανοδικά" κρούσματα στην Ελλάδα - αυξήθηκε ο δείκτης διασποράς

Επιδείνωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα βλέπει η 9η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου COVID-19. Βασικά κριτήρια του συγκεκριμένου συμπεράσματος είναι τόσο τα καθημερινά κρούσματα όσο και η αύξηση του δείκτη αναπαραγωγής της νόσου Rt. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της Έκθεσης: «Στον άξονα της υγείας και της πολιτικής προστασίας, παρατηρείται περαιτέρω επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων που πλέον διαμορφώνεται στα 35 κρούσματα ανά ημέρα, από 25 στην προηγούμενη έκθεση».

Όπως διαπιστώνει η 9η Έκθεση ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου Rt αυξήθηκε από 0,3 σε 0,4, ενισχύοντας περαιτέρω την εικόνα επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.

Σε ό,τι αφορά περεταίρω στατιστικά στοιχεία της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας, το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε στους 13, ενώ ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων μειώθηκε στο 0,14, με το μέσο όρο ημερών μεταξύ θανάτων να ανέρχεται σε περισσότερες από 6 ημέρες.

«Υπό αυτό το πρίσμα, ο ρυθμός διπλασιασμού τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων ανήλθε στις 97 από 91 και 94 από 86 μέρες αντίστοιχα, σημειώνοντας πρόσθετη επιβράδυνση σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα» αναφέρεται.

Επίσης αυξήθηκαν κατά 1.000 τα τεστ στον πληθυσμό – 5.000 τεστ ανά μέρα. Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 33 σε 37.

Μεσοσταθμικά διενεργήθηκαν τον Ιούλιο μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 5000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1000 σε σχέση με την προηγούμενο μήνα και οδηγούμενος από την ανάγκη για αυξημένο πλήθος δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χωράς. Από το πλήθος των ελέγχων το 0,7% επιστρέφει θετικό κατά μέσο όρο. Τέλος, η διασπορά στην Ελλάδα είναι 3,89 (από 2,36) κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Με πληροφορίες απο ethnos

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News